Starity

90 éves a Walt Disney Company

2013. október 16. 20:08   |   Szerző: Lindsay019

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

90 évvel ezelőtt a mai napon került megalapításra a Walt Disney Company, az USA második legnagyobb médiatársasága.

hirdetés
90 éves a Walt Disney Company

Gondoltad volna? 90 évvel ezelőtt éppen ma, azaz október 16-án került megalapításra a Walt Disney Company. Kíváncsi vagy, hogyan lett egy merész elképzelésből mára a világ egyik legnagyobb vállalata? Akkor olvasd el rövid összefoglalónkat, melyben röviden ismertetjük a történetét.

1923 elején egy Walt Disney nevű animátor rövidfilmet készített Alice's Wonderland címmel. A kisfilmben egy Virginia Davis nevű kislány alakította Alice-t és egyedülálló módon animált karakterek is feltűntek mellette. Disney már korábban alapított egy céget, a Laugh-O-Gram Filmset, ám miután ez 1923-ban becsődölt, Walt és csapata, köztük bátyja, Roy O. Disney Kansas Cityből Hollywoodba költöztek, hogy ott kezdjenek új életet. Az új cég, ami az Alice-es kisfilmek gyártója lett, a Disney Brothers Cartoon Studio lett és a két Disney testvér közösen vezette: Walter volt a kreatív vezető, ő volt, aki megálmodta a dolgokat, Roy pedig inkább a pénzügyeket felügyelte és kezelte.

A stúdió hamarosan egy nagy Hyperion Street-i épületbe helyeződött át, ekkor változott neve is Walt Disney Company-re. Mindennek az az oka, hogy Roy nem szerette volna, ha az emberek csak annyit ismernek, „Disney”, hiszen „Fordról sem tudják, mi volt a keresztneve”. Nem sokkal ezután sötétebb korszak következett be, hiszen miután Walt megalkotta első teljesen animált sorozatát, az Oswald the Lucky Rabbit-et, szerződést kötött a Universal Pictures-szel, hogy azok forgalmazzák. Mivel a forgalmazó nem fizetett, Walt és Roy követeléseket állított fel velük szemben, ám a Universal elvette az Oswald jogait és Walt legjobb rajzolóját, egyben legjobb barátját, Ub Iwerkset magához csalogatta.

A teljes sokkot követően Walt nem adta fel, kitalálta, hogy ezúttal egy egérről fog meséket készíteni. A Mortimer nevű egérhez egy, a korábbi stúdióban szaladgáló egér adta az ötletet. Walt feleségének, Lillynek azonban nem tetszett ez a név, így az ő hatására az egér a Mickey nevet kapta. Hamarosan elkészült az első hangosfilm, a Steamboat Willie, ami igazi áttörének számított. Érdekesség, hogy a rajzolók mindig Waltot képzelték maguk elé, mikor Mickeyt rajzolták, ő volt a minta (majd később a hangja is).

1929-ben egy időre abbamaradt a Mickey egérről és barátairól szóló rajzfilmsorozat és egy új sorozat vette kezdetét, melynek címe Silly Symphonies lett. 1929-től a Columbia Pictures forgalmazta ezeket a kis dallamokat bemutató filmeket, míg Walt újabb ötlettel állt elő: mi lenne, ha ezentúl színesek lennének a rajzfilmek. Így fejlesztették ki a Technicolort, az új színezési technikát, melynek segítségével elkészült az első színes rajzfilm, a Fák és virágok (1932), mely Oscar-díjat hozott.

A rövidfilmek sikerén felbuzdúlva Walter szerette volna elkészíteni az első egészestés rajzfilmet. A téma számára nem volt kérdés, mindig is imádta A hófehérke és a hét törpét. Bár sokan kétségesnek találták az ötletet, sőt, egyenesen „Disney botlásának” nevezték a filmet, mégis hatalmas siker követte megjelenését (1937). A pénz lehetővé tette további rajzfilmek elkészítését, így hamarosan megérkezett a Pinokkió (1940), a Fantázia (1940), a Dumbó (1941) és a Bambi (1942).

Hamarosan beköszöntött a második világháború (pontosabban az az idő, mikor az USA megkezdte aktív részvételét a háborúban), így a rajzolók többsége csatlakozott a hadsereghez. A katonák elfoglalták a hatalmas burbanki stúdiót, aminek néhány szabadon hagyott részében kevés pénzért oktatóanyagok készültek katonáknak, valamint náciellenes propagandafilmek.

A háború után nehéz volt ismét beindítani az ipart. Bár az emberek érdeklődtek a filmek iránt, azok korántsem mesék voltak és nehéz volt visszaszerezni az érdeklődést. Újabb rövidfilmekkel azonban mégis sikerült, majd az 1950-es Hamupipőke ismét sikeres lett. Ezután jött az ötlet az élőszereplős filmek és dokumentumfilmek készítésére.

Walt Disney mindig is szeretett volna létrehozni egy olyan helyet, ahol gyerek és felnőtt egyaránt jól érezheti magát, hiszen abban az időben nem igen létezett minőségi vidámpark. Ehhez azonban rengeteg pénzre volt szükség, így a filmtörténetben is nagy lépést tett azzal, hogy olyan szerződést kötött, melynek keretein belül filmjeit sugározta a televízió. A pénz hamarosan gyűlni kezdett, így hatalmas telket vásárolt Anaheimben, ahol hosszú idő elteltével létrejött az első Disneyland.

Hogy mi történt ezután? Elérkeztünk az egyik legszomorúbb ponthoz. 1966. december 15-én Walt Disney meghalt tüdőrákban. A világ értetlenül fogadta a történteket, de a cég úgy-ahogy ment tovább. Testvére, Roy 1971-ben halt meg. A stúdió némi szünet után a '80-as években ismét az élre tört, az akkori 15-20 évet nevezzük ma Disney reneszánsznak. Ekkor olyan mesék készültek, mint A kis hableány, A Szépség és a Szörnyeteg vagy Az Oroszlánkirály, hogy csak néhányat említsünk.

A Walt Disney Company manapság a második legnagyobb médiatársaság az USA-ban. Számtalan leányvállalattal és termékkel rendelkezik, köztük olyan csatornákkal, mint az ABC (a Pretty Little Liars és a Once Upon a Time gyártója), a Disney csatornák vagy rádióval (Radio Disney) és könyvkiadóval (Hyperion Books – a Percy Jackson könyvek eredeti kiadója).

Boldog 90. évfordulót, Walt Disney Company!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek