Starity

Kihirdették 2013 legjobb skandináv előadóit

2014. február 05. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén is, mint ahogyan már jó néhány éve, a Scandipop kihirdette az előző év legjobbjait. Lássuk a listát!

hirdetés
Kihirdették 2013 legjobb skandináv előadóit

A skandináv zenepiac mindig is nagy hatással volt a világ zenei életére, és ez most sincs másképp. Sőt, kis túlzással talán minden évben egyre csak nő eme terület – de leginkább Svédország – befolyása zenei izlésünkre. A kedvencek közül pedig a Scandipop most is kiválasztotta az általuk legjobbaknak tartott előadókat.

A legjobb női előadó Agnes lett, aki a jelöltek közül a nagy visszatérő, ám Annie-ről is elmondható: ő is 2013-ban jelentette meg a legújabb dalait tartalmazó EP-jét. A két hölgy mellett az újoncak is szerepet kaptak: Zara Larsson és Margaret Berger nevét ugyan csak nem rég ismertük meg, de máris a legnagyobb kedvencek közé sorolhatjuk őket.

A legjobb férrfi előadó 2013-ban Ola, aki Eric Saadét és Robin Stjernbergt is maga mögé utasította, de az egykori BWO együttes énekese,  Martin Rolinski sem tudott igazán bizonyítani.

A legjobb csapat díját a Sudio Killers vitte el, ami azért nagy meglepetés, mert például az Icona Pop-lányok hatalmasat dobbantottak tavaly: gondoljunk csak az I Love It című slágerükre, biztosan mindenkinek ott csengett a fülében néhány napig vagy hétig.

A legjobb új előadónak Zara Larssont választotta a zsűri, aki zsenge kora ellenére igen sikeresen bontogatja a szárnyait. Anton Ewaldot, vagy például a The Fooo-t előzte be idén.

A legjobb női kislemez Margaret Berger I Feed You My Love-ja lett, amellyel a tavalyi Eurovíziós Dalfesztiválon indult Norvégia színeiben. Ugyan nem ő nyert, de a nemzetközi ismertséget meghozta számára a dal. Előző évi elődje, Tone Damli is jelölve lett a kategóriában, de úgy tűnik, Margaret a befutó.

A legjobb férfi kislemez kategóriát is Ola nyerte, mégpedig a Tonight I’m Yours című dalával, de ezen nem is csodálkozunk, hiszen a hat jelölt közül három ő volt (Maybe és Jackie Kennedy című dalaival is ringbe szállt a győzelemért).

A legjobb csapat-kislemez kategóriát is a Studio Killers nyerte a Jenny című dalukkal, a legjobb új előadó kislemeze-díj pedig Zara Larssonhoz került, és ezzeel azt is kijelenthetjük, hogy a Studio Killers és Zara tarolt a mezőnyben.

Ha pedig a befolyásos svéd popzenéről van szó, akkor íme az ékes bizonyítéka annak, hogy viking barátaink tudnak: ugyan ki ne emlékezne az ABBA szöszijére, Agnetha Fältskogra? A hölgy úgy döntött, hogy túl a hatodik X-en is belevág egy szólókarrierbe, és a számításai be is jöttek, ugyanis a Scandipop Awardson a legjobb női album kategóriát nyerte, de ami talán fontosabb, hogy a svéd emberek szivébe is azonnal belopta magát.

A legjobb férfi album-díj gazdája pedig Eric Saade lett, aki valamilyen oknál fogva idén nem igazán kapott a nyakába díjesőt. A legjobb csapat album díját pedig a Stuio Killers nyerte, ami nem nagy meglepetés, plusz ehhez a csapat hozzácsaphatja a legjobb debütáló albumot is.

Egy kis friss: a legjobb EP-nek az Ace Wilder A Wilder EP-jét hirdették ki. A kategóriában indult még Annie is a The A&R EP-vel, Zara Larsson és Anton Ewald is.

A legjobb dance-dal Avicii Wake Me Upja lett, amiben csak az a meglepetés, hogy a dj nem zsebelt be több díjat. Az Icona Pop I Love Itja mellett a Wake Me Up volt a másik, 2013-at leginkább meghatározó svéd dal.

A legjobb electropop dal a Snow lett Frida Sundemo előadásában, a legjobb indiepop pedig Nicole Sabouné Conquer or Sufferje. A közönség különdíját pedig a svéd tinikedvenc, Eric Saade kapta meg, akire több ezer szavazat érkezett.

Végül, de nem utolsó sorban Elin Överfjordnak örülhetünk, aki a Scandipop 2014 legnagyobb reménysége különdíjat kapta meg. Elinről mi is írtunk korábban Nu és Störst című dalai kapcsán, és alkalmunk nyílt beszélgetni is vele, személyében pedig egy végtelen kedves énekesnőt ismerhettünk meg. Gratulálunk neki is, és természetesen a többi díjazottnak is!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek