Starity

Január végén indul a Dirty Slippers turnéja — interjú

2014. január 14. 11:11   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Dirty Slippers már lassan 10 éves múltra tekint vissza, emellett pedig hazánk egyik legkeresettebb koncertzenekarává nőtte ki magát, így nemrégiben a csapat aranytorkú frontemberével, Lobó Szalóky Lázárral beszélgettünk.

hirdetés
Január végén indul a Dirty Slippers turnéja — interjú

A Dirty Slippers zenekart 2005-ben alapította meg néhány vállalkozó kedvű gyulai fiatal. Rengeteg kezdő csapattól eltérően hamar rájuk mosolygott Fortuna és kegyeibe fogadta a srácokat, így negyedik fellépésük alkalmával már a Supernem előzenekara lehettek, nem sokkal később pedig a 2500 férőhelyes Petőfi Csarnokban bizonyíthatták rátermettségüket.

A zenekar napjainkra már több száz koncerttel a háta mögött járja az országot, és olyan neves hazai zenekarokkal és előadókkal volt szerencséjük turnézni, mint az EDDA, a Republic, a Supernem, a Heaven Street Seven, a 30Y, a Magna Cum Laude vagy épp Jamie Winchester.

Nemrégiben a csapat frontemberével, Lobó Szalóky Lázárral beszélgettünk eddigi sikereik és jövőbeni terveik kapcsán.

– Már majdnem 10 éve zenéltek együtt, és nyilván sokszor kérdezték már tőletek, de elárulnád, hogy mikor és milyen hatásra állt össze a zenekar?

Mindannyian gyermekkorunk óta erre készültünk, végül sok-sok tagcsere után úgy hozta a sors, hogy egymásra találtunk, amiért rendkívül boldog vagyok, és hálás. A hatások pedig gyermekkorunkban már nyilvánvalóak voltak, én például egy rózsaszín játékteniszütőn imitáltam a gitározást, és a Beatles-bakeliteket csodáltam, hogy ez mennyire jó dolog. Boldogok vagyunk, hogy fiatal korunkra sikerült sok gyermekkori álmot megvalósítani, de még a cél csak most jön!

– Milyen zenekarok inspirálnak titeket? Vannak kedvenceitek?

Mindannyian picit más világból jöttünk, éppen ezért tud eklektikus lenni a hangzásunk és a számaink. Vannak igazán rockos és teljesen bulizós, egészen beates popdalaink is. Számomra a Beatles volt az etalon mindig, a Dire Straits, az Illés, a Republic, majd jött a Green Day és James Blunt. Pistinek John Mayer a kedvence, Faunnak a Guns n Roses, Csimynek pedig egy csomó metálzenekar is. Közös nevező, azt hiszem, a Republic és a Rolling Stones.

– Több száz telt házas koncerttel a hátatok mögött nehéz elképzelni, hogy egykor ti is a garázsban kezdtétek. Mesélnél ezekről a kezdeti időszakokról? Kik és hogyan segítették a munkátokat?

Mi egy roppant szerencsés zenekar voltunk, vagyunk. Ugyan nem szerepelünk olyan sokat a médiában, viszont nagyon sok koncertmeghívásunk van, s azt hiszem, ez számít a fontosabbnak, így lehet a közönséget a legméltóbban kiszolgálni. Első koncertünk egy kis nappaliban volt még anno, de a negyedik már a Supernem előtt, majd jött gyorsan a Petőfi Csarnok is. Hálás vagyok a Supernem, Heaven Street Seven, Magna Cum Laude zenekaroknak, mert ők már a kezdeti időszakban meghívtak minket maguk elé. A zenekar azonban a legtöbbet a Republic zenekarnak, valamint kiváló managerüknek, Abella Miklósnak köszönheti. Ők tanítottak meg minket arra, hogyan kell profin és kellő alázattal hozzáállni a dolgokhoz.

– Mi hozta meg számotokra az igazi áttörést?

Én nem szeretem áttörésnek nevezni a dolgokat, sőt sokak szerint ez még nem jött el nekünk. De a videoklipes nóták nagyon sok embert hoztak a zenekar táborába, valamint a Republic turné is. Azt hiszem, mi egy évről évre egyre feljebb jutó és építkező zenekar vagyunk, így egy dinamikus fejlődés eredménye az, hogy már sikerül megtöltenünk klubokat, feljutni a lemezzel egy slágerlistára, vagy egész nyáron nagyszínpados rendezvényeken sok ember előtt fellépni.

– Mint megtudtuk, pályafutásotok során olyan neves hazai zenekarokkal léptetek fel korábban, mint az EDDA, a Republic, a Supernem, a Heaven Street Seven, a 30Y, a Magna Cum Laude vagy Jamie Winchester. Volt olyan turné vagy koncert, mely különösen kedves volt számotokra vagy amely kiemelkedő említést érdemel a karrieretek szempontjából?

A Republic turné 3 évig, a tavalyelőtti európai koncertek a The Coronas előtt, vagy a román legenda a Rezident Exszel közös, teltházas román miniturné. Ja, és persze a 2013-as önálló fesztiválturné, az elképesztő volt!

– 2010 fontos mérföldkő volt a zenekar történetében, ugyanis ekkor kezdte vetíteni az MTV Hungary az Élned kell! című szerzeményetekhez készült videoklipet; Te vagy a fény című számotok pedig 8 héten át volt listavezető. Mesélnél erről az időszakról? Milyen érzés volt saját magatokat viszontlátni hazánk legnagyobb zenecsatornáinak képernyőjén?

Örültünk neki, sok új emberhez sikerült eljutni az MTV miatt, sajnálom, hogy már megszűnt a csatorna.

– Már másodjára dolgoztok együtt George Schilling producerrel, ami igen nagy szó, hiszen ő korábban olyan nagy zenekarokkal dolgozott együtt korábban, mint az Oasis vagy a Blur. Mivel sikerült így megnyernetek őt? Milyen a közös munka?

George-ot imádjuk, iszonyatosan aranyos és profi fickó. Elküldtem neki még 2009-ben egy dalt és azt mondta, hogy tetszik neki a dolog, nézzük meg, mit tudunk együtt. Aztán megvalósította azt a hangzást, amit én elképzeltem, így maradtunk nála. Nyugodtan, megfontoltan, teázgatva dolgozik, és ha valami hiányzik neki egy dalból, rám ír egy sms-t, és megkér, hogy ide-oda játsszak még fel valamit, vagy éppen ő maga gitároz fel valamit, ha én épp nem vagyok elérhető, mert éppen fellépünk.

– Mint tudjuk, a zenekar több jó ügyet is támogat, így például 2011-ben Suliturné néven hoztatok létre egy olyan egyedülálló programsorozatot, melynek keretein belül a méhnyakrák-, drog- és alkoholellenes törekvésekre hívjátok fel a fiatalok figyelmét előadások és koncertek útján. Mesélnél erről részletesebben? Honnan jött a kezdeményezés és kik támogattak ebben titeket?

2009-ben lettünk a méhnyakrák-ellenes kampány reklámarcai, de azt vettük észre, hogy nem igazán tudnak erről a dologról még semmit a diákok, sőt az egész közönség. Ezért egy nyári nap, még 2 éve kipattant a fejemből, milyen jó is lenne ezt megcsinálni. Aztán beszélgettem pár iskolavezetővel, akik azt mondták, hogy ez nagyszerű és újító ötlet. Rockzene és prevenció együtt? Furcsa és különös volt sokak számára. Az elmúlt két évben több mint 300 iskolában voltunk, és mindenhol nagyon nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadtak minket. Jelenleg is több mint 200 intézmény van a várólistán, de igyekszünk mindenhova eljutni. Azt imádom a legjobban, amikor elmegyünk egy gimibe, ott áll 500 diák, és azt gondolják, hogy unalmas statisztikákat fogunk tömni a fejükbe, aztán nyomunk egy nagy bulit. Gyorsan feloldódnak, jól érzik magukat, így pedig könnyebb átadni az üzenetet is. A programsorozat kinőtte magát mára, többek között a Nemzeti Kulturális Alap és a Minisztériumok is támogatják az ügyünket. Amellett kiemelt partnerünk a Ferbonex Kft Gyuláról, akik velünk együtt hisznek a turné fontosságában.

– Több ezer ember előtt játszottatok már eddig mind belföldön, mind külföldön egyaránt, és a zenekar hivatalos Facebook oldalát is több mint hatezren követik, így valószínűleg rengeteg rajongói levelet kaptok nap mint nap. Volt olyan üzenet, megkeresés, mely különösen megérintett titeket?

Voltak furcsa dolgok, de engem azok érintenek meg a legjobban, amikor valaki azt meséli el, hogy a fizetése utolsó forintjaiból utazott el a koncertünkre, vagy vette meg a CD-t. Ez hatalmas megtiszteltetés, és igyekszünk viszonozni mindig! Amellett persze könnyeket csal a szemünkbe.

– Végezetül pedig hol és mikor találkozhatnak veletek a rajongók legközelebb? Mit tartogattok a 2014-es évre?

Január 31-én indul a turnénk, új lemez, új klip és hatalmas turné van tervben. Várunk Benneteket minden alkalommal sok szeretettel!

Ne maradj le egyetlen koncertről sem! Lássuk, hol ad a zenekar a közeljövőben fellépést:

01.31. Battonya
02.08. Kecskemét (Kilele Music Café)
02.13. Heves
02.14. Tiszafüred
02.20. Karcag
03.06. Mezőkovácsháza
03.07. Békéscsaba
03.13. Békéscsaba
03.14. Sarkad
04.20. Gyula (Pálinkafesztivál)
06.06. Komárno (SK)
09.20. Nyíregyháza

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek