Starity

85 éves lenne Audrey Hepburn

2014. május 04. 15:03   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint két évtizede nincs már közöttünk, hatása azonban még mindig tetten érhető. Audrey Hepburn ezen a napon született 85 évvel ezelőtt.

hirdetés
85 éves lenne Audrey Hepburn

Audrey Hepburn neve még ma is egyet jelent az eleganciával és a kecsességgel. Már az első filmjeiben is mindenki figyelmét magára vonta törékeny alakjával, bájos arcával és vérbeli hercegnőket megszégyenítően kecses mozgásával. A balettal töltött évek nem múltak el nyomtalanul és eredményük egyik örök védjegyévé vált.

Könnyen ő lehetett volna a mozifilmek ártatlan, mindig szenvedő áldozata, ő azonban túl intelligens és okos volt ehhez a szerephez és esze ágában nem volt az áldozatot játszani, sem a filmvásznon, sem a magánéletben. Talán a kemény gyermek- és ifjúkorát okolhatnánk ezért.

Fasiszta szülők – angol bankár apa és holland hercegnő anya – gyermekeként látta meg a napvilágot 1929. május 4-én, majd a magánéleti nagy törést (amikor a szülők elváltak és a kis Audrey többé nem látta az apját) a világtörténelem egyik legsúlyosabb törése követte: kitört a második világháború.

Anya és lánya Belgiumból Hollandiába menekült, és Audrey-ra máris életbevágó szerep várt: a holland Edda van Heemstrát kellett alakítania, hogy megmeneküljenek a nácik támadásától. Mivel élelem nem sok akadt, így erősen alultáplált lett, és ez később komoly egészségi problémákhoz vezetett. Vérszegény lett, időnként légzési nehézségei támadtak és élete végéig megőrizte törékeny alakját, mivel képtelen volt meghízni, bármennyit is evett. Audrey azonban mindig is harcos egyéniség volt. Az éhezés és a betegeskedés ellenére kitartóan balettozott és a táncával pénzt gyűjtött a holland ellenállási mozgalom számára, amelyben ő maga is részt vett.

Profi táncosnő nem lehetett, így a színészet felé fordult és hatalmas sikert aratott. Ha csak annyit mondunk: Római vakáció, Sabrina, Álom luxuskivitelben, My Fair Lady, még az is azonnal rávágja Audrey nevét, aki még csak nem is látta ezeket a filmeket. Nemcsak a közönséget varázsolta el, hanem férfi kollégáit is (bár a szerelmi életében sohasem volt igazán szerencsés), és ő lett a világhírű divattervező, Hubert de Givenchy múzsája. Alig harminc szereppel és egy Oscar-, Grammy-, Golden Globe-, Tony- és három BAFTA-díjjal a háta mögött örökre beírta a nevét a filmtörténelembe, egyúttal legendás divatikon is lett, akit még manapság is követendő példaként említenek, ha az eleganciáról van szó.

A hetvenes évektől a filmezés helyett a családjának szentelte magát, valamint azoknak, akik a legnagyobb szükséget szenvedték szerte a világban. Az UNICEF jószolgálati nagykövete lett, és a szegény országok gyermekeinek megsegítését tűzte ki céljául. Az ötvenes években kezdte a jótékonysági munkát, de a filmes karrierjének befejeztével minden erejét erre a küldetésre áldozta. Még akkor is folyamatosan dolgozott, utazott Afrika, Ázsia és Dél-Amerika legszegényebb országaiba, árvaházakat látogatott, élelemszállítmányokat kísért, kampányolt az oltások és a tiszta víz bevezetése mellett, amikor már tudta, hogy rákban szenved. 1993. január 20-án hunyt el svájci otthonában.

Noha ő maga már nincs közöttünk fizikailag, arcával, légies alakjával még ma is találkozhatunk a televízió képernyőjén és a magazinok lapjain, jótékonysági munkáját pedig a róla elnevezett alapítvány folytatja tovább.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek