Starity

Tízéves a Paramore: 11+1 dolog, amit nem tudtál róluk

2014. május 03. 10:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az első X-et ünnepli az amerikai pop-rock együttes, mely még legalább ugyanennyi esztendőt szeretne aktívan pályán tölteni. Az évforduló alkalmából összeírtuk az elmúlt évtized legfontosabb eseményeit a bandával kapcsolatban, a kezdetektől napjainkig.

hirdetés
Tízéves a Paramore: 11+1 dolog, amit nem tudtál róluk

72 saját dal, 18 kislemez, 13 feldolgozás, 5 EP, 4 stúdióalbum, 2 koncertalbum, 1 koncert DVD – ez a Paramore 10 éves munkájának gyümölcse.

2004. május 2-án adta legelső koncertjét a nashville-i The End rockzenei barlangban az akkor még eredeti felállásban lévő együttes, melynek tagjait a show után kizavarták a helyszínről, mivel még nem múltak el 18 évesek, a belépés pedig korhatárhoz kötött volt. Ez történt a Paramore-ral az elmúlt 10 év alatt:

Hogyan kezdődött minden?

A Paramore története nagyjából tizenöt éve kezdett íródni, mikor szülei válása után a 14 éves Hayley Williams a Tennessee állambeli Franklinbe költözött édesanyjával és két húgával együtt. Az új helyre és iskolába való beilleszkedés nehezen ment, hiszen a társaság már jól összeszokott volt, az új lányt pedig sajnos hamar kiközösítették. Frigidnek, sőt leszbikusnak tartották, mert osztálytársnőivel ellentétben nem járt el pasizni és bulizni. A két hétig tartó megaláztatások és bántalmazások után iskolát váltott, tanárnőként dolgozó édesanyja, Cristi egy vallásos tanodába íratta, ahova körülbelül 70-75 diák járt. Hayley itt ismerkedett meg későbbi bandatársaival, az autodidakta módon zenét tanuló Zac és Josh Farróval.

Miután az akkor még tizenéves énekesnő csatlakozott egy funkdalokat feldolgozó zenekarhoz, a The Factoryhez, megismerkedett Jeremy Davisszel is. Bár az együttes hamar feloszlott, a gitárossal való barátsága és a zene szeretete ugyanúgy megmaradt, így saját bandát alapítottak. A Paramore neve a paramour, azaz titkos szerető szóból ered, mely első basszusgitárosuk édesanyjának leánykori nevéből származik.


Az eredeti felállás: Jeremy Davis, Zac Farro, Hayley Williams, Josh Farro, Jason Bynum

Hayley-nek 12 évesen már dalai voltak egy keresztény együttessel, a Mammoth City Messengersszel, ráadásul tehetségkutatókat is nyert, mely mellett színház- és televíziós reklámszerepei is voltak. Szólókarriert szántak neki, 13 évesen le is szerződtették az Atlantic Recordshoz, hogy popelőadót csináljanak belőle, viszont ő nem kívánt egyedül zenélni, annál inkább barátaival szeretett volna. A Paramore-t azután szerződtette le a Fueled By Ramen, hogy igazgatója látta őket élőben játszani, mindössze egyszer.

Hayley 12 évesen énekelte fel a dalt

Legelső albumuk, az All We Know Is Falling készítése során nem tartották fontosnak a rádióbarát számok készítését, a lemez sikere ez miatt pedig csak mérsékelt volt. Felvétele előtt Jeremy Davis pár hónapra távozott az együttesből, így őt nem is hallhatjuk játszani, a borítón látható elhaladó árnyék is őt szimbolizálja. Megjelenésekor az énekesnő 16, a legfiatalabb tag, Zac csak 14 éves volt.

Második korongjuk, a 2007-ben kiadott Riot! az eddigi legsikeresebbnek mondható. Kiadása után hamar platinalemez lett az Egyesült Államokban, amivel megtörték a nashville-i átkot, ugyanis 20 év alatt csak nekik sikerült elérni az eladási kritériumok azon szintjét, hogy platinának minősítsék albumukat, mely mellé egyébként később egy koncertlemezt és egy koncert DVD-t is piacra dobtak. A Riot! többek között olyan slágereket szült, mint a Crushcrushcrush, a Misery Business vagy a That’s What You Get. A The Final Riot! megjelenésével egy időben a Paramore bemutatta a Decode-ot is, a ma már a Twilight himnuszaként ismert dalt.

A klip megjelenésekor még senki nem panaszkodott a videó minőségére

A sötét 2009-2010-es évek

Miközben kívülről mindenki boldognak látta a zenekart, az szétesőfélben volt. Hayley és Josh szakítása után egyre többet veszekedtek, majd több koncertet is lemondtak. A rajongókkal elhitették, hogy minden rendben van, baráti társaságban le is forgatták a That’s What You Get klipjét, ám a felszín alatt súlyos nézeteltérések alakultak ki. Mindennek ellenére elkészítették harmadik lemezüket, a Billboard 200 második helyéről startolt Brand New Eyest, melynek olyan dalokat köszönhetünk, mint az Ignorance, a Playing God, a Brick By Boring Brick és a The Only Exception.

Egy évvel az album bemutatását és Hayley Williams kiszivárgott topless fotójának megjelenését követően a Farro fivérek kiléptek a bandából, maguk mögött pedig egy botrányosan durva, ócsárló, pocskondiázó búcsúlevelet hagytak, melyben hosszú oldalakon keresztül teregették ki a banda szennyesét. Bár azóta békét kötöttek, sőt Taylor és Zac a hetekben újra együtt mutatkoztak, nyilvánosan nem kommunikálnak egymással.

Hol tartanak most?

Az alapítótagok távozása után a megmaradtak 2011-ben piacra dobtak egy limitált kiadású boxsetet, a Singles Clubot, melyen négy szám volt megtalálható, köztük a Transformers 3 betétdalaként is kiadott Monster. A csapat zenéjén már ekkor érzékelhető volt egy enyhébb stílusváltás, mely előszele volt a tavaly megjelent negyedik lemezüknek, az önmagukról elnevezett Paramore-nak.


Koncert 2005-ben és 2013-ban

A self-titled korong a Billboard 200 első helyén nyitott, ezzel pedig maga mögé utasította Justin Timberlake-et és Brad Paisley-t is, megdöntve a Brand New Eyes 2009-es rekordját. A Paramore (album) megosztóra sikerült, hiszen stílusát tekintve az addig megszokott alternatív rock helyett a mainstream felé húzott. Legismertebb dalai a tavaly márciusban kiadott Still Into You és az idén januárban megjelent Ain’t It Fun. Hayley többször is megerősítette, hogy új számokon dolgoznak, és bár eddig turnézás közben sosem írtak dalszövegeket, már rászoktak arra is. Demókat tavaly őszre ígértek, de sajnos nem jelent meg egy sem.

2013 őszén először léptek fel önálló előadóként a Madison Square Gardenben, ahol hatalmas sikert arattak. Idén pedig luxushajóútra indultak, amelyre 2500 fanatikus mellett több elismert előadó is velük tartott. Nyáron a Fall Out Boyjal indulnak közös turnéra, hogy megosztott fandomjukat együtt szórakoztassák.

11+1 dolog, amit eddig biztosan nem tudtál a Paramore-ról

1. A Misery Business munkacíme Mexico volt, mert a dal eredetileg akusztikus lett volna, de mivel azzal a hangzásvilággal olyan volt, mintha egy mariachi zenekar játszotta volna, átdolgozták az egészet. Később meghívtak egy igazi mariachi együttest, hogy felvegyenek az albumon szereplő szám elejére egy rövidke részt. A Paramore később megváltoztatta zenei stílusát a MySpace-en: alternatív/pop/regionális mexikói.

2. A The Only Exception eredetileg egy másfél perces ballada lett volna, de végül Hayley és Josh meghosszabbították. Jelenleg ennek a dalnak a klipje a Paramore harmadik legnézettebb videója a YouTube-on, és a számot a Glee csapata mellett többek között Kelly Clarkson is feldolgozta.

3. A Feeling Sorry eredeti verziójának egy részlete a YouTube-on megtalálható.

4. Josh és Hayley a Where The Lines Overlapet aznap írták és szerezték, mikor felvették a stúdióban.

5. A Pressure-nek van egy változata, mely a Sims 2 konzolos kiadásához készült. Hayley halandzsázva, a játék fiktív nyelvén énekel benne.

6. Harmadik albumuk nevének kiválasztása közben a Brand New Eyes, a Misguided Ghosts és a The Backwards Race címek között vacilláltak. Végül a BNE lett a befutó, amit azért írnak kisbetűvel a lemezborítón, mert Hayley véletlenül úgy küldte el a kiadónak.

7. A 2007-es Riot! albumon szereplő Miracle-t igazából már 2005-ben is játszották, bár akkor még csak intróként. Josh screamelte.

8. Zac 12 éves kora óta turnézott a zenekarral, és még csak nyolcadikos volt, mikor leszerződtették. El szeretett volna dicsekedni a történtekkel egy iskolai beadandóban, amiben valós élményekről kellett írnia. Mivel a tanár nem hitte el a sztorit, rossz jegyet adott rá, Zac pedig még azon a héten kiiratkozott az iskolából. A banda tagjai online folytatták tanulmányaikat.

9. Mivel az interneten nem lehet érettségizni, kénytelenek voltak befáradni egy iskolába. Hayley a Fences dalszövegét a vizsgalapra írta, az első verze pedig most már teljes értelmet nyer, hiszen ezen tény tudata megmagyarázza a mondanivalót.

10. Hayley első nőként csatlakozott Kurt Cobain, Slash és Ozzy Osbourne mellé a Guitar Hero játszható karakterei közé, az Emergency klipjében látott ruháját pedig kiállították a Rock and Roll Hall of Fame-ben.

11. Timbalandot annyira megfogta a Twilightban hallott Decode stílusa, hogy azonnal felkérte a Paramore-t egy közös szám elkészítésére. A dalt a Shock Value II című albumra szánták, de végül sajnos nem jelent meg.

+1 Taylor York már a kezdetektől a banda mellett volt, ám szülei kérésére csak akkor csatlakozott hivatalosan is az együtteshez, miután befejezte tanulmányait. 2003-ban írta első dalát Hayley-vel, az Oh, Start.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek