Starity

50 éves a Doctor Who

2013. november 23. 20:08   |   Szerző: Myone

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ma 50 éve, hogy a nagy sikerű brit sorozat, a Doctor Who (Magyarországon Ki vagy, Doki?) első adását levetítették. Ennek örömére már több a Doctor Who-hoz kapcsolódó műsor is lement már a BBC-n, ma este pedig végre láthatjuk az oly várt évfordulós különrészt.

hirdetés
50 éves a Doctor Who

Ma este, magyar idő szerint 20.50 perckor levetítésre kerül a David Tennant, Matt Smith, Jenna Louise Coleman, Billie Piper és John Hurt főszereplésével készült Day of the Doctor című, 50. évfordulós speciális epizód.

Ennek oka, hogy éppen 50 évvel ezelőtt, 1963. november 23.-án 17.15 perckor a BBC One csatorna levetítette a sorozat legelső epizódját, az An Unearthly Childot. Ezt követően 26(!) évadot élt meg a ma már klasszikusnak nevezett sorozat (ez idő alatt 7 különböző színész játszotta a Doktor szerepét), illetve 1996-ban kapott egy önálló mozifilmet is, Paul McGann (a 8. Doktor) főszereplésével.

Az „új” Doctor Who-széria 2005-ben indult, a 9. Doktort megformáló Christopher Eccleston főszereplésével, aki egy évad után távozott. A helyét David Tennant vette át, aki máig a legkedveltebb Doktor a nézők körében annak ellenére, hogy három évad után ő is átadta a lehetőséget utódjának, Matt Smithnek, a 11. Doktornak. Smith a karácsonyi különkiadásban „adja át a szónikus csavarhúzót” a 12. Doktort megformáló Peter Capaldinak, akivel a sorozat egy újabb szakaszba ér.

Az elmúlt 50 évben azonban nemcsak a sorozat tartotta fenn a fandomot, hanem több könyv, hangjáték is megjelent, illetve több spin-off (mellék) sorozat is. Utóbbira talán a két legismertebb példa a Torchwood (2006–: Josh Barrowman főszereplésével a felnőttebb korosztálynak) és a Sarah Jane Kalandjai (2007–2011: a régi sorozatból megismert Elisabeth Sladen főszereplésével a fiatalabb korosztályt megcélozva).

De hogyan is kell egy 50. évfordulót ünnepelni?

  • Az évforduló alkalmából két napja a rajongók megnézhettek egy 90 perces dokumentum filmet, az 'An Adventure of Space and Time'-ot, melyben David Bradley (akit a Harry Potter sorozatból ismerhetünk) alakítja az első Doktor megformálóját, William Hartnell-t, és ami bemutatja, hogyan is indult a ma már kultusszá vált sorozat.
  • A Google tegnap a Doctor Who-nak szentelte a logóját, azt egy ügyességi játékká alakítva.
  • A BBC rádió a héten egy egész programsorozatot állított össze, melyben többek közt megtudhatjuk, hogyan találkozott először az első doktor a dalekokkal, mindezt az akkori útitársa, Ian szemszögéből; illetve több történetet is hallhatunk különböző Doktorok főszereplésével.
  • A mai, 50. évfordulós részt 3D-ben az angliai, írországi, USA-beli, kanadai, német és orosz mozikban a BBC adással egyidőben fogják vetíteni.

A különrészhez már két miniepizódot is kiadott a BBC, amellyel meglehetősen felcsigázták a rajongókat, de nyugalom, már csak alig egy órát kell várni, hogy megtudjuk: mi történt a Doktor legsötétebb napján...

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek