Starity

Újrakezdődött a nyomozás Kurt Cobain halálának ügyében

2014. március 21. 12:12   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Április 5-én lesz 20 éve, hogy a Nirvana legendás frontembere, Kurt Cobain elhunyt, ennek ellenére nem nyugszanak a kedélyek a zenész titokzatos halálával kapcsolatosan.

hirdetés
Újrakezdődött a nyomozás Kurt Cobain halálának ügyében

Húsz év igen hosszú idő... Pláne, ha ezt egy általunk szeretett személy nélkül kell leélnünk: Kurt Cobain nem bírta elviselni a hírnévvel járó médiacirkuszt és saját maga ellen fordította fegyverét... vagy mégsem?

1994. április 8-án seattle-i otthonának garázsa feletti üvegházában talált rá egy, a Cobain-házba érkező villanyszerelő, Gary Smith. A hivatalos megerősítés szerint a zenész akkor már három napja halott volt: fejlövés végzett vele.

„Észrevettem valamit a padlón, azt gondoltam, hogy egy próbababa az. Amikor közelebbről is megnéztem, akkor láttam meg, hogy egy valódi ember az, vért láttam a fülénél és egy fegyver feküdt a mellkasán” – nyilatkozta akkoriban Smith a KIRO 7 televíziós társaságnak.

Cobain halálával kapcsolatban több összeesküvés-elmélet is bejárta a világot, mely teóriák a zenész meggyilkolása mellett szóltak és bizonyítékok ide vagy oda, halálát öngyilkosságnak nyilvánította a seattle-i rendőrség. Ugyan az évtizedek során többször nyitották fel az aktákat újabb nyomozások reményében, eddig sikertelen volt minden próbálkozás.

Azonban néhány héttel ezelőtt került elő négy tekercs eddig előhívatlan film, és ezek között volt az a két, a mai reggelen napvilágot látott, eddig teljesen ismeretlen kép, melyet a zenész megtalálásakor készítettek, és ezek Cobain halálának újbóli vizsgálatára adtak okot.

Az egyik képen egy kis cigarettadobozt láthatunk, mely egy heroinmaradékos kanalat, tűket és egyéb, drogos kelléket tartalmaz; ettől nem messze pedig egy elszívott cigarettacsikk látható.

A másik képen ugyanezt a dobozt láthatjuk becsukva némi készpénz, egy gyapjúsapka és egy nyitott pénztárca mellett, melyben megtalálták Kurt Cobain személyi igazolványát.

A seattle-i rendőrség elmondása szerint ezek az újabb képek sokkal tisztábbak, mint azok a korábban előhívott polaroidosak, melyek alapján a korábbi nyomozásokat folytatták. Emellett pedig a rendőrség ígéretet tett arra, hogy minden nyomot ismételten átvizsgál, ám a nyomozás hivatalosan még nem indult újra Kurt halálának ügyében.

Mindent összevetve, Kurt Cobain halála talán az egyik legvitatottabb a történelemben, hiszen nincsenek nyilvánvaló bizonyítékok az öngyilkosságra, mégis annak nyilvánították tragikus halálát.

Sokkal beszédesebb azonban az a tény, miszerint nem találtak ujjlenyomatot a fegyveren, melyet feltehetően maga ellen fordított; sem pedig azon a tollon, mellyel elhíresült búcsúlevelét írta. Egyes elmondások szerint, megtalálásakor olyan volt a haja, mint akit megfésültek; míg a zenész nagypapája szerint a fegyver 'rúgása' miatt képtelen lett volna azt maga ellen fordítani.

Az a tény sem elhanyagolható, miszerint a zenész vérében található heroin mennyisége 1,52 miligram/liter volt, mely már önmagában is végzett volna egy olyan súlyos kábítószerfüggővel is, mint Cobain volt. Külön említést érdemel, miszerint Kurt halálát követően az egyik eltűnt hitelkártyáját próbálta használni valaki – sikertelenül.

Érdekesség még, hogy a Kurt Cobain megtalálását követően országszerte folytak a virrasztások és megemlékezések napokon keresztül. Seattle központjában hétezren gyűltek össze, hogy leróják tiszteletüket a 27 évesen, tragikus körülmények között elhunyt zenész, apa és barát előtt. Később Kurt özvegye, Courtney Love felolvasta kedvese búcsúlevelét.

Kurt Cobain halála nemcsak a világot, hanem egy egész generációt megrázott. Közel százan követtek el öngyilkosságot abban a hitben, hogy bálványuk ugyanígy járt el.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek