Starity

A Gravitáció mindenkit levett a lábáról

2013. október 07. 19:07   |   Szerző: mse90

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alfonso Cuarón űrben játszódó realista sci-fije csak Amerikában 55,6 millió dollárral zárt, ezzel minden idők legjobb októberi nyitánya lett a tengerentúlon.

hirdetés
A Gravitáció mindenkit levett a lábáról

Most hétvégén mutatták be világszerte, köztünk hazánkban is a világűrben sodródó asztronautákról szóló drámát, és a számok magukért beszélnek. Amerikában 55,6 millió, más országokban mért adatok pedig további 27,4 millió dollárról számolnak be, amihez a magyar lakosság is 63,5 millió forinttal járult hozzá.

Természetesen ezek az adatok részben csalókák is lehetnek, hiszen a filmet jórészt csak 3D- illetve IMAX-formátumban vetítették, és valóban, a bevétel 80%-a éppen ezekből a jegyekből származott – sőt, Magyarországon csakis kizárólag 3D formában volt megtekinthető a Gravitáció ezen a hétvégén. A Warner Bros. maga is külön marketingkampányban igyekezett tudatosítani a formátum elengedhetetlenségét a filmélmény garantálásához, és a módszer láthatóan bevált.

A Gravitációt először a Velencei, majd később Telluride-i illetve a Torontói Filmfesztiválon is bemutatták, ahol már akkor is lelkes fogadtatásban részesült. Jelenleg a film példátlan értékelést kapott a kritikusoktól, akik a Rotten Tomatoes oldalán 98%-ra, míg a Metacriticen 96-os pontszámra értékelték.

Cuarón filmjét leginkább technikai megvalósításai és páratlan, úttörő látványvilága miatt dicsérik, de sokan kiemelik a főszereplő, Sandra Bullock munkáját is, aki egybehangzó vélemények alapján több mint negyedévszázados karrierjének legjobb alakítását nyújtja a pórul járt tudós szerepében.

Az eddigi nézettségi adatok további érdekessége, hogy a közönség nagy része meglepően főként az idősebb korosztályból került ki; a nézők 82%-a 25 éven felüli volt, a 35 év feletti mozilátogatók pedig 60%-os arányban képviseltették magukat. A CinemaScore szerint az ő véleményük is jobbára pozitívnak mutatkozott, hisz A- osztályzatra értékelték az élményt, viszont még ennél is többet mond a 32%-os péntekről szombatra való ugrás a nézettségi adatokban, ami arra enged következtetni, hogy a korai nézők is jó hírét keltették a filmnek.

A Gravitáció október 3-a óta elérhető az hazai mozikban.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek