Starity

November 11: Az emlékezés napja

2013. november 11. 15:03   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Október végétől november közepéig számtalan ember tűz kis piros pipacsot ruhájára, köztük sok híresség is. Lássuk, mit jelképez ez a kis virág!

hirdetés
November 11: Az emlékezés napja

November 11-én több országban ünneplik a „Remembrance Day”-t, azaz a Megemlékezés napját. Az ünnepségeket a november 11-hez eső legközelebbi vasárnapokon szokták megtartani, de a jellegzetes kis kitűzőt sokan már október végétől kitűzik ruhájukra. Ennek célja tulajdonképpen az, hogy megemlékezzenek az első világháború végetérésére, a tizenegyedik órában a tizenegyedik napon, a tizenegyedik hónapban. (1918. november 11., 11:00)

Az első világháború, vagy más néven a nagy háború az, amivel kezdetét vette vette a modern technológiai hadviselés, és ez több millió ember haláláért felelős az egész világon. Úgy vélték, hogy a halottakat tiszteletben kell tartani, és V. György király kezdeményezett egy 2 perces csendet, egészen pontosan a 11 óra emlékére, azok emlékére, akik meghaltak a hazájukért.

Manapság az emléknapnak számos megemlékezési formája van, beleértve számos szolgáltatást, műsort és felvonulást. Londonban az angol királynő, a királyi család egyéb tagjai, a kormány képviselői, valamint a katonák menetelnek az elesettek síremlékei között, sőt, hírességek és civilek egyaránt megemlékeznek a háborús hősökről. A két perces csendet szigorúan betartják, hogy ezzel a két perces néma csenddel megemlékezzenek mindazokról, akik az első világháborúban hazájukért életüket adták, valamint ezen kívül minden azóta lezajlott és zajló háború elesettjeiről is. Sok templomban és háborús műemlékeknél szintén tartanak megemlékezéseket, egész Nagy-Britanniában. A médiában szereplők is kitűzik a jelvényt, ezért lehet látni többek között a hírműsorokban, beszélgetős és show műsorokban poppyt viselő személyeket.

hirdetés

Az emléknap ismert jelképe a „poppy”, vagyis a kis pipacs, amit az emberek jól látható helyre, általában bal oldalukra tűznek ki. És hogy miért pont a pipacs lett a szimbóluma ennek az ünnepnek? A történet a napóleoni háborúkig nyúlik vissza. A 19. század elején a háborúk hatalmas pusztítást végeztek. Később a kopár földből aztán vérvörös pipacsok nőttek ki, amik úgy hitték, hogy az elesett áldozatokból, szívükből hajtott ki (ezért is vörösek). Az első világháború kitörésekor is hatalmas pusztítás söpört végig különböző területeken Nyugat-Európa szerte, érdekes módon azonban a harctereken törthetetlenül, kiírthatatlanul egyetlen életképes, erőteljesen virágzó növény volt, mely tanúja lehetett számtalan hőstettnek és halálesetnek: a piros pipacs. Nem volt kérdés tehát, hogy a virág az új élet és a veszteség jelképévé nőtte ki magát. Egy kanadai orvos, név szerint John McCrae írta az első verset „In Flanders Fields” címmel, amely ihletként szolgált az embereknek, hogy viseljenek mesterséges pipacsokat az emlékezés jeleként:

In Flanders Fields

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead.
Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch, be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die

We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

A jelenleg adományért megvásárolható papírvirágok mindig jótékony célt szolgálnak. A befolyó összegből ugyanis elkötelezetten támogatják azokat a háborús veteránokat, akik valamilyen ütközetben részt vettek és/vagy tartósan megsérültek. Sőt, a háborúkban elesettek családjait is segítik. Érdekesség, hogy fehér pipacsokat is lehet vásárolni, ezek a tiszteletet és a békét szimbolizálják. Az adakozás és maga a poppy vásárlása becsületkasszán alapul.

Érdekesség, hogy Magyarországon is kezd elterjedni ez a szokás. Solymáron a honvédség idén megemlékezést is tartott, melyről az elkészült fotókat ide kattintva meg is lehet tekinteni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek