Starity

Eladó Kurt Cobain gyerekkori otthona — fotók

2013. október 04. 20:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alig néhány napja kezdett elterjedni a hír, miszerint a legendás zenész, Kurt Cobain édesanyja, Wendy O'Connor egykori aberdeeni házukat ajánlja eladásra az utolsó Nirvana album, az In Uthero megjelenésének 20. évfordulóján.

hirdetés
Eladó Kurt Cobain gyerekkori otthona — fotók

Kurt Cobain felnőttként is gyakran emlegette, hogy gyerekkora első 7-8 éve nagyon boldog és kiegyensúlyozott volt számára egészen addig, míg szülei, Wendy és Don Cobain el nem határozták, hogy felbontják megromlott házasságukat.

„Túlságosan érzékeny vagyok. Kicsit érzéketlenebbnek kellene lennem ahhoz, hogy visszanyerjem azt a lelkesedést, amelyet gyerekkoromban éreztem. (...) A feleségem egy istennő, aki megszenved az ambícióért és az empátiáért, a lányom pedig túlságosan is emlékeztet arra, ami egykor voltam. Telve szeretettel és örömmel, mindenkit megcsókol, akivel csak találkozik, mert mindenki jó, és senki sem fogja őt bántani. És ez annyira megrémít engem, hogy szinte lebénulok. Nem bírom elviselni azt a gondolatot, hogy Frances olyan nyomorult, önpusztító, halott rockerré válik, mint ami belőlem lett. Sikeres lettem, megcsináltam, és hálás vagyok, de hétéves korom óta gyűlölöm az embereket úgy általában. Csak azért, mert úgy tűnik, olyan könnyen boldogulnak és azért, mert van bennem empátia” – olvashattuk a világsztár utolsó levelében.

Kurt Cobain számára a család mindig is első helyen állt mind gyerek-, mind felnőttkorában, így hatalmas megtiszteltetés éri majd azt a szerencsést, aki hajlandó lesz kiperkálni a borsos 500.000 dolláros összegett a nem éppen luxusvillának számító vityillóért. Érdekesség, hogy Wendy leginkább azt szeretné, ha a leendő új tulajdonos múzeumot csinálna egykori otthonukból. Azt is elárulta még, hogy a Kurt szobájában található falfirkák és lyukak az énekes keze nyomán születtek, így elmondható, hogy az utóbbi 40 évben szinte semmit nem változtattak a házikó alapállapotán.

„Elhatároztuk, hogy túladunk a házon, mely Kurt öröksége volt, és igen, rengeteg érzés kavarog bennünk szeretett otthonunkkal és az itt szerzett szép emlékekkel kapcsolatosan, de a családunk maga mögött hagya Washingtont és úgy éreztük hogy itt az ideje, hogy a háznak is búcsút mondjunk” – nyilatkozta nemrégiben a zenész húga, Kim Cobain, aki szintén az ominózus házban töltötte gyerekkorát.

További érdekesség az érdeklődők számára, hogy a Cobain-rezidencia mintegy 100 négyzetméteres, 1923-ban épült faburkolatos épület, melyben a legtöbb szoba padlóját kissé kopott szőnyeg borítja és a házhoz nem csak udvar, hanem egy garázs is tartozik. Maga a ház Aberdeenben található az East First Street 1210. szám alatt, a család pedig 1969 szeptemberében, Kurt 2 és fél éves korában költözött be. Cobainék 7950 dollárt fizettek akkoriban a házért, mely a kultikussá vált zenésznek köszönhetően jelenleg 63-szor többet ér, mint 44 évvel ezelőtt.

A ház alsó szintjén található a nappali, az ebédlő, a konyha, valamint a Cobain-szülők egykori hálószobája; az emeleten pedig további három szoba található, melyek közül az egyik Kurté, a másik Kimé, a harmadik pedig egy játszószoba volt. További különlegesség, hogy Wendy beköltözésük hónapjában szerzett tudomást arról, hogy várandós, így nem sokkal később Kurt húgot kapott Kim személyében.

Különlegesség még, hogy a háztól alig pár száz méternyi sétára található az a Kurtnek állított emlékmű, melyet Leland Cobain – Kurt nemrégiben elhunyt apai nagypapája – állított legendás unokájának, valamint nincs messze a híres Wishkah-folyó és -híd sem, melynél Kurt kényszerült lakni időnként (erről a helyszínről írta szomorkás hangvételű Something In The Way című nagy sikerű szerzeményét egyébként).

A házban az utóbbi 4 évben a család egyik barátja lakott, ám wendy a házat egy a Kurt gyerekkorából származó asztallal és fia matracával együtt adja majd el, így a leendő vevő számíthat némi Cobain-relikviára is új szerzeménye megvételekor.






hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek