Starity

Miért vezessünk blogot?

2014. január 26. 10:10   |   Szerző: SHSophie2000

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Volt már olyan érzésed, hogy meg szeretted volna osztani a nagyvilággal a fejedben kavargó gondolatokat, de nem tudtad, hogyan? Mi tudjuk a választ! Vezess blogot!

hirdetés
Miért vezessünk blogot?

A mai világban minden az internet körül forog. Mindenki itt szerez és ad tovább új információkat, vagy éppenséggel itt éli az életét. Míg a legtöbben a Facebook, Twitter, Instagram vagy éppen Tumblr közösségi oldalakon mozognak biztosan, más fiatalok a blogolásban élik ki mindennapjaikat.

Miért írjunk blogot?

Lea Michele a Glee első részében szinte megválaszolja ezt a kérdést: „Manapság névtelennek lenni rosszabb, mint szegénynek lenni.” Hogy miért is? Hiszen, ha egy jó blogot vezet valaki, az már elismerés, az pedig pozitívan emeli az önbizalmunkat. Persze ez is a blog típusától függ, hiszen van, aki a fantáziáját éli ki egy történet keretein belül, de persze vannak, akik tanácsadás jelleggel vezetik az oldalukat.

Hol írjunk blogot?

Rengeteg oldal ad lehetőséget arra, hogy elkészítsük a saját weboldalunkat, de mind közül a legsikeresebb az írók-olvasók körében a Blogger és a Wordpress segítségével szerkesztett website-ok. Az oldal szerkesztői egy könnyen kezelhető irányítópultot hoztak létre, ami a kezdő íróknak sem okoz komoly fejtöréseket.

Milyen típusú blogokat találhatunk?

• Rajongói blog

A legalapvetőbb típus a rajongói blog, amit értelemszerűen egy-egy rajongó szerkeszt a kedvencéről. Az ilyen oldalak szintén hírekkel, képekkel értesítik a többi rajongót, hogy hol, mit és hogyan csinál éppen kedvencük.

• Fanfiction-történet blog

Szintén nagy imádatnak örvendenek a blogosok körében a történetes blogok. Itt két külön csoportot különböztetünk meg: a fanfiction és a nem fanfiction blogokat. Az előbbinél szintén az aktív rajongók tevékenykednek, akik saját történeteiket alkotják meg egy-egy kedvencükkel a főszerepben, zenészek, színészek és filmbeli karakterek a legnépszerűbb főszereplők, akiknek új, saját életet teremtenek fantáziájukon keresztül.

Természetesen nemcsak kedvencekről, hanem teljesen új karakterektől hemzsegő sztorikat is írhatunk, ilyenkor az írók szabadjára engedhetik a fantáziájukat, amit feliratkozóik előszeretettel köszönnek meg nekik. És ki tudja, talán egy olyan író blogját olvassuk, aki később elismert lesz?

• Divatblog

Ki ne szeretne a modellek csillogó világában élni? Vagy kinek nem akad el a lélegzete egy-egy Valentino-ruha láttán? Ha te is ebbe a kategóriába tartozol, akkor keress fel egyet a sok divatblog közül! Itt ugyanis nemcsak kedvenc tervezőid legújabb öltözékeit pillanthatod meg, hanem smink- és hajápolási tippekkel is szolgálnak neked a vezetők.

• Tanácsadó blog

Ennél a blogtípusnál is két különbözőt különböztetünk meg. Az első a szimpla tanácsadó blog. Sokszor érzed úgy, hogy egyedül vagy? Gondolj arra, hogy nem te vagy az egyetlen. Egy ilyen, mások által létrehozott felületen meghallgatnak és könnyen a segítségedre is lehetnek minden témában.

A másik ága az ilyen típusú blogoknak a design-kritika blogok. Mint a nevük is mutatja, az oldal szerkesztői arra vannak „kiképezve”, hogy segítsenek a blogod működésében. Segítenek a külső megjelenésben, és ha történetes oldallal jelentkezel, akár szereplőkeresésben is melletted lehetnek. A legtöbb oldal pedig ügyes szerkesztői tanácsokkal lát el, hogyan, s miként tudod jobban feldobni a saját siteodat. Persze az ilyen oldalak kritikát is készítenek, de nem szakmai inkább olvasói szemmel tekintve az irományra.

• Kritikai blogok

Ha egy új filmre, sorozatra vágysz, vagy belehallgatnál egy új albumba, felkereshetsz egy kritikákkal teli blogot, ahol a szerkesztők saját véleményeiket formálják meg a korábban látott filmekről vagy hallgatott albumokról. Többnyire a képi, hangi világ mellett kitérnek a színészi játékra, a kamerakezelésre, a vágásra, és könnyedén felkelthetik az érdeklődésed a legújabb, még nem látott filmek iránt.

• Személyes

Akárcsak a naplók esetében, életed legfontosabb történéseit jegyezheted fel a személyes blogban, ahol mások identitása megőrzése végett álneveket is használhatsz, de ki is teregetheted a szennyest, és mindennapjaid legérdektelenebb eseményeit is megoszthatod másokkal.

Híres bloggerek

A világ persze felfigyel a tehetséges bloggerekre, az egyik leghíresebb amerikai bloggert nem is kell nagyon bemutatni senkinek, hiszen Perez Hilton nevét mindenhol ismerik a világon. Persze sok támadás is éri Hiltont a sokszor nem túl kedves, sztárokkal való viszonyáról. Őt követi Ben Huh, akinek Fail Blog névvel rendelkező oldala a világ legsikeresebbjei között van. Susie Lau a legelső divatbloggerek egyike, aki egykor még csak szállította a legújabb trendek egy-egy cseppjét Style Bubble nevezetű oldalán, de ma már ő maga is ikonná vált.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek