Starity

A 15 legsikeresebb dal American Idoloktól

2014. január 26. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legjobb 12-ig vezető sok siker, sírás, összeesés majd talpra állás után mindegyik Idolnak csak ezután jön a legnagyobb kihívás: érvényesülni a zeneiparban, azaz sikeres zenésszé válni.

hirdetés
A 15 legsikeresebb dal American Idoloktól

Az American Idol rengeteg sztárt adott Amerikának, illetve páran közülök világsztárokká is váltak, ám vannak olyanok is, akik elbuktak. A Rolling Stone magazin most összegyűjtött 15 olyan dalt, mely volt American Idol-versenyzők, illetve a győztesek kezéből kerültek ki, és nem buktak meg.

Kelly Clarkson – My Life Would Suck Without You

A legelső Idol-győztes neve mellett rengeteg nagy popsláger jegyezhető, ezért nehéz is választani. A My Life Would Suck Without You a Rolling Stone szerint az a dal, ami erősítette a karrierjét, valamint ez az első dal, amiről az emberek nem az American Idolra asszociálnak azonnal.

Kimberley Locke – 8th World Wonder

Ez a fülbemászó popdal volt a show második szezonjának harmadik helyezettjének 2004-es debütáló kislemeze. Locke arról énekel, hogy csupán 7 nap elteltével arra gondol, hogy találkozott a nagy Ővel – akárcsak a nyolcadik világ csodája. Egy biztos: a 8th World Wonder még ma is nagy siker.

Clay Aiken – Invisible

Miután a show döntőjében nem ő, hanem Ruben Studdard került ki győztesen, Aiken bebizonyította, hogy ő egy popkultúra-jelenség. 2003-ban jelent meg első kislemeze a Measure of a Man debütáló albumáról, ami a viszonzatlan szerelemről szól. Az Invisible-t eredetileg egy ír banda, a D-Side adta ki.

Jennifer Hudson – And I Am Telling You I’m Not Going

Egy újabb világsztár, aki szintén sokat köszönhet az American Idolnak. JHud nem az első, aki felénekelte az And I Am Telling You I'm Not Going című dalt, de kétségkívül ezzel nagyot lendített a karrierjén.

Az Idol harmadik évadában csodálhatta meg a világ gyönyörű hangját, és miután sokkoló módon csak a legjobb 7 közé jutott be, két év elteltével elérte a siker. A Dreamgirlsben való alakításáért Oscar-díjat kapott. Rá lehet mondani, hogy reményt ad azoknak a versenyzőknek, akik nem jutnak el a döntőig.

Fantasia – Bittersweet

Hat évvel azután, hogy megnyerte az Idol harmadik évadát, a gyönyörű hangú énekesnő 2010-ben bezsebelt egy Grammy-díjat ezért a dalért. Az érzelmes R'n'B-ballada, melyben egy tönkrement kapcsolatról énekel, egy tökéletes eszköz megmutatni Fantasia különleges hangját, az érettség egy új szintjére lépve közben.

Carrie Underwood – Jesus, Take the Wheel

Ki tudná elfelejteni a műsor negyedik győztesének első Idol utáni dalát, mely új értelmet adott az „emeld a kezedet az égbe”-mondatnak? Még ha nem is vagy countryrajongó, biztos, hogy nem tudsz ellenállni ennek a 2005-ös sikerszámnak, mely arról szól, hogy a nő Jézushoz fordul, miután az autója, benne a babájával megcsúszik az úton, végül teljesen megváltozik az élete. Ez a ballada két Grammyt és számos más egyéb díjat hozott az énekesnőnek.

Daughtry – It’s Not Over

Akárcsak Jennifer Hudson, Chris Daughtry is erőre kapott miután idő előtt, a negyedik helyen fejezte be a verseny ötödik szezonját. A bandájával két, a slágerlistákon első helyen végzett albumot tudhat magáénak, a rengeteg sikeres kislemez mellett; beleértve ezt a számot is, melynek megírásában egyik Idol-társa, Ace Young is segédkezett. Kérdés: vajon mennyire lehet Taylor Hicks (az ötödik győztes) féltékeny?

Elliott Yamin – Wait for You

Chris Daughtryt megelőzve a „bronzérmesként„ fejezte be az American Idolt. Az igénytelen jelzővel is illetett idolos szinte a semmiből jött elő 2007-ben bandájával, fejlesztve esetlen Average Joe-pillantásait a határozottabb felhívásért.

Jordin Sparks – Battlefield

„A szerelem mindig olyan, mint egy csatatér” – vallja ezt a show világsztárrá avanzsált hatodik nyertese, aki győzelmével a „valaha volt legfiatalabb American Idol-nyertes” címet is megkaparintotta.

2009-ben megjelent egyik legsikeresebb kislemeze, a Battlefield. A Ryan Tedder által írt dalt eredetileg Christina Aguilerának (majd Chris Brown-Rihanna-duettnek) szánták. A közepes tempójú szerzemény egy fájdalmas és viharos kapcsolatról szól, ahol egyik fél sem akar kompromisszumot kötni.

David Cook – Light On

Bo Bice, Constantine Maroulis és Chris Daughtry által kikövezett úton elindulva, David Cook vált az első (és eddig egyetlen) Idol-győztessé, aki a rock vonalát képviselte. 2008-ban jelent meg egyik sikerdala, a Light On, melyet Chris Cornell írt, illetve Rob Cavallo – aki a Green Dayjel való munkájáról a legismertebb – producerelt.

Adam Lambert – If I Had You

A nyolcadik évad második helyezettje az egyik legsikeresebb idolossá vált dalaival, és példaképpé rajongóinak. Ez a káprázatos 2010-es dance-popdal egy Max Martin és Shellback által írt és producerelt szerzemény, az ehhez készült klip elkészítésében pedig részt vett Ke$ha és a szintén az American Idolban feltűnt Allison Iraheta is.

Lambert lett az első, aki nyíltan felvállalva másságát, az első helyen debütáltatott egy albumot (Trespassing, 2012). Mindemellett a Queen ideiglenes énekese is lett.

Kris Allen – Live Like We’re Dying

Annak ellenére, hogy sikerét folyton beárnyékolja Adam Lambert, nem szabad elfelejteni, hogy ő nyerte meg az Idol nyolcadik évadát. Allen beválasztotta ezt a közepes tempójú dalt a 2009-es debütáló albumára. Eredetileg a The Script írta és vette fel ezt a számot, de az Egyesült Államokban sosem jelent meg hivatalosan.

Crystal Bowersox – Farmer’s Daughter

A kilencedik évadban feltűnt Bowersox az egyik legsikeresebb női előadó, aki beragyogta az Idol színpadát, annak ellenére, hogy a döntőben nem ő, hanem Lee Dewyze került ki győztesen.

Részesült abban a ritka bravúrban, melyet csak pár másik idol tapasztalt meg. 2010-ben jelent meg debütáló dala, mely egyszerű dallamáról, erőteljes vokáljáról, illetve megható történetéről (gyermekkori szenvedéséről énekel) híres.

James Durbin – Higher Than Heaven

A tizedik évad negyedik helyezettje 2011-ben debütáltatta Memories of a Beautiful Disaster című albumát. A saját javára ”kazalba rakta„ az ördögszarvakat, valamint körülvette magát rockerekkel – a producer Howard Bensontól a társszerző James Michaelig.

Phillip Phillips – Gone, Gone, Gone

A Philip Phillips név hallatán mindenki egyszerre a győztesdalára, a Home-ra asszociál, mely továbbra is tartja a ”legjobban eladott kislemez American Idoltól„ címet; ám 2013-ban Phillips megjelentette ezt a kiemelkedő folk-rock dalt. A tüzes szerzemény tartalmaz kiváló dobjátékot, emlékezetes kórust, illetve a már Phillips védjegyévé vált ”reszelős" hangját.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek