Starity

David Suchet: „A NIV Biblia az örökségem”

2014. április 23. 12:12   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miután az angol színész feladta legendás szerepét, 27 év ambíciója valósult meg számára idén húsvétkor: megszületett az a hangfelvétel, mely az egész Bibliát tartalmazza.

hirdetés
David Suchet: „A NIV Biblia az örökségem”

Húsvétra időzítették az audio-Bibliát, mely iránt jelentős érdeklődés mutatkozik. David Suchet több mint 200 órát töltött stúdióban, hogy rögzíthesse a komplett Bibliát. Miután elköszönt Hercule Poirot-tól, francia akcentusa is eltűnt, s immár gyönyörű, brit angolsággal nyilvánul meg, mely annak idején ideálisnak bizonyult az új ötlet megvalósításához. Úgy gondolták, hogy a színész különlegesen szép, zengzetes, antik hangjánál jobbat keresve sem találhatnának a legnagyobb történet felolvasására.

Suchet számára vitathatatlanul ez a legnagyobb személyes projekt. 1986-ban tért meg, s hamar ráébredt arra, hogyan használja tehetségét újdonsült hitének megosztására. „Azt gondoltam, nos, egy dolgot tehetek: azt hiszem, hogy meg tudom csinálni, felolvasom. Már sok-sok évvel ezelőtt úgy éreztem, hogy én ezt akarom, hogy hangom adjam a Bibliához. És ne csak a Biblia részleteihez, hanem az egész dologhoz. Ez a projekt számomra egy beteljesedett álom, amire 27 éve törekedtem.”

A Christian Today utolérte a színészt, hogy többet megtudjon az izgalmas, legújabb projektről, valamint arról is, hogy miért vette ilyen fontosnak ezt a feladatot.

– Szervusz, David, a NIV Biblia felvétele nem egy mindennapi siker. Mi vezetett odáig, hogy ezt megtedd?

– Ez tulajdonképpen különböző dolgok keverékéből állt össze. Visszautaztam a korai iskolás éveimig, amikor szerettem olvasni a Bibliát. Egyáltalán nem voltam vallásos fiú, csak később, 1986-ban estem át a konverzión és tértem meg. Amikor fiatal voltam, azt tapasztaltam, hogy az emberek azt mondják nekem, mennyire szívesen hallgatják, amikor felolvasok a kápolnában, és ez nekem nagyon tetszett. Ahogy felnőttem, s színész lettem, megkértek rá, hogy különféle rádióműsorokban és hasonlókban szerepeljek és olvassak fel részleteket a Bibliából. Amikor keresztény lettem és első alkalommal olvastam a Bibliát, mint egy hívő ember, akkor olvastam valamit, ami adott nekem egy világnézetet és lencséket, amiken keresztül figyelhetem a környezetemet. Különleges irodalmi gyűjteményre is szert tettem, kialakult a saját, személyes utam, ahogy a világot látom. Rájöttem, hogy a Biblia formálta a nyugati civilizációt. Arra gondoltam, hogy milyen jobb dolgot tudok magam mögött hagyni? Mi lehet a legfontosabb könyv annál a világon, mint ami alig olvasható mindenki számára, annak ellenére, hogy a világ legjobban eladott könyve?

– És milyen érzés, hogy teljesítve lett a feladat, ez az ambíció?

– Ez szép. Ugyanebben az évben készítettem el Agatha Christie teljes életművét is, amikor felolvastam az egész Bibliát. Ez szép, s úgy érzem, hogyha egyszer az égbe megyek, hagytam itt valamit hátra magam mögött.

– Gondolod, hogy van valami fontos vagy értékes a Biblia-hallgatásban, ahelyett vagy amellett, hogy olvasod?

– Igen, feltétlenül! Amikor a Bibliát eredetileg írták, akkoriban inkább hallgatták, mivel sokan nem is tudtak olvasni. Ez volt akkor a célja, hogy hallgassák, s amikor hangosan olvastam a felvételt, miszerint „Halljátok meg az Úr szavát”, rám is hatott. Tehát most, amikor olvastam a Bibliát, hangosan olvastam, akár otthon. Volt egy szürreális élményem a felvételek közben. Mert miközben olvastam, fejhallgatót viseltem, hogy halljam saját magam. Szóval miközben olvastam, párhuzamosan hallottam beszélni magamat is. A Biblia az irodalom legcsodálatosabb gyűjteménye; vannak benne történetek, versek, dalok, dráma, jóslás és prófécia. Ez tényleg egy rendkívüli mű. Amikor a kezedben tartod a Bibliát, tulajdonképpen egy egész könyvtárat fogsz.

– Sikerült felfedezni valami újat a magad számára a felvételek közben?

– Megerősítette a hitemet. Még a legnehezebb részeket is, ahol minden csupa vér, ahol az emberek gyakran távol maradnak, mert úgy vélik: „Hogyan lehet egy szerető Isten olyan, mint ez?”… De a Biblia egy adott időpontban íródott, és évekkel később érkezett meg Jézus, aki azt mondta: „Ha láttál már, láttad az Atyát”. Jézus személyében találkozunk Istennel, aki tele van szeretettel és együttérzéssel, gyengédséggel. Igen, ő is lehet dühös, de látni őt Jézusban hihetetlen.

– Korábban már rögzítetted Szent János evangéliumát. Milyen módon érzed ezt másnak?

– Nagyon másként éreztem magam. Ki lett emelve valami és nem az egész könyv. Én olvastam az egészet együtt. Az evangéliumok érdekesek, nem próbálnak bizonyítani semmit. Nos, valójában János azt mondja, az írásaiban azt hirdeti, hogy az emberek ismerik Jézust. De ők is csak emberek, akik öregszenek. Mindig másként emlékeznek, ezért is vannak különböző változatai ugyanannak a történetnek. Másképpen emlékszünk! Azt hiszem, ez azt bizonyítja, hogy ők igazak, később pedig, hogy nem. És valóban, Jánost és összefüggéseit nagyon hasznos volt olvasni számomra.

– Ez a munka több mint 200 óra volt összesen! Mik voltak a kihívások?

– Számomra a nagy kihívást a Krónikák jelentették, ez tele van számokkal, a családokkal, nevekkel és törzsekkel, és azt gondoltam közben, hogyan is fogom én ezt átvészelni? Aztán rájöttem, hogy minden név mögött egy emberi lény élete van, ezért azt mondtam magamnak, hogy ne menekülj el, ne felejtsd el, hogy akik nem tudtak olvasni egykor, azoknak milyen sokat jelentett volna ez a projekt. Ezek az emberek léteztek, voltak családjaik és élték az életüket, mint ahogyan te és én is.

– Néhány nevet elég nehéz volt kimondani, vagy nem?

– Ó, te jó ég, igen! Voltak még ott rajtam kívül emberek az üveg mögött a stúdióban…

– Szóval miben reménykedhetnek az emberek, akik meghallgatják ezt a felvételt?

– Remélem, hogy nem feltétlenül csak a keresztény emberek azok, akik hallgatják, hanem azok is, akiket csak az érdekel, hogy halljanak engem. Talán azt is meghallják, amit olvasok. Azt akarjuk, hogy ezek az emberek megismerkedjenek ezzel az irodalmi gyűjteménnyel is, amit emberek írtak ugyan, de a Mindenható inspirálta őket közben. Érdekes lehet hallani azokat a történeteket, amik alakították egykor az egész nyugati civilizációt. Ezt tényleg csodálatos dolog hallgatni! Nagyon izgalmas projekt, remélem, sokaknak vonzó lesz.

– Már bemutattál egy dokumentumfilmet Szent Pál életéről, most készült egy újabb projekt is, vannak további tervek, hogy tovább vizsgáld a Bibliát?

– És valóban most jöttem vissza Izraelből, Törökországból és Rómából, ahol felvettünk egy dokumentumfilmhez való anyagot, melynek az lesz a címe, hogy „Szent Péter nyomában”. Csodálatos volt, élveztem nagyon a munkát. Nem hallunk olyan sokat Péterről a protestáns templomokban, kivéve, mint aki gyakran követ el hibákat, de ő egy dicsőséges személy, és egy nagyon karizmatikus vezetője a tanítványoknak. Ez az esztendő számomra nagyon a vallással telik el, hiszen nemsokára világkörüli turnéra indulok a „The Last Confession” című drámával, melynek története I. János Pál pápa és korai halála köré összpontosul.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek