Starity

Íme, minden idők 10 legnagyobb rocksztárja

2014. május 11. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyerekként sokan elgondolkodtunk azon, hogy milyen klassz lenne rocksztárnak lenni: minden este koncertet adni, autogramot osztogatni, hírességekkel mulatni. Vannak, akiknek ez a jövőkép nem csupán álom maradt, hanem megélték gyerekkori elképzeléseiket és végérvényesen megváltoztatták a zenetörténelmet.

hirdetés
Íme, minden idők 10 legnagyobb rocksztárja

Valamennyien emlékszünk még a már-már kultikusnak számító Rocksuli című film minden egyes képkockájára, melyben elhangzanak azok a bizonyos sorok, hogy végül is, miről szól a rock és hogyan is érdemes nekivágni. A Kerrang! rockzenei magazin nemrégiben összegyűjtötte a világ valaha volt 10 legnagyobb rockzenészét, hogy megmutassa: nem kell ahhoz az MTV, hogy valaki sikeres és világhírű legyen, többszörös platinalemezekkel.

Corey Taylor (Stone Sour / Slipknot)

Corey elsősorban a Stone Sourban végzett munkásságának köszönhetően kapott helyet a Kerrang! listáján. Az énekes mindössze 19 éves volt, amikor 1992-ben megalapította zenekarát Des Moinesben Joel Ekman dobos közreműködésével, melynek szekere nagyon nehezen indult be az állandó tagcserék miatt, ennek ellenére a csapat 2 év alatt két demó lemezt készített és adott ki.

1997-ben Corey a Slipknotra cserélte a Stone Sourt, az új zenekar énekeseként 1997. augusztus 22-én debütált. Maszkot ekkor még nem viselt, csak a legközelebbi fellépéstől kezdve számított alapfelszerelésnek e darab. Corey 2002-ben tért vissza eredeti csapatához, első albumuk még abban az évben megjelent, melyet a Come What(ever) May követett 2006-ban.

A zenész mindkét zenekarával igen sok időt tölt, nem létezik nála fontossági sorrend, hiszen a zenekarok különböző okok miatt állnak közel a szívéhez. Érdekesség, hogy szólóban is szerette volna kipróbálni magát, ám hivatalos debütálására eddig még nem került sor. Kevesen tudják, hogy két fő zenekara mellett Dum Fux névre hallgató emlékzenekara is van, valamint korábban dolgozott együtt az Apocalypticával, a Soulflyjal és a Damageplannel is.

Ozzy Osbourne (Black Sabbath)

Az idén 66. születésnapját ünneplő Ozzy sem lehet újdonság senkinek, hiszen a sötétség hercegének is nevezett zenész 1967-ben kezdte meg zenei munkásságát, szintén 19 évesen. Ozzy Geezer Butler segítségével alapította meg a Rare Breedet, később csatlakoztak a Tony Iommi és Bill Ward által alapított Polka Tulk Blueshoz, melyet először Earthre, később Black Sabbathra kereszteltek egy Boris Karloff-film után.

A csapat 1970-ben megjelent Paranoid című lemeze hozta meg az elsöprő sikert Ozzyék számára, és onnantól nem volt megállás: a negatív kritikák ellenére is a magasba szökkent a csillaguk. A zenész 1980-ban menedzsere és egyben felesége, Sharon Osbourne segítségével kezdett szólókarrierbe Randy Rhoads, Bob Daisley és Lee Kerslake közreműködésével.

Érdekesség, hogy 1981-ben került sor a már-már legendássá vált incidensre, amikor is Ozzy egy koncert kellős közepén leharapta egy, még élő denevér fejét és ekkor kezdett szárnyra kapni a pletyka, miszerint a heavy metal a sátánizmussal húzható egy fogalom alá.

Az évek során polgárpukkasztásáról lett híres, évekkel korábban családja The Osbournes néven kapott valóságshow-t az MTV-n. Ozzy jelenleg jól megérdemelt szabadságát tölti és bár korábban pletykáltak a Sharonnal való válásról, Obourne-ék együtt maradtak.

Billie Joe Armstrong (Green Day)

A Green Day sem egy mai zenekar már, hiszen a kaliforniai csapatot 1987-ben alapította Billie Joe és Mike Dirnt Sweet Children néven. Két évvel később csatlakozott a formációhoz Al Sorbrante dobos, és vele együtt megtörtént a zenekar átnevezése is Green Day-re. Még ebben az évben fel is vették első, 39/Smooth címre hallgató lemezüket, de a várva várt siker elmaradt.

Sorbrante ekkoriban hagyta magára a srácokat – az egyetemet választotta a zenélés helyett –, így helyére a ma is ismert Tré Cool ült a cinek mögé. A trió számára a harmadik, 1994-ben megjelent, Dookie címre keresztelt lemez hozta meg az ismertséget, bár sokáig nehezen értek ennek a nyomába. 2004 és az American Idiot című album hozta meg a végleges áttörést a Green Day számára, világszerte megismerték a srácokat.

Érdekesség, hogy Billie Joe a Green Day mellett több formációban is bizonyította rátermettségét, így zenélt a Pinhead Gunpowder és a The Network zenekarokban, játszott a The Influentsben, a Corrupted Moralsben, a Rancidben, a The Lookoutsban, a Goodbye Harryben és a Blatzben is.

Axl Rose (Guns N' Roses)

Axl sem egy mai csirke, hiszen az 52 éves zenész 1985 márciusában alapította meg zenekarát, a Guns N' Rosest Tracii Gunsszal. Érdekesség, hogy a csapat az L.A. Guns és a Hollywood Rose ötvözetének indult, ám később saját stílust és irányzatot teremtett meg a keményebb, dallamos rockzene-kedvelők körében.

A három csapat között sokáig cserélődtek a tagok, végül a Guns N' Roses eredeti felállása szerint Axl állt a mikrofon mögött, a mára már rockikonnak számító Slash volt a gitáros, Izzy Stradlin pengette a ritmusgitár húrjait, Duff McKagan felelt a basszusért és Steven Adler ült a dobok mögé. Az ötösfogat 1986-ban került a Geffen Records gondozásába, ekkor kezdődött karrierjük magasabb szintre való emelése is. A zenekarnak a Sweet Child O'Mine című kislemez hozta meg az áttörést és vált világszerte ismertté.

A '90-es években a zenekar tagjai között olyannyira kiéleződtek az ellentétek, hogy az eredeti felállásból csupán Axl maradt meg, ám a jogi viták tovább folytatódtak az egykori zenésztársak között. Több éves kihagyás után a csapat legutolsó albuma, a Chinese Democracy hosszas várakozást megelőzően 2008-ban látott napvilágot, de a lemez közel s távol sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azóta pedig csupán pletykák keringenek az esetleges újbóli felállásról.

Trent Reznor (Nine Inch Nails)

Trent zenei képzése ötéves korában kezdődött. Nagypapája elmondása szerint már ekkor is a zene volt az élete, így nem volt kérdéses, hogy végül is mivel fogja majd keresni a kenyerét. Érdekesség, hogy a zenész középiskolai tanulmányai alatt a színészettel is kacérkodott, többek között a Jézus Krisztus Szupersztárban is játszott.

A középiskola után a felsőoktatásban keresett menedéket – informatikát és zenét tanult –, de egy év után abbahagyta tanulmányait, és zenei karrierjének szentelte életét. A '80-as években több zenekarban is kamatoztatta a tehetségét, valamint ténylegesen is kipróbálta magát a színészetben: egy kisebb szerep kedvéért beugrott a Hajnalfény című filmbe szerepelni.

Később a ma már Midtown Recording című stúdiónál kapott állást, itt rögzítette a Nine Inch Nails első lemezét, valamint közreműködött Marilyn Manson albumain is. 2008 óta a zenekar nem adott ki újabb stúdióalbumot, azonban a Tapeworm nevű együttműködés Reznor, Danny Lohner, a Toolból Maynard James Keenan és Atticus Ross között majdnem tíz éve van készülőben, de semmi nem jelent még meg a nevük alatt és a hivatalos megerősítés szerint a projekt véget is ért.

Dave Grohl (Nirvana / Foo Fighters)

Dave Grohlt manapság a Foo Fighters éléről ismerhetjük, ám mint köztudott, Dave korábban a Nirvana dobosa volt a csapat legaktívabb és legsikeresebb éveiben. 1990-ben, Chad Channing kiválását követően került a zenekar cinjei mögé és kísérte el Kurt Cobaint és Krist Novoselicet a csúcsra.

A Nirvana karrierjének a karizmatikus frontember, Kurt Cobain halála vetett véget 1994-ben. Ezt követően Dave a Queens Of The Stone Age-ben játszott egy lemez erejéig, és ekkor alapította meg saját zenekarát, az általa vezetett Foo Fighterst is. A zenekar a '90-es évek végéig több tagcserén is átesett, végül az eredeti felállás alakult újjá 2007-ben: Dave azóta is Taylor Hawkinsszal, Nate Mendellel, Chris Shiflettel és Pat Smearrel zenél együtt.

A csapatot a kitartó és magas színvonalú zenei munkásságáért több Grammy-díjjal is jutalmazták az évek során. Dave-et idén tavasszal iktatták be a Nirvana tagjaként a Rock & Roll Hírességek Csarnokába egy színvonalas gálaműsor keretei között.

Ronnie James Dio (Black Sabbath / Dio / Heaven & Hell / Elf / Rainbow)

Ronnie karrierje 57 évvel ezelőtt, 1957-ben kezdődött, amikor a zenész iskolatársai közreműködésével megalapította első zenekarát, a The Vegas Kings nevű formációt. Ronnie basszusgitározott és trombitázott, a csapat többször változtatott nevet, míg végül a Ronnie Dio and the Prophets név mellett megállapodtak.

1967-ben Ronnie és Nick Pantas a The Electric Elves zenekarhoz csatlakoztak, mely nevet két évvel később The Elvesre cserélték. Kislemezek jöttek-mentek, de a várva várt siker még váratott magára. A zenekar 1970-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, melynek következtében Nick életét vesztette. A zenekar a hosszas felépülést követően az Elf nevet kezdte használni.

Az egykori Deep Purple-tag, Ritchie Blackmore a '70-es években csatlakozott a csapathoz, így az Elfből Rainbow lett. 1975-ös megjelenésű, Ritchie Blackmore's Rainbow címre hallgató albumuk végre meghozta a sikert a srácok számára. Érdekesség, hogy Ritchie a lemez megjelenése után mindenkit kirúgott a csapatból Ronnie kivételével, aki nem sokkal később a Black Sabbathban próbált szerencsét: Ozzy helyét vette át.

Ronnie később saját zenekarában a Dióban kamatoztatta tehetségét, majd visszatért a Black Sabbath-hoz. Hosszas ingázás után végül a Heaven and Hellben kötött ki, de más zenekarokban is megcsillogtatta tudását.

Lemmy (Motörhead)

Lemmy a Motörhead névre hallgató heavy metal-zenekar éléről lehet ismert e zenei irányzatban jártas olvasók számára. A 68 éves zenész 1975-ben alapította meg mára már világhírű zenekarát Bastards néven, mely a debütálástól számított 5 év múlva, azaz 1980-ban zsebelhette be az első sikereket a No Sleep ’til Hammersmith és az Ace of Spadescímű nagylemezekkel.

Érdekesség, hogy a zenekar nevét Phil „Philthy Animal Taylor dobos csatlakozását követően változtatták meg, és a nevükben található umlaut alkalmazása Lemmy ötlete volt, aki azt szerette volna, hogy „gonosznak nézzen ki a név.

Mint minden nagy zenekar életében, úgy a Motörheadében is jöttek-mentek a tagok, fennállásuk 39 éve alatt 22 stúdiólemez látott világot, Lemmyt Grammy-díjjal is jutalmazták az évek során elsörpő és kiemelkedő teljesítménye miatt.

James Hetfield (Metallica)

James zenei taníttatása is igen fiatalon, mindössze 9 éves korában kezdődött. Ekkoriban zongoraleckéket vett, 14 évesen pártolt át a gitárhoz, melyhez fűződő szenvedélye a mai napig megmaradt. Mint később bevallotta, az Aerosmith zenekar hatására határozta el, hogy karrierjét a rockzenészek színpadán valósítsa meg.

Zenekarát 1978-ban alapította és hosszú, tag- és névcserékkel töltött évek után a '90-es években állapodott meg a csapat. Ekkor köszöntött rájuk a várva várt népszerűség is. Érdekesség, hogy a zenész számtalan alkalommal megsérült a koncertek során, 2002-re pedig olyan súlyos mértéket öltött alkoholproblémája, hogy elvonókúrára szánta magát, mely időszakba enged betekintést a Some Kind of Monster című Metallica-dokumentumfilm is.

Jamest 2009-ben iktatták be a Rock & Roll Hírességek Csarnokába zenekarával, méltán, hiszen pályafutása alatt 10 stúdiólemez, számtalan kislemez, videoklip és koncertelemez jelent meg a neve alatt.

Kurt Cobain (Nirvana)

Kurt Cobain egész életét a Nirvanának szentelte, így megérdemelten kapott helyet a Kerrang! magazin listájának élén. Cobain már gyerekkorában eltervezte karrierjét, melyet lépésről lépésre ugyan, de valóra váltott barátai támogatását élvezve. Zenekarában jöttek-mentek a zenészek, melyben évekig ő volt az egyetlen biztos pont, egészen Krist Novoselic csatlakozásáig.

1988-ig a dobosok egymásnak adták a kilincset, ekkor azonban Chad Channing megvetette lábát a csapatban, azonban csupán két évig élvezhette Kurt vendégszeretetét, ugyanis a frontember nehezen tűrt meg maga mellett más, hozzá hasonlóan ambíciózus zenészeket. 1990-ben Chad helyét ideiglenesen Dale Crover vette át, végül a posztot Dave Grohl töltötte be végérvényesen.

Cobain mániás depresszióval, drog- és gyomorproblémákkal küzdve hagyta itt földi világát 1994-ben. Hivatalosan öngyilkosságot követett el, másfelől azonban a mai napig titkoktól terhes halálának időszaka. A zenészt alig néhány héttel ezelőtt iktatták be Dave Grohl és Krist Novoselic oldalán a Rock & Roll Hírességek Csarnokába a Nirvana élén elért eredményeiért, nemrégiben pedig az NME magazin szavazásán nagysikerű slágerét, a Smells Like Teen Spiritet tűntették ki a valaha írt legjobb dalként.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek