Starity

Plágiummal vádolják Ariana Grandét

2013. december 13. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy angol cég beperelte a 20 éves énekesnőt, mert szerintük Ariana Grande megsértette egy általuk birtokolt dal szerzői jogait, és dalszöveget másolt.

hirdetés
Plágiummal vádolják Ariana Grandét

Immár Ariana Grande is belépett azon előadók sorába, akiket szerzői jogok megsértésével vádolnak. A szóban forgó dal, a The Way 26 hétig szerepelt a Billboard listáin, és épp elég hírnevet hozott a 20 éves énekesnőnek ahhoz, hogy egy brit független kiadó, a Minder Music pert indítson miatta Ariana és társai ellen.

A perirat szerint az Ariana dalában szereplő egyik sor kísértetiesen megegyezik a The Jimmy Castor Bunch 1972-es dalának és egyik legnagyobb slágerének, a Troglodyte-nak egyik sorával. A dal jogait birtokló cég szerint a szavak egyezősége, a vokális stílus és a ritmus alapján egy mezei hallgatónak is egyértelmű a hasonlóság, és jelzi, hogy a dal a Troglodyte tiszta másolata.

„A dal narrációval kezdődik – magyarázta John Fogarty, a Minder Music társalapítója. – Abban a percben, hogy meghallja, mindenki tudja, hogy a Troglodyte-ból van.”

A The Way kérdéses sora így hangzik: „What we gotta do right here is go back, back in time.”, a New York-i funkbanda dalának sora pedig így: „What we're gonna do right here is go back, way back, back in time.”

Az énekesnő jogi képviselői közleményben jelentették ki, hogy a kérdéses sort nem Arianától származik, és nem tudott a két dal közötti esetleges kapcsolatról sem.

Ariana mellett a szerzőtársát, és a dalt kiadó valamennyi céget is megnevezték a perben. A Minder Music december 11-én adta be a keresetet, amiben kéri a bíróságtól a szándékos jogsértés megállapítását, a dal kártalanításig tartó letiltását, valamint 150 ezer dollár kártérítést és az ügyvédi költségeik megtérítését.

Hasonló dalszöveg részletek egyébként számos előadó dalaiban is megtalálhatóak, ám a kiadó szerint ez a sor ikonikus, és engedély nélkül nem használható.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek