Starity

A legsikeresebb videoklipek: Marilyn Manson

2014. január 12. 15:03   |   Szerző: itsjustme

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Marilyn Manson és a 80-as évek végén alapult, saját művésznevét viselő bandája már 1994 óta döbbenti meg újabb és újabb szerzeményeivel az embereket. Lássuk a sokkrockerként elhíresült zenész nevéhez köthető öt legsikeresebb kisfilmet!

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: Marilyn Manson

The Beautiful People (Antichrist Superstar – 1996)

A minden idők legsikeresebb Manson-számának tartott The Beautiful People-höz készült videó premierje 1996. szeptember 22-én volt az MTV-n. A kisfilm rendezését Floria Sigismondi vállalta el, aki úgy jellemezte alkotását, mint az „ijesztő videók legijesztőbbje”. A videót a torontói Goodenham and Worts szeszfőzdében forgatták, ahol a zenekar tagjai egy osztályteremszerű területen, orvosi és laboratóriumi felszerelések között mutathatták meg önmagukat.

A zenekar frontemberét, Marilyn Mansont egy hosszú, női ruhában és egy pilótaszemüvegben láthatjuk, a speciális effekteknek köszönhetően azonban itt nem merül ki a sokkolás – egyes jelenetekben a zenész kopaszon, gólyalábakon állva emelkedik az őt éljenző tömeg fölé, míg más esetben a lekötözött énekes brutális sminkjével, illetve ijesztően világos kontaktlencséjével vonzza magára az emberek figyelmét – így szinte teljesen elterelve a figyelmet a kisfilmet teljessé tevő férgek és giliszták jelenlétéről.

Floria Sigismondi alkotását végül két díjra is jelölték; esélyes volt a 1997-es MTV Video Music Awardson a legjobb rock videó és a legjobb speciális effektekkel rendelkező videó díjára is, azonban végül egyiket sem sikerült megszereznie.

A kisfilm egyelőre kicsivel több, mint 41 millió megtekintéssel rendelkezik; ebből 132 ezer ember találta megnyerőnek, azonban 9.100-at nem győzött meg a videó.

This Is The New Shit (The Golden Age of Grotesque – 2003)

A Brüsszelben forgatott, Croenworths és a frontember által rendezett kisfilmben egy koncertnek lehetünk szemtanúi, illetve betekintést nyerhetünk a színfalak mögötti életbe. Marilyn Manson nyíltan vállalja a lábfétisét, így talán nem is meglepetés, hogy a fellépés részletei mellett elsősorban az tölti ki a kisfilmet, ahogy más-más lányok végtagjaival szórakoztatja magát.

A videó nagy része a Parc du Cinquantenaire falai között játszódik, egyes jelenetekben feltűnik az Autoworld autómúzeum és a Királyi Hadtörténeti Múzeum is. A klip külön érdekessége, hogy az elején látható autó, a Mercedes-Benz 770-es modellje elsősorban a második világháborúban volt elterjedt, ott is leginkább a náci tisztviselők – köztük Adolf Hitler – körében.

A jelenleg több mint 27 és fél millió megtekintéssel rendelkező videónál 105 ezer ember gondolta úgy, a zenekar ismételten hozta a tőle megszokott szintet, azonban 7.700-an helyeslik a címet, és egyszerűen sz*rnak tartják.

Personal Jesus (Lest We Forget: The Best of – 2004)

A Depeche Mode feldolgozást legelőször 2004-ben hallgattuk, amikor a rocker kiadta válogatás albumának legelső kislemezeként.

A Marilyn Manson és Nathan „Karma” Cox által rendezett videóban a zenélő együttes mögött a háttérben az amerikai és nemzetközi politikai élet olyan fontos és neves szereplői láthatók, mint Sztálin, Benito Mussolini, John F. Kennedy, Mahatma Gandhi, Adolf Hitler vagy George W. Bush, miközben a frontember már megszokott módon került ismételten intimebb közelségbe a videójában feltűnő, hiányos öltözetű nőkkel.

A Personal Jesus több mint 22 és félmillió megtekintést tudhat magáénak – ebből közel 80 ezer ember találta felejthetetlennek, és csak 3.700 véli úgy, a zenekar nem ért fel a Depeche Mode-hoz.

Heart-Shaped Glasses (Eat Me Drink Me – 2007)

Marilyn Manson a hetedik nagylemeze, az Eat Me Drink Me kapcsán számtalanszor kifejtette, hogy a megszokottal ellentétben ezúttal az “emberi oldalát” ismerhetik meg a hallgatói – hiszen a lemezt a Dita von Teese-zel való válása, valamint új barátnője, Evan Rachel Wood iránt érzett szerelme ihlette meg. Az album legelső kislemezéhez készült klip premierje 2007. május 8-án volt a német sevenload weboldalon.

A frontember által rendezett kisfilmben Manson és Wood kettőse a sötét autópályán haladnak, mialatt a zenész egyre több és merészebb képeket készít a szív alakú szemüveget viselő partneréről. A következő jelenetben már azt láthatjuk, ahogy a felajzott lány a bálványát bámulja, majd a vérben fürdő pár szeretkezését, mialatt az énekes azért könyörög a dalban partneréhez, „ne törje össze a szívét, és akkor ő sem töri össze a szív alakú szemüvegét.”

A videó közel 15 millió megtekintéssel rendelkezik, ebből kicsivel több mint 25.600 ember tetszését nyerte el, és csupán 700 ember gondolta úgy, hogy Mansonnak hanyagolnia kellene a romantikát.

Coma White (Mechanical Animals – 1999)

Az 1999-es Mechanical Animals album utolsó dala, illetve negyedik kislemezeként megismert Coma White videoklipjének premierje 1999. szeptember 13-án volt az MTV-n.

A Samuel Bayer által rendezett kisfilm bemutatását nagyban akadályozta, hogy éppen a Columbine középiskolai mészárlás – aminek során két amerikai diák tizenkét diáktársukat, valamint egy tanárukat ölték meg az öngyilkosságuk előtt –, valamint az ifjabbik Kennedy 1999. július 16-án végbemenő halála is erre az időszakra esett. A John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolását prezentáló klipben az énekes az elnök, míg akkori menyasszonya, a színésznő Rose McGowan Jacqueline Kennedy szerepében tündököl, míg egyes jelenetekben a zenekart láthatjuk, amint a kidíszített utcában zenélnek.

Az ötletről később elmondta, hogy ez egyfajta metafora „Amerika erőszak iránti megszállottságára és imádatára”, továbbá elmondása szerint a videó „egyáltalán nem gúnyos; valójában tisztelgés a Jézus Krisztushoz és John F. Kennedyhez hasonló férfiak előtt, akik meghaltak az emberiség olthatatlan erőszakossága miatt.”

A kisfilmet eddig 14 millió alkalommal tekintették meg, 45 ezer ember tetszését nyerte el, és csupán 800 ember gondolta úgy, a zenekar és Bayer nem végzett alapos munkát.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek