Starity

Negyvenéves lett Stefan Olsdal

2014. március 31. 18:06   |   Szerző: itsjustme

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Placebo basszusgitárosa, illetve az elektronikus Hotel Persona trió alapító tagja a mai nap ünnepli negyvenedik születésnapját.

hirdetés
Negyvenéves lett Stefan Olsdal

Az egyszerűen csak hatlábnyi svédként is emlegetett Stefan Alexander Bo Olsdal 1974. március 31-én született Göteborgban, Svédországban. Már egészen kisgyermekkora óta érdeklődött a zenélés iránt, szenvedélyének végül komolyabban tizenhárom éves korában kezdett el hódolni, amikor is iskolai zenekarban kezdett játszani. A kezdetekben dobosnak készülő Stefan azonban, hiába ülhetett a dobok mögé, így megkezdve hatalmas álmának megvalósítását, nem érezte jól magát hátul, reflektorfénybe vágyott, így egyszerre kezdett el zongorázni és basszusgitáron tanulni is.

Középiskolás éveit Luxembourgban, az American International School of Luxembourg diákjaként töltötte, azonban hiába vették körül művészlelkek és zenészpalánták – köztük későbbi zenekarának frontembere, Brian Molko is –, ekkoriban még nem kezdett el komolyabban foglalkozni a zenéléssel.

Végül évekkel később Londonba költözött zenetanulás céljával, és egy furcsa véletlen során éppen volt iskolatársába, Brian Molkóba futott bele a metróra várva, a South Kensington állomáson. Utóbbi éppen egy fellépésére tartott, ahová meg is hívta régi ismerősét; ezen az éjszakán fel is merült, hogy alapítsanak együtt zenekart, így létrejött az akkor még Ashtray Heart nevet viselő formáció, alig egy évvel később pedig – már Placebo néven – megjelent legelső demójuk, majd nem sokkal később legelső, a zenekarról elnevezett albumuk is a boltok polcaira került, amivel szinte azonnal berobbantak a köztudatba.

Bár magánéletét diszkréten kezeli, nagyon ritkán nyilatkozik a személyes dolgairól, ekkoriban kezdte el felvállalni a média előtt is a homoszexualitását, ami a frontember biszexualitásával együtt a zenekarról szóló hírek központi témájává vált.

Stef még húsz év elteltével is a Placebo basszusgitárosaként tengeti mindennapjait, azonban nem lehet ilyen egyszerűen beskatulyázni. Zenei talentumát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy koncerteken rendszerint kezébe fogja az elektromos gitárt is, emellett gyakran beül a billentyűk mögé, hibátlanul zongorázik, dobol, játszik xilofonon, valamint a Placebo vokalistájának szerepét is ő tölti be.

A lista pedig itt nem ér véget, szabadidejében nem vetette meg a DJ-skedést sem, ennek eredményeként pedig 2007-ben zenésztársával és jelenlegi párjával, David Amennel megalapította másik zenekarát, a Hotel Personát, 2008-ban pedig ki is adták első lemezüket In the Clouds címmel.

Ezt követően visszatért a Placebóhoz, akikkel azóta két újabb lemezt is rögzítettek, legutóbbi, immáron a hetedik múlt év szeptemberében került a boltok polcaira, Stefan pedig ismételten turnén van, mialatt szüntelenül jótékonykodik, és elszántan küzd a homoszexuális emberekért, illetve azért, hogy mindenkit azonos jogok illethessenek meg.

A Placebo-rajongók a Tumblrön keresztül ismételten kampányt rendeztek – akárcsak Brian Molkónak negyvenedik születésnapja alkalmából még 2012 decemberében –, hogy így fejezzék ki a zenész felé szeretetüket és tiszteletüket. Ez a 40lsdal – 40 dolog, amit szeretünk Stefben nevet kapta, a végeredmény pedig már megtekinthető a 40lsdal.com-on.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek