Starity

5 dolog, amit eddig nem tudhattál a teáról

2013. október 28. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A teát szinte mindenki szereti, viszont kevesen tudják, honnan is származik, miből készül és mi az, amiben segít. Cikkünkből most megtudhatsz 5 dolgot, amit talán még sosem hallottál a közkedvelt főzetről.

hirdetés
5 dolog, amit eddig nem tudhattál a teáról

A tea a víz után a második legnépszerűbb ital a Földön. Nemcsak finom, de egészséges is, ráadásul pénztárcabarát, így nem meglepő, hogy hatalmas népszerűségnek örvend a világ minden táján, és nincs olyan terület, ahol ne használnák előszeretettel különböző tulajdonságait.

Minden tea ugyanonnan származik

Az Ázsiában honos tea – mint növény, latin nevén Camellia sinensis – a teafélék (Theaceae) családjának névadója. Ebből termesztik azokat a kis cserjéket – amik természetes környezetben egyébként több méteresre is megnőhetnek -, melyeknek leveleiből, esetleg más részeiből az azonos nevű italt főzik.

Fekete, fehér, oolong vagy éppen zöld tea – mind ugyanezen növényből készülnek, egyedül az oxidációs szint és feldolgozási folyamat az, ami a fajtákat végül megkülönbözteti egymástól. Bár sokan azt hiszik, a különböző gyógynövények keverékei is ide sorolhatók, tévednek, hiszen a végeredmény nem „igazi” tea lesz, mivel más, különböző füveket is felhasználnak az elkészítéshez.


Camellia sinensis

Nemcsak nyugtató hatású, de a szaporodásban is segít

B1, B2 és B6 vitaminon kívül kálium (hasznos szívritmuszavar enyhítésére, magas vérnyomás kiegyenlítésére), mangán (segít az anyagcserében, szükséges a szaporodáshoz és a növekedéshez), folsav (rendkívüli szerepe van a DNS előállításában a magzatoknál) és kalcium (a csontok és fogak alapját alkotják az efféle sók) is található benne. A nyugtató hatás mellett segíthet a nemi élet élénkítésén is. A férfiaknak különösen az Ashwagandha fajta ajánlott. A nők a szem alatti karikák eltüntetésére, halványítására használhatják előszeretettel a teát.

Több koffeint tartalmaz, mint a kávé

Érdekesség, hogy a tea koffeintartalma nagyobb, mint a sokak által a mennyekig magasztalt kávéé, ám ez nem érzékelhető, hiszen kevesebb fű található a filterekben, melyeket a főzéshez használunk, mint amennyi kávét kanalazunk egy csészére való doppinghoz. Végeredményben az utóbbi az, melyben több metilxantin-származék található.

Feltörölhető vele a padló

Öt okunk van rá, hogy miért tartsunk otthon teát akkor is, ha a közeljövőben nem szándékozunk inni belőle. Segít a vágott sebek gyógyításában, megszünteti a kellemetlen szagokat (különösen az alsó végtagoknál), kiváló húsok pácolására, a rózsák műtrágyázására is ajánlott, ráadásul egyesek szerint még a padló is nagyszerűen feltörölhető vele.

Elüldözi a szúnyogokat

Sok mesterséges szúnyog- és rovarirtó kapható már a boltokban, melyek csúnyán szennyezik a környezetet, a tealevél benedvesítése viszont az egyik legtermészetesebb, legősibb és legkörnyezetbarátabb módja annak, hogy távol tartsuk magunktól a körülöttünk legyeskedő állatkákat, melyeket nem feltétlenül kell elpusztítanunk, hogy ne repkedjenek a fejünk felett.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek