Starity

Eros Ramazzotti 50 éves lett

2013. október 28. 18:06   |   Szerző: Fan-ily6889

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eros Ramazzotti Olaszország egyik legmeghatározóbb zenei alakjává vált az elmúlt három évtizedben. Bámulatos és különleges énektudása mellett kiváló gitáros, zongorista, dalszövegíró, illetve nem utolsósorban zeneszerző is egyben.

hirdetés
Eros Ramazzotti 50 éves lett

A jóképű olasz énekes Róma egyik külvárosában, Cinecittàban látta meg a napvilágot pontosan 50 évvel ezelőtt – Rodolfo Ramazzotti és Raffaella Molina gyermekeként. Nevét egy görög szerelemisten, Eros után kapta. Édesapja nagy zenekedvelő volt, így hát óriási segítség volt Eros számára, aki már tinédzserkorában dalokat írt, 6 évesen pedig gitározni tanult. Később a zongorázás fortélyait is elsajátította, ami nem meglepő, hiszen az apja is jól értett a hangszerhez.

Énekesi karrierjét egészen fiatalon kezdte: 18 évesen egy zenei fesztiválon tűnt fel, ahol a döntőig jutott egy saját szerzeménnyel. Nem sokkal ezután egy kiadóhoz szerződött, és Milánóba költözött édesanyjával, illetve testvérével, Marcóval. 1982-ben jelent meg az első kislemeze, melynek nem volt nagy fogadtatása. 1984-ben érte el az első nagy sikerét, amikor a Terra promessa című szerzeményével elnyerte „Az év hangja” díjat Olaszország leghíresebb fesztiválján, a sanremói dalfesztiválon.

hirdetés

Ezt követően szerte Európában megjelent a dal, Olaszországban pedig a második helyen végzett a slágerlistán. Az imént említett fesztiválon még kétszer feltűnt az énekes, és óriási sikereket ért el. 1985-ben a boltok polcaira került a Cuori agitati, az első, önálló nagylemeze. Nem sokat tétlenkedett, ugyanis a következő évben debütált a második korongja – Nuovi eroi címmel.

A szívből jövő önéletrajzi ihletésű balladák, illetve a rockosabb stílusú dalok hamar világhírnevet biztosítottak Ramazzotti számára. Némelyik albumot spanyol nyelven is elkészítette. Az 1987-ben kiadott harmadik nagylemeze, az In certi momenti világszerte több mint hárommillió példányban kelt el. Ezt egy kilenc hónapos turné követte. Ebben az évben készítette el az első duettjét Patsy Kensittel. A következő évben egy minialbumot adott ki Musica è elnevezéssel. A címadó dalából később egy duettet vett fel Andrea Bocellivel.

1990-ben indult el a világhírnév felé, amikor Velencében bemutatta ötödik korongját, az In ogni sensot. Ekkor fedezte fel egy amerikai lemezcég főnöke, Clive Davis, aki egy fellépésre invitálta Erost New Yorkba, a Radio City Music Hallba. Ramazzotti az első olasz énekes, aki teltház előtt lépett fel a nevezetes koncertteremben. Ám később valamelyest csalódott, amikor kiderült, hogy a közönség jórészt olasz származású volt. Az 1991-es duplalemezes alkotása után újabb turnéra indult. 1993/1994-es időszakban vált véglegesen világsztárrá a Tutte storie nevezetű albummal, mely hatmillió példányszámban kelt el. A Cose della vita lett a korong legsikeresebb dala.

1995 nyarán, egy európai fesztiválon olyan legendákkal működött közre, mint Rod Stewart, Elton John és Joe Cocker. Egy évvel később debütált a Dove c'è musica című alkotása, amely hétmillió példányban kelt el. A lemez leghíresebb szerzeményei a Più bella cosa, illetve a L'Aurora – utóbbi igen kedves az énekes számára, ugyanis elsőszülött lányának, Aurorának írta, aki hét hónappal az album kiadása után született meg. A zenész egyébként egy Aurora feliratú tetoválást is készíttetett a jobb karjára kislánya tiszteletére.

1997-ben egy válogatáslemezt adott ki, amelyen a Cose della vita és a Musica è duett-változata is hallható, – Tina Turnerrel és Andrea Bocellivel – illetve amelyből világszerte 7,5 millió példányszám kelt el. Ramazzotti karrierje során olyan legendákkal dolgozott együtt, mint például Anastacia, Cher, Luciano Pavarotti, Joe Cocker, Carlos Santana vagy Laura Pausini. A 2000-es Stilelibero nevezetű alkotásról a Fuoco nel fuoco és a Cherrel készített Più che puoi lett igazán sikeres. 2001-es turnéja során először koncertezett Kelet-Európában és Magyarországon – júniusban a Kisstadionban lépett színpadra. 2002 tavaszán lezárult egy korszak Eros életében, ugyanis elvált a feleségétől, Michelle Hunzikertől.

2003-ban kiadta kezei közül a 9 című stúdióalbumot – a cím arra utal, hogy szám szerint ez a kilencedik korongja. 3,5 millió példányban kelt el – ebből egymillió csak Olaszországban. Az alkotáson hallható Un'emozione per sempre volt az első olasz kislemez, amely 14 héten át vezette a slágerlistát. Ezek után világkörüli turnéra indult a zenész – októberben Magyarországon tette tiszteletét a Papp László Budapest Sportarénában.

2005. október 28-án, a születésnapján debütált tízedik alkotása, a Calma apparente, mely egy hónappal a megjelenése után platinalemez lett. Európában több mint 2,5 millió példányszámban kelt el. Az egyik leghíresebb szerzeménye, az I Belong To You (Il ritmo della passione) – amely egy gyönyörű szerelmes duett a csodálatos amerikai énekesnővel, Anastaciával – ezen az alkotáson foglal helyet.

2006 tavaszán ismét megcsodálhatta Ramazzotti páratlan tehetségét a magyar közönség. Az évek során egyébként hatalmas népszerűségre tett szert Németországban, Svájcban, Ausztriában, Franciaországban, illetve több spanyol nyelvű országban is. 2007 őszén egy újabb válogatáslemezt adott ki e² néven. Négy új alkotás – köztük egy duett Ricky Martinnal, a Non siamo soli – hallható a dalok között. A duettből készült el az első kislemez. 2009-ben a 11 dallistás tizenegyedik stúdióalbuma, az Ali e radici került a lemezboltok polcaira. Nagy sikereknek örvendett az első kislemez, a Parla con me. Novemberben pedig újra elkápráztatta hazai rajongóit a Sportarénában.

2011 augusztusában megszületett Eros második gyermeke, Raffaela Maria – feleségétől, Marica Pellegrinellitől, akivel ugyanabban az évben kelt egybe. Legutóbbi alkotása, a Noi 2012. november 13-án jelent meg Olaszországban, 16-án pedig más európai területeken. Duettek is hallhatóak a korongon, köztük a Fino all'estasi Nicole Scherzingerrel. Tavasszal – immáron ötödjére – hazánkba is ellátogatott világkörüli turnéjával.

Közel harmincéves pályafutása során – a világ különböző pontjain – több mint 55 millió albumot adott el a népszerű énekes. Emellett számos díjjal is büszkélkedhet, amelyekkel leginkább Olaszországban tisztelték meg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek