Starity

Mi lett volna, ha... - avagy kedvenc zenekaraink első nevei

2014. február 09. 09:09   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy zenekar megalapítása nem kevés időt, energiát és kitartást igényel, és persze nem hátrány, ha az adott formáció jól csengő nevet választ, mely pozitív esetben egy egész generáció számára jelent majd valamit. Lássuk, mi lett volna kedvenc zenekaraink eredeti neve!

hirdetés
Mi lett volna, ha... - avagy kedvenc zenekaraink első nevei

The Beatles vs. Johnny and the Moondogs

A The Beatlest feltehetően senkinek nem kell már bemutatni, hiszen talán nincs is ember a Földön, aki ne hallott volna a 60-as, 70-es évek nagyágyúiról, a bubifrizurájukról elhíresült négyesről: John Lennonról, Paul McCartney-ról, George Harrisonról és Ringo Starról.

Megalakulásukkor eredetileg Johnny and the Moondogs néven kívántak ismertté válni, de végül letettek ebbéli szándékukról és inkább a The Beatles mellett tették le voksukat és írták át a zenetörténelmet.

Nirvana vs. Pen Cap Chew

Manapság már alig hisszük, hogy volt idő, amikor a zseniális Nirvana olyan egyszerű névvel parádézott, mint a Pen Cap Chew. A zenekar megalakulásának idején, 1987-ben Kurt Cobain frontember több lehetséges néven is gondolkodott – többek között: Poo Poo Box, Designer Drugs, Whisker Biscuits, Fish Food vagy az Imcompotent Fools – míg végül a Nirvana mellett horgonyoztak le.

Red Hot Chili Peppers vs. Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem

Hihetetlen, de kedvenc funky-rock csapatunk, a Red Hot Chili Peppers mintegy 31 évvel ezelőtt, 1983-ban egy olyan hosszú és nehezen megjegyezhető nevet eszelt ki magának, mint a Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem.

Mindannyiunk szerencséjére még időben észbe kaptak a srácok és rájöttek, hogy habár a Red Hot Chili Peppers is egy igen hosszú név, mégiscsak jobban hangzik és könnyebben megjegyezhető, mint elődje.

Green Day vs. Sweet Children

Kétségtelen tény, miszerint Billie Joe-ék már 1987-ben is édes kölykök voltak, ennek ellenére úgy véljük, a Green Day sokkal jobban illik a srácok által képviselt irányvonalhoz.

Érdekesség, hogy a Green Day, mint kifejezés arra utal, miszerint a kaliforniai punkok egy átbulizott nap után a fűben heverészve élvezték a világmegváltást az alkonyati napfényben.

R.E.M. vs. Twisted Kites

Michael Stipe 1980-ban alakult zenekara is igen sokat megélt már az évek folyamán és habár napjainkban nem túl aktív a zenekar, ennek ellenére alapjaiban változtatták meg az alternatív rockzenét a 80-as, 90-es években.

Érdekesség, hogy e csapat tagjaiban is több potenciális név is felmerült, így például a Twisted Kites vagy a Cans of Piss is szóba jött, de végül az R.E.M. (Rapid Eye Movement) mellett állapodtak meg.

Blur vs. Seymour

Az 1989-ben Colchesterben megalakult formáció kezdeti sikerei a Nirvanáéval tehetők párhuzamba és amerikai „testvérzenekaráhozhasonlóan a Blur is kísérletezett a lehetséges zenekarnevekkel.

A legesélyesebbnek kezdetben a Seymour bizonyult, végül azonban a Blur mellett kötöttek ki. Ugyan a zenekarral kapcsolatban várt robbanás elmaradt, a csapat ennek ellenére igen sikeres és emlékezetes éveket – na és persze jó néhány szívünkhöz nőtt slágert – tudhat magáénak.

U2 vs. Feedback

Ki hinné, hogy a világhírű ír csapat, a U2 idén már fennállásának 38. évét ünnepli? Bizony, 1976-ban Paul Hewson (Bono) alapította a csapatot, mely napjainkban is aktív.

A kezdetek kezdetén a frontember Feedback névre szerette volna keresztelni zenekarát, de valószínűleg elmaradhatott az a bizonyos visszajelzés, mivel rövidesen átkeresztelték magukat U2-ra kedvenc járműveik, a felderítő repülőgépek és tengeralattjárók után.

Queen vs. Smile

A progresszív rock egyik legnevesebb képviselőjének elődjét, 1968-ban alapította meg a csapat két oszlopos tagja, Brian May gitáros és Roger Taylor dobos, Smile néven.

Nem sokkal később csatlakozott a formációhoz Freddy Mercury és John Deacon, így jött létre a manapság már-már legendásnak számító csapat, a Queen, mely ugyan nehezen, de túlélte a frontember halálát, akinek helyét napjainkra Adam Lambert vette át.

Radiohead vs. On a Friday

Elképzelésünk sincs, miért akarna egy világhírnévre törekvő banda a 90-es évek hajnalán épp egy ilyen unalmas névvel villogni a koncerteken, de szerencsére még idejében váltottak a srácok és lássuk be: a Radiohead valóban jobban cseng, mint egy unalmas pénteki nap – nem beszélve a sikerről, melyet a csapatnak hozott...

ZZ Top vs. The Moving Sidewalks

A texasi blues-rockegyüttest mintegy 45 évvel ezelőtt alapította Billy Gibbons gitáros-énekes, Dusty Hill basszusgitáros és Frank Beard dobos The Moving Sidewalks néven, ám később nevüket lecserélték a jobban csengő ZZ Topra.

Különlegességként még érdemes megemlíteni, hogy 45 éven keresztül mindig ebben a fennállásban játszottak és játszanak a mai napig.

Maroon 5 vs. Kara's Flower

Kevesen tudják, de Adam Levine zenekara már 1994 óta igyekezett átesni a tűzkeresztségen Kara's Flower néven – sikertelenül.

2001-ben határozták el a srácok, hogy nevet változtatnak és döntésük jónak bizonyult: beindult a zenekar szekere és a sikersorozatnak a mai napig nem szakadt vége, és bízunk benne, hogy nem is fog.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek