Starity

Így ápold a hajkoronád!

2013. november 12. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokak életét megkeseríti a száraz, töredezett, korpás vagy könnyen zsírosodó haj. Cikkünkben segítséget nyújtunk ahhoz, hogy egészséges hajkoronát varázsolhass magadnak!

hirdetés
Így ápold a hajkoronád!

Az egészséges, szép és ápolt haj minden nő ékszere, így igyekszünk arra törekedni, hogy ez az állapot fennmaradjon. Könnyen zsírosodik a hajad, netán korpásodásra hajlamos? Szeretnéd megakadályozni a hajhullást vagy hosszabb hajkoronára vágysz? Segítünk megoldást találni a problémáidra!

Napjainkban az egyik legnagyobb hajproblémának számítanak a töredezett hajvégek, a gyakran hulló hajszálak és az élettelen, igénybe vett hajzuhatag. Ezek a tünetek annak köszönhetőek, hogy túl gyakran szárítod, fested, sütöd vagy vasalod a hajad, ezáltal pedig könnyen eltöredeznek a hajvégek, a hajtövek pedig elkocsonyásodhatnak, ami esztétikailag sem szép látvány. Mi a megoldás? Ricinusolaj-kúra!

A ricinusolaj elsősorban a gyógyászatban ismert szer, ám napjainkban egyre többen alkalmazzák pakolásként haj-, szempilla- és szemöldöknövesztés céljából is. A ricinusolajat egy, a természetben megtalálható növény, a ricinus magjából nyerik.

Nagyon olcsó szer, megtalálható a patikákban is. Leginkább hashajtó hatásáról ismert, ám megfelelően elkészítve nagyon jó hajápolásra is.

Ricinusolajas pakolás

A ricinusolajat érdemes más növényi olajakkal (pl.: olívaolajjal) vagy tojássárgájával elkeverni és megmelegíteni használat előtt. Akinek szőkésebb, világosabb árnyalatú a haja, az keverhet még bele néhány csepp citromlevet, illetve kamillával vagy citrommal is érdemes felturbózni az élénkítő hatás érdekében.

Ellenben, ha sötétebb hajkoronával áldott meg a sors, érdemes némi rozmaringot vagy cédrust csempészni az oldatba, hogy elősegítse a hajszín élénkítését.

Ha gyakran hullik a hajad, vagy a töredezett végeket szeretnéd ápolni, táplálni, akkor szintén ajánlott a rozmaring, a kamilla, valamint a zsálya, vagy a boróka használata és érdemes még csekély eukaliptuszt is a keverékbe tenni, azonban önmagában is hatásos az olaj!

A ricinusolajas pakolást mindig hajmosás előtt vidd fel a hajadra egy hajfestőecset vagy vattapamacs segítségével. A hajtöveknél lágyan masszírozd be az elegyet a fejbőrödbe, a maradékot pedig oszlasd el a hajadon és a hajvégeken, majd fóliázd be az egészet és melegítsd pár percig hajszárító segítségével. Érdemes még egy sapkát vagy törölközőt is a hajad köré tekerni és melegen tartani a turbánt a jobb hatás érdekében.

Legalább 3-5 órán át hagyd hatni az olajt, de akár éjszakára is fennmaradhat. Ezt követően öblítsd ki hajadból, majd 2-3 alkalommal alaposan mosd meg samponnal, balzsammal a hajadat a szokásos módon. Érdemes a kúrát hetente 2 alkalommal megismételni, az olajnak köszönhetően ugyanis fényesebb, egészségesebb lesz a hajad, ritkábban hullik majd és a havi 1 helyett akár 2-3 centit is nőhet!

Ha csupán a hajvégeiddel vagy elégedetlen, akkor érdemesebb kipróbálnod az olívaolajas csodamódszert, melynek hatása abban áll, hogy a megmosott hajvégeidre felviszel egy kevés olívaolajat, a végét pedig fedd be alufóliával és hagyd 15-20 percet hatni. Ezt követően mosd le és szárítsd be a hajvégeidet! Az olívaolaj bizonyítottan segít az eltöredezett hajszálak stabilizálásában és helyrehozatalában.

Elégedetlen vagy a szempilláid hosszúságával vagy a szemöldököd dússágával? A ricinusolaj ezekre a problémákra is megoldást jelenthet! Egy, már használaton kívül helyezett és megtisztított spirálkefével vidd fel a ricinusolajat a szempilláidra és a szemöldöködre és hagyd hatni az olajat. Érdemes a procedúrát éjszakára hagyni, hogy legyen ideje hatékonyan kifejteni hatását. Reggel, felkelés után öblítsd le az olajat langyos vízzel!

Kókuszolajas pakolás

A kókuszolajat már jól ismerhetjük a testápolásban és a konyhában, ám hajápoló hatása is említésre méltó. Mivel maga a kókuszolaj rendkívül allergén, így mindenképpen javasolt az allergiateszt elvégzése (akárcsak a ricinusolaj esetében is). Sajnos a legtöbb üzletben nem található meg a kókuszolaj, így érdemes a bioboltokban vagy fodrászkellékes üzletekben érdeklődni.

Érdekesség, hogy a kókuszolaj a nevével ellentétben szilárd halmazállapotú és fehér színű, ám melegítés hatására megolvad és átlátszóvá válik. Érdemes az eltöredezett hajvégeken alkalmazni, ugyanis ez az olajos anyag megelőzi a további töredezést és rugalmasabbá, egészségesebbé teheti a hajat, ám törekedjünk arra, hogy ne kerüljön túl sok belőle a hajunkra, mivel erőteljesen zsírosítja azt. Használat után mossuk ki jól a hajból!

Jojobaolajas pakolás

A jojobaolajat a ricinusolajhoz hasonlóan is egy növényből, a sivatagi jojobából nyerik. Összetétele nagyban hasonlít az emberi szervezet által termelt faggyúhoz, így kitűnően képes beszívódni a bőrbe és segít egyensúlyban tartani annak nedvességtartalmát. Az előző olajakhoz hasonlóan érdemes a fejbőrbe és a hajba is belemasszírozni, mivel hosszú távon megakadályozza a hajhullást, a korpásodást és a zsírosodást is.

További előnye, hogy rendszeres használat mellett kitisztítja a hajhagymákat és megújítja a hajszálakat, erősebbé, fényesebbé és rugalmasabbá teszi azokat, valamint meggátolja a hajszálak eltöredezését is.

Étkezz a hajadnak megfelelően!

Akárcsak a bőrünk, úgy a hajunk egészsége és minősége is függ az étkezéseinktől. A szakemberek már régóta kutatják, hogy hogyan is függ össze az étkezés az egészséges hajjal, így vannak olyan ételek, melyek ajánlottak és vannak olyanok, melyek kevésbé tesznek jót a hajnak. Lássuk, melyek ezek!

Kerülendő ételek:

  • kávé
  • alkohol
  • fekete tea
  • cukor

Javasolt ételek:

  • lazac
  • zöld színű zöldségek
  • bab
  • diófélék
  • szárnyasok
  • tojás
  • teljes kiőrlésű gabonafélék
  • osztriga
  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  • sárgarépa

Tehát nem kell túl sok mindenről lemondanunk szépséges hajkoronánkért, és ezek a termékek is fogyaszthatóak mértékkel. Étkezzünk változatosan, egészségesen és fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, továbbá pedig érdemes csökkenteni a hajmosások számát hajunk egészségének érdekében, ugyanis minél gyakrabban mosunk hajat, annál gyakrabban fog majd zsírosodni!

Mindemellett érdemes olykor beiktatni egy-egy hajmosás alkalmával a balzsamozást is, ugyanis a balzsamok fényesebbé, puhább tapintásúvá és lágyabb esésűvé varázsolják hajunkat, valamint erősen ajánlott a különböző hajfény- és hővédőkrémek használata azok számára, akik rendszeresen sütik, vasalják és szárítják a hajukat!

Ajánlott még az is, hogy hajmosás után ne essünk neki tincseinknek a törölközővel, mivel a durva dörzsölés a hajszálak eltöredezését idézheti elő. Ehelyett a technika helyett inkább puhán nyomkodjuk a hajunkat a törölközővel így felitatva a vizet róla, valamint olykor hagyjuk, hogy tincseink szabadon száradjanak meg!

Félévente-évente pedig érdemes látogatást tenni fodrászunknál is, ugyanis a hajvágás felélénkíti, felfrissíti a hajat, valamint a vágás alkalmával szabadulhatunk meg eltöredezett hajvégeinktől és fodrászunk az a személy, aki további segítséget nyújthat igénybevett hajunknak!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek