Starity

Nem a félelem motiválja a rémálmokat

2014. február 02. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy kutatás során kiderítették, nem a félelem irányítja rémálmainkat – de akkor mi a forrásuk?

hirdetés
Nem a félelem motiválja a rémálmokat

Ijesztő hírneve ellenére nem a félelem a legmeghatározóbb faktor rémálmainkat tekintve. Egy új kutatás során kiderült, hogy a rémálmok valamivel több mint egyharmada és a negatív hangulatú álmok több mint fele más érzelmeken alapszik – erre jöttek rá legalábbis a Montreali Egyetem kutatói.

A SLEEP nevű magazinban is publikált tanulmány 431 rossz és 253 rémálom elemzésén alapszik, amelyet 331 ember, többnyire nők beszámolói alapján végeztek. Az alanyok álomnaplóba vésték rögvest ébredés után emlékeiket két héten keresztül. A kutatás nagyon alapos volt, azt is megvizsgálták, hány mondatba és karakterbe formálták meg ezeket az emlékeket: egy átlagos beszámoló 144 szóból állt.

Az alanyok többsége hosszabb bejegyzést körmölt rémálmok, mint szimpla negatív, rossz érzéseket keltő álmok után. A férfiak álmaiban gyakrabban fordultak elő katasztrófák és háborúk, míg a nők személyes konfliktusokról álmodtak inkább.

Olyan félelmek törnek utat a tudatalattinkban leggyakrabban, mint az undor, a szomorúság és a bűntudat, a témák között a legsűrűbben előfordulóak pedig a fizikai agresszió, a konfliktusok, veszekedések, a csalódás és veszteség, kudarc, az egészségekkel kapcsolatos aggodalmak, a halál.

„A rémálmokban álmodnak leggyakrabban másokkal való agresszióról, balesetekről, gonosz erőkről, üldözésekről, míg a viták inkább csak negatív álmokban fordulnak elő.”

És ugyan a félelem gyakori a rémálmokban, a fő vezérlő az esetek felében valami más, zavaró érzelem, például a nyugtalanság.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek