Starity

Chenoa: „Nem vagyok gyenge azért, mert sírok”

2013. szeptember 30. 18:06   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az énekesnő őszintén beszélt élete új szakaszáról – négy év után visszatért egy új lemezzel.

hirdetés
Chenoa: „Nem vagyok gyenge azért, mert sírok”

Chenoa szeptember 17-én, négy év szünet után tért vissza egy vadonatúj lemezzel. Ez már összesen a nyolcadik, stúdióalbumként pedig hatodik – 12 éves pályafutása során. A szünet alatt felreppentek olyan híresztelések, hogy az extriunfita visszavonulót fújna, amit a közönség döbbenten fogadott. Laura a spanyol ABC-nek adott interjút madridi Hard Rock Cafés élő koncertje előtt. Az énekesnő magabiztosnak, erősnek tűnt, aki jobban biztonságban érzi magát, mint valaha bármikor, s a visszavonulással kapcsolatos kijelentések leperegnek róla. Beszélt az új irányról, amit az OD képvisel, valamint magánéletéről és a szerelemről is.

– Tizenkét éve vagy jelen oszloposan a zenei életben és nyolc lemezt dobtál piacra. Miben különbözik ez az új munka?

Rengeteg dolog, számos tényező, sok összetevő kapcsán. Hatalmas szédülést okozott ez a korong, nagy nyomás volt rajtam. Sok felelősség hárult rám, ez talán most fordult elő velem először.

– Az Otra Dirección egy kétnyelvű lemez. Miért raktad össze a témákat spanyolul és angolul is ugyanarra a lemezre?

– 11 dal van spanyolul, míg angol nyelven 9. Alapvetően ez egy módszer különböző zenei ízlések összegyűjtésére. Nemzetközi is, hiszen angol is, ugyanakkor egy másik ízvilág rajta a spanyol. Jó, hogy az emberek tisztában vannak vele, hogy soul és brit pop alapokon nyugszik az OD. Ismerik a dalok eredetét. Ez tényleg jó.

– Chenoa, mi a helyzet ezzel az új albummal? Mesélj róla kicsit bővebben!

– Nos, mindent jelent most nekem ez a CD. Tulajdonképpen két oldalamat is megmutatom. Mint jin és jang. Mindegyik én vagyok, összhangban vagyunk egymással. A borító például úgy néz ki, hogy van is rajtam egy darab ruha, meg nincs is. Félig meztelen vagyok. Az albumnak két oldala van: gyengeség és erő. Az erő mellvértet ad, segít túllendülni a gyengeségeken. Én világéletemben így működtem. Megint csináltam valami olyat, amit korábban még nem hallottak tőlem. Néhol kifejezetten új hangzásvilág fedezhető fel. Londonban, Madridban, Barcelonában, összesen hat gyártóval működtem együtt… Hatalmas munka volt, egész évben csináltam, nagyon nagy odaadással.

– Az összes dal nagyon fülbemászó. Mégis melyik az, amelyik szerinted felteszi az egészre a koronát?

– Ez bizony az Arrested, semmi kétség. Szintén ez a Ya no quiero verte is, amely a spanyol verziója, de angolul elénekelni hatalmas élmény ezt a dalt, csodálatos. Értékes. Az Arrested egy igazi ékszer.

– Pontosan az Arrested kapcsán nyilatkoztad, hogy ez volt az a téma, amely kapcsán visszatértek illúziók. Milyen értelemben?

– Több, mint illúzió volt ez, felfedeztem, megkaptam a dalt, ami felébresztett, különösen, hogy eluralkodni látszott rajtam az apátia… Ez mindenkivel megtörténhet. Amint meghallottam a témát, éreztem, hogy ezt el kell énekelnem, rögzítenem kell, hogy az enyém lehessen. Akartuk egymást ezzel a dallal. És nagyon boldog vagyok, hogy megkaphattam.

– Mivel lehet Chenoától elűzni az illúziókat, mielőtt problémába ütközik?

– Nem kell őket eltávolítani. Eltávozik magától, majd egyszer. Ezek az életbéli fázisok nagyon normálisak, minden művésznek szüksége van rájuk.

– Beszélhetünk akkor fordulópontról?

– Nem, ez nem annyira fordulópont. Ez csak egy változási fázis. Ez egy másik irány kezdete, ahogy az album címe is mutatja. Minden módon új irányok következnek.

– Szóval, milyen irányba is tart most Chenoa?

– Nem tudom. De szeretném tudni, merre tartok. A címek húzzák az időt, nem pedig én. Csak meg akartam próbálni valami mást.

– Mit jelentett neked London?

– Környezetváltozást. Jártam már Londonban korábban is. Szeretem. Hatalmas a különbség. Utazok a metrón, és senki az égvilágon nem néz rám, kivéve, ha éppen spanyol. Van egy olyan szabadság, amely lehetővé teszi számomra, hogy úgy érezzem, nem figyelik minden mozdulatomat. Előadóművész vagyok, de ember, így minden hatással van rám.

– Miért van Chenoa „közel a bárban”? (utalva a Hard Rock Caféra)

– Nos, én is csak ugyanolyan vagyok, mint bármely más személy. Ugyanakkor minden szakma egy „klikk”, ami biztosítja az adrenalint. Ez egy hullámvasút. De a művész még ennél is rosszabb. Munka van, de közben ott vannak az érzések, érzelmek... és bármikor, képesnek kell lenned jó képet vágni, akkor is, ha boldog vagy, s akkor is, ha szomorú. A másik dolog az, hogy megosztod azt, ami benned zajlik. Nem mintha nem ment volna nekem ez korábban, csak egyszerűen nem mondtam el. Aztán felgyülemlett kissé. Nyomást éreztem a nyilvánosság részéről és a rajongóimmal annyira közel állunk egymáshoz, hogy igyekszem őszintén beszélni magamról és az érzéseimről. Úgy érzem magam biztonságban, ha becsületes vagyok és őszinte. Egyáltalán nem szégyellem sőt, egyáltalán nem vagyok gyenge azért mert sírok és megmutatok egy-két könnycseppet. Akkor ezt kellett közvetíteni. Ez az igazságos azokkal szemben, akik támogatnak. Azt akarom, hogy az emberek ne hamis, felépített bábot lássanak, hanem azt, aki én vagyok. Egy nagyon is emberi, érző lény.

– Mit vársz a közönségedtől?

– Azt hiszem, ők azok, akik mindig várnak rám. A kommunikáció nagyon jó közöttünk, nagyon kíváncsiak rám és merem azt mondani, hogy én is rájuk. Nagyon különleges kémiai folyamat képződött közöttünk. Impulzusokat kapok a közönségemtől és ők is tőlem. Összhangban vagyunk bárhol, bármikor.

– Milyen közel engeded magadhoz a közönséged?

– Én mindig nagyon közel engedem a rajongókat. Ők már egy nagyon fontos részét képezik az életemnek, a karrierem során végig kitartottak mellettem és most is velem vannak. Ezekért nagyon hálás vagyok, és mindig is az voltam. Mindig is közel álltak hozzám. Én vagyok az egyik olyan híres ember, hogyha egy rajongó küld neki egy ajándékot, vagy csak egy képet, az kap valamiféle választ. Van egy címem, ahonnan küldök képeket és ebben sokat segít az én anyukám. Így sikerült elintéznem, hogy mindenki megkapja a levelet. Tizenkét éve dolgozom énekesnőként. Van egy közösség, aki összekovácsolódott pont miattam és nem kérdés részünkről a kölcsönös gondoskodás. Én nagy rajongója vagyok a rajongóimnak!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek