Starity

10 éves jubileum a Budapesti Operettszínházban

2014. január 25. 19:07   |   Szerző: Kelly

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2004. január 23-án mutatta be a színház a Rómeó és Júlia musicalt, melyhez bár nagy reményeket fűztek, álmukban sem gondolták volna, hogy ekkora siker lesz!

hirdetés
10 éves jubileum a Budapesti Operettszínházban

A musical 2001. január 19-én indult hódító útjára, mikor Franciaországban elérkeztek a premierhez. A zeneszerző és szövegíró Gérard Presgurvic egyik legnagyobb alkotása,több országban is bemutatták már. Magyarországon a Budapesi Operettszínház kapta meg a jogokat, hogy színpadra vihessék a magyar közönségnek is. Az előadást 2004-ben láthattuk először itthon, az első csapat Dolhai Attila, Szinetár Dóra, Janza Kata, Csengeri Ottília, Náray Erika, Földes Tamás, Bereczki Zoltán, Mészáros Árpád Zsolt, Szabó P. Szilveszter, Homonnay Zsolt és Csuha Lajos voltak. Azóta már a szereposztás átrendeződött, vannak olyan személyek, akik már több éve nem játszanak az előadásban, azonban tegnap mindannyian újra együtt állhattak a színpadra, ugyanis a második felvonást teljes egészében az ősszereposztás vitte színre, a végén az egész nézőtér állva tapsolt!

Azonban az első felvonás is különleges volt, hiszen váltották egymást a színpadon azok a színészek, akik az évek során álltak be a színdarabba. A legfiatalabb generáció kezdte az előadást, ők októberben kerültek be a darabba: Veréb Tamás, Jenes Kitti, Prescsák Zita, Kapócs Zsóka és Karányi Péter, illetve Szomor György, aki 2011 óta a csapat tagja. Szabó Dávid és Kerényi Miklós Máté az egyedüliek, akik már évekkel ezelőtt is játszották Mercutio és Benvolio szerepét. A felvonás első felében tehát ők szerepeltek, majd Tamást leváltotta Kocsis Dénes, Zita helyett Füredi Nikolett állt színpadra Capuletnéként, Montague-nét Baranyai Annamária folytatta, a rutinos Dávidot és Mátét pedig Brasch Bence váltotta, aki 2011 óta játssza Mercutiót, illetve a szintén üdvöske Gömöri András Máté. György helyett pedig Pálfalvy Attila adta össze a szerelmeseket a felvonás végén. Kittit pedig még hamarabb váltotta Vágó Zsuzsi, aki 2007-ben állt be a musicalbe mint Júlia. Őt pedig végül Vágó Bernadett cserélte, aki 2005-ben ugrott be Szinetár Dóra helyett, a parádés beugrás óta pedig az egyik alappillére ő is a produkciónak! A felvonás végére beiktattak egy tapsrendet, hogy még jelmezben bejöhessenek a színészek. Ők is állótapsot kaptak.

Az igazgató úr, Kerényi Miklós Gábor még az előadás előtt a színpadra lépett, ahol elmondta, hogy bár nem híve ennek a „cserélgetjük a szereplőket előadás közben” dolognak, hiszen szerinte ezek az előadások „szentek és sérthetetlenek”, úgy érezte, hogy most az egyszer érdemes kivételt tenni, hogy ezáltal még különlegesebb legyen. Illetve mikor bejelentette, hogy a 2. felvonást az eredeti szereposztás fogja játszani, hatalmas üdvrivalgás következett, melynek végén a következő szavakkal zárta a mondandóját a direktor úr: „Nagyon boldog vagyok, hogy így szeretik őket, de kérem Önöket, hogy a kis fiataloknak is így örüljenek, hiszen 10 év múlva majd ők lesznek az ősszereposztás!”

Az előadás végén mindenki fent volt a színpadon, KERO pedig ismét beszédet mondott, illetve külön bemutatta azokat a munkatársakat, akik nélkül nem jöhetett volna létre a Rómeó és Júlia itthoni verziója (pl. koreográfus, jelmeztervező, világosítók, hangtechnikusok...), illetve színpadra hívta azokat a színészeket is, akik már nem játsszák az adott szerepeket. Sőt az ensemble-ből van néhány tag, akik már 10 éve is erősítették a csapatot, őket is külön bemutatta a direktor úr! Csuha Lajos pedig, aki Capulet szerepében látható már 10 éve, kapott egy oklevelet, hiszen mivel ő nincs lekettőzve, a több mint 500 előadásból mindössze ötben nem ő játszott! A tapsrendben az egész társulat együtt elénekelte és eltáncolta a Lehetsz királyt, és betolták a színpadra a jubileumi hatalmas tortát, csillagszórókkal a tetején. A plafonról is szórták a színészekre a „csillagokat”.

Az előadást egy afterparti követte, ahol egymással és a meghívott vendégekkel fotózkodtak, illetve hajnalig tartó bulizással engedték ki a fáradt gőzt! Íme néhány fotó, köszönet értük a musicalinfo.hu-nak:


(Csuha Lajos és felesége Sz. Nagy Ildikó már 10 játszanak az előadásban)


(Benvolio a két Júlia között: Vágó Bernadett, Kerényi Miklós Máté és Vágó Zsuzsi)


(A legújabb Rómeó és Júlia: Jenes Kitti és Veréb Tamás)


(Capuletné és Lőrinc barát, azaz Prescsák Zita és Földes Tamás)


(Muri Enikő és Szabó Dávid)


(Szabó P. Szilveszter felesége Godó Gabriella is az ősszereposztást erősíti az ensemble tagjaként)


(Homonnay Zsolt még mindig látható az előadásban, felesége Polyák Lilla már nem játszik benne)


(Capuletné és a Dada: Janza Kata máig szerepel a musicalben, Náray Erika 2 éve hagyta ott)


(Bereczki Zoltán, Pokorny Lia, Dolhai Attila, Szinetár Dóra és párja Makranczi Zalán)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek