Starity

A legsikeresebb videoklipek: Madonna

2014. január 08. 16:04   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A zenetörténelem egyik legismertebb és legsikeresebb alakja 30 éve nem más, mint Madonna, így most bemutatjuk, hogy a 3 évtized alatt melyik 5 videoklipje is volt a legsikeresebb.

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: Madonna

Madonna, akit egyben a pop királynőjeként is emlegetnek, 12 stúdióalbummal, 9 nagyszabású turnéval, és több mint 300 millió eladott lemezzel büszkélkedhet 30 éves pályafutása alatt. A mai napig ő a 4. legtöbb lemezt eladott előadóművész a világon, sikerének titka pedig a sokoldalúságában rejlik. Madonna manapság egy ikonnak számít, akinek a dalai és imázs-váltásai nagy hatást gyakoroltak a zenére és a divatra egyaránt.

Like a Virgin (1984)

A Like a Virgin – ami egyben az album címadó dala is – Madonna 2. nagylemezének az első kislemezeként jelent meg 1984. november 6-án. A Like a Virgin albumból eddig több mint 21 millió kelt el, és csak az USA-ban 10 millió, amivel ott elérte a gyémántminősítést.

A nagysikerű dalt Billy Steinberg és Tom Kelly írta, akiknek a nevéhez fűződik még Whitney Houston So Emotinal, Cindy Lauper True Colors és a The Bangles lánycsapat Eternal Flame című szerzeménye is. Az album producere Nile Rodgers volt.

Ez volt Madonna első olyan dala, ami a Billboard slágerlistán első helyezést ért el. Ugyan a 48. helyen debütált, de 5 héttel később az első helyre jutott, ahol 6 hétig tartotta is a pozícióját. Összesen 23 hétig volt a slágerlistán. Többek között Franciaországban, Németországban és Hollandiában top 10-es lett a dal, míg Új-Zélandon második, Ausztráliában, Japánban és Kanadában pedig első.

A klipet Mary Lambert rendezte, aki Madonna Borderline című dalához forgatott kisfilmjében is kivette már munkájának részét. A videoklipet 1984 júliusában vették fel többek között Velencében, néhány részt pedig New Yorkban. A klipben Madonna egy csónakban táncolva szeli át Velence vizes utcáit, illetve – a ma már kultikusnak számító – esküvői ruhában is feltűnik egy teremben, ahol találkozik a titokzatos, oroszlánálarcos férfival, akiben megleli a boldogság kulcsát a videó legvégén.

Like a Prayer (1989)

Madonna 4. albumának, a Like a Prayer-nek előfutára volt, és úgyszintén címadó dala, ami 1989. március 3-án debütált. Eddig ebből a lemezéből több mint 15 millió kelt el világszerte, ami a kritikusoknak is elnyerte tetszését sokszínűség és Madonna vokálja, illetve az utána követő Blond Ambition World turnéját tartják számon a legjobb koncertkörútjának.

A Rolling Stones magazin minden idők 237. legjobb albumaként tartja számon, ráadásul bekerült az 1001 album, amit meg kell hallgatnod halálod előtt című könyvbe is. A dalszöveget Madonna és Patrick Leonard írta, és egyben ők voltak a szám producere is.

Amerikában a 38. helyen debütált, de másfél hónappal később ez a dal is felkúszott a lista tetejére, ahol 3 hétig volt első. Rengeteg országban top 5-ös lett a dal, többek között Új-Zélandon, ahol 13 hétig szerepelt a listán, Kanadában 16 hétig, Ausztráliában pedig 22 hétig volt jelen. A kislemezből eddig több mint 5 millió lelt gazdára világszerte.

A klipet úgyszintén Mary Lambert rendezte, a forgatás pedig négy teljes napot vett igénybe Hollywoodban és San Pedróban, plusz még egy napot, hogy egyes jeleneteket újraforgassanak.

A videóban a rasszizmust állítják előtérbe, amit vallásos és szexuális elemekkel túlfűtöttek. A kisfilm elején Madonna tanúja lesz egy fiatal lány meggyilkolásának, amit néhány fehér férfi követ el. Ezután egy fekete férfi téved a sikátorba és észreveszi a halott lány holttestét, viszont mihelyst segítségért próbálna kiáltani, máris megérkezik a rendőrség, akik letartóztatják őt a nyilvánosan elkövetett bűncselekmény miatt.

A következő képsorokban Madonna egy templomba tér be, ahol fohászkodik a fekete Jézushoz, hogy az ártatlan fekete embert engedjék szabadon, amiért ő bűnhődik más tette miatt. A további részekben egy kórus tűnik fel a templom másik részén, valamint a botrányt keltő égő keresztek a szabadban. A klip legvégén pedig Madonna a rendőrségre siet, hogy bizonyítsa a fekete férfi ártatlanságát, akit végül szabadon engednek.

Frozen (1998)

Az anno hatalmas sikernek örvendő Ray of Light című albumának első kislemezeként látta meg a napvilágot 1998. február 23-án. A lemezből mindmáig közel 17 millió fogyott, és egyike volt a '90-es évek egyik legsikeresebb albumának, továbbá bekerült mindenidők legjobb 500 albuma közé, ahol a 363. helyet kaparintotta meg, valamint ez is szerepel az 1001 album amit meg kell hallgatnod halálod előtt című könyvben.

A kritikusok úgy vélik, ez az album mérföldkő volt karrierjében. 1999-ben 6 Grammy-jelölésből 4-et díjra is váltott, ráadásul magának az énekesnőnek is ez a kedvenc albuma az összes közül. Patrick Leonard – aki korábban már közreműködött a True Blue és a Like a Prayer című albumoknál – írta a Frozen dalszövegét Madonnával karöltve, és emellett William Orbittal együttműködve voltak a dal producerei is.

Az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistán a 8. helyen debütált, de 1998. április 4-én érte el a csúcspozíciót, a 2. helyet. Ez volt a 16. kislemeze, ami a Top 2-ben szerepelt. A Billboard szerint a dalt „csupán 99.000-szer játszották a rádiók az USA-ban eddig és rengeteg ország Top 5-jében is szerepelt: többek között Ausztráliában, Kanadában, míg Olaszországban, Finnországban, és még Magyarországon is első lett.

A klipet Chris Cunningham rendezte, a forgatás pedig a kaliforniai Mojave sivatagban zajlott 1998. január 7 és 10 között. A videóban Madonna egy gótikus, sötét boszorkányszerű nőt ábrázol, aki kecses kézmozdulataival kápráztatja el a nézőt, kezén pedig különböző titokzatos szimbólumok vélhetők felfedezni. A klip teljes egészében a sivár, száraz Mojave sivatagban játszódik, ahol először hollókká, azután pedig fekete kutyává változik, és még meg is megháromszorozódik.

Music (2000)

A Music című album az énekesnő 8. nagylemeze, aminek első kislemezeként jelent meg a Music című szám 2000. augusztus 21-én. Az album 1 hónappal később jelent meg, amiből mindmáig 15 millió lelt gazdára, ráadásul ez is bekerült minden idők legjobb 500 albuma közé, és szintén szerepel az 1001 album, amit meg kell hallgatnod halálod előtt című könyvben.

A dal megírásában és produceri munkálataiban maga az énekesnő és Mirwais Ahmadzai vette ki részét. A sláger által Madonna megszerezte a 12. numer one számát a tengerentúlon, azóta viszont egyetlen egy dala sem jutott fel a csúcsra az USA-ban. A legtöbb országban top 10-es lett, de 25 országban szerepelt a slágerlista élén. Első helyen szerepelt többek között Ausztráliában, Kanadában és Spanyolországban is.

A videoklipet Jonas Akerlund rendezte és 2000 áprilisában forgatták le Los Angelesben. A klipben feltűnik Madonna mellett Niki Haris, aki 14 évig (1987-2001) volt Madonna háttérvokalistája, Debi Mazar színésznő, és a komikus, Sacha Baron Cohen is.

A kisfilm a féktelen bulizásról és gazdagságról szól. Az elején Madonna szót vált Sachával, hogy vigye el őt és barátnőit egy szórakozóhelyre a limuzinjával, ahol kedvükre italozgatnak. Ezután egy animációs rész következik, amit követ a sztriptízbár, ahol a rúdtáncos lány szórakoztatja őket. A 2000-es Billboard Music Awardson megnyerte az Év legjobb klipjének járó díjat, az International Dance Music Awardson pedig a Legjobb táncvideónak járó dííat zsebelhette be.

Hung Up (2005)

2005. október 18-án debütált a rádiókban Madonna egyik legnagyobb slágere, Hung Up címmel, ami a Confessions on a Dance Floor album első kislemeze. A lemez 2005. november 11-én jelent meg, és az év végéig mégis sikerült a 6. legnagyobb példányszámban elkelnie világszerte, közel 12 milliós eredménnyel.

A dal aláfestése a sokak által ismert Gimme! Gimme! Gimme! című ABBA-dalból való, amihez Madonna az együttes tagjaitól személyes levélen keresztül kért engedélyt. Madonna, Stuart Price, Benny Andersson és Björn Ulvaeus írta közösen a dal szövegét, a procuder nem más, mint maga az énekesnő és Stuart Price, aki többek között dolgozott már a Take Thattel, Gwen Stefanival és még Kylie Minogue-gal is.

Az első hét után több mint 40 országban debütált első helyen, amivel rekordot döntött, és ezáltal be is került 2007-ben a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legtöbb ország élén szereplő kislemez, ugyanis világszerte több mint 9 millió fogyott belőle. Amerikában csupán a 7. helyen debütált, viszont Magyarországon is első lett, és még 2006-ban is a legmagasabb pozíciója a dalnak a 10. helyezés volt.

A videoklipet David LaChapelle rendezte, a forgatás 6 napon keresztül tartott Los Angelesben és London külvárosában 2005 októberének elején. A videó Madonnával kezdődik, ahogy egy balett-stúdióba érkezik egy Boombox rádióval, amin elindítja a számot. Ezután a rózsaszín tornadresszben elkezd bemelegítő gyakorlatokat végezni, miközben az épületek között, a nyílt utcán, egy Londonban lévő Shanghai étteremben és egy metróban elkezdenek a zenére mozogni. A legvégén egy táncparkett részesei lehetünk, ahol még a Dance Dance Revolution gépek is megjelennek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek