Starity

Szellemvárosok a nagyvilágban I.

2014. június 02. 17:05   |   Szerző: Stay Strong Bogi

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nézzünk meg néhány igazán hátborzongató szellem várost a földön. Cikksorozatunk első részében máris belemegyünk a sűrűjébe, öt szellemvárost és annak múltját mutatjuk be.

hirdetés
Szellemvárosok a nagyvilágban I.

Az emberek mindig is szerettek félni, és ennek köszönhetően váltak ismertté a talán már elfeledett, teljesen elhagyatott városok, települések is, melyeket a természet már teljesen visszafoglalt. Habár egyes helyek múltjaiban nem szerepelnek gyilkosságok, halálesetek, ezálltal nem is kísértetjárta környékekről beszélünk, látványuk mégis ezreket képes megrémíteni. De hát vágjunk is bele. Most bemutatuk öt olyan elhagyatott helyet az egész világon, melyre talán még te sem mernél ellátogatni.

Kolmanskop, Namíbia

A Namíbiai-sivatagtól délre fekszik ez az egészen kicsi, hajdan bányászok és gazdagodni vágyó németeknek otthont adott kis falu. 1908-ban gyémántot véltek felfedezni a területen, ennek köszönhetően hamarosan németek foglalták el a területet, a sivatag közepén hamarosan egy komplett falu alakult ki, iskolával, kórházzal, színházzal, sőt a szerencsjátékosok is kielégíthették vágyukat a helyi kaszinóban. A már hamarosan városnak nevezett Kolmanskop az első világháború után kezdett tönkremenni. A gyémánt elfogyott, 1954-ben pedig végleg lakatlannak minősítették.

A turisták szeme elől persze ezt sem rejtették el. Azóta is látogatható, ám az arra járóknak tanácsolt a zárt cipő, illetve ruha, hiszen a sivatagra épült városka házait mára már térdig érő homok borítja.

Oradour-sur-Glane, Franciaország

Tragikus múlt kötődik ehhez a piciny városhoz Franciaország szívében. A második világháború borzalmai csaptak le ide náci katonák személyében, akik 642 embert mészároltak le, majd égettek el elevenen vagy holtan, közülük 245 nőt és 207 gyermeket. A várost a mészárlás után felgyújtották, és mindent otthagytak. A mendemondák szerint a város utcáin még ma is hallani elvetve sikolyokat, szemtanúk szerint a városban egy szellem is bolyong, aki valószínűleg egy korabeli lakos lehetett.

Úgy döntöttek, soha nem fogják felújítani a települést, hiszen az itt történt borzalmak örökké kísértenék a helyet, így 1953-ban egy, a városhoz közeli dombon épült újjá Oradour-sur-Glane, ahol egy emlékközpontot nyitottak, melyben múzeum mutatja be a történteket, valamint kisebb turizmus is létrejött, melyre engedélyt szintén az új városban lehet szerezni.

Bokor Hill Station, Kambodzsa

Ez a kis város a Phnom Bokor hegy tetejére épült 1081 méter magasan. Hajdan még a franciák építették, hogy a gyarmati uralom alatt érkezett tiszteket és családjukat kényelmesen el tudják helyezni luxuskörülmények között. A városka építése közel 9 hónapig tartott, ezalatt pedig 900 ember vesztette életét. A középpontban a Bokor Palace Hotel & Casino állt, mely körül templom, postahivatal és egy mesterséges tároló volt látható. A várost 1940-ben adták fel a franciák a indokínai háború alatt, majd később Vörös Khmerek keze alá került, aki egészen a 90-es évekig tekintette várának. Azóta elhagyatottan áll, és a turisták egyik közkedvelt szellemvárosa.

Detroit, USA

Bármilyen hihetetlen is, a környék, amelyet megannyi filmből láthattunk viszont, és ahol Eminem is nevelkedett, ahogy a TIME is jelentette, mára szellemváros lett. 1950 óta a lakosság a felére (!) csökkent: az egykori gazdag, autógyártásáról híres város egyre inkább hanyatlik – hajdan a 10. legnépesebb városnak számított, már csak a 18. a listán, és a munkanélkülség, gyárak bezárása miatt egyre több ember hagyja el egykori házát, és költözik népesebb városba munka reményében. A news au információi szerint csaknem 80.000 lakás áll elhagyatottan, és kis idő múlva olyanná válhat, mint Csernobil.

A 15 millió dollárért átadott Michigan Central Station 120 szobás lakosztályával a világ legmagasabb vasútállomásának számított átadásakor, mára viszont nem látni ott mást, mint grafitit, omladozó mennyezetet, kitört ablakokat. Élnek ám a környéken még nemes emberek, lokálpatrióták, akik civilszervezetek létrehozásával küzdenek Detroit felvirágozásáért. Egyelőre kevés sikerrel.

San Zhi, Tajvan

UFO-városnak is nevezik a hajdan üdülőhelynek épült San Zhit. A körülbelül 15 apartmannak szánt földöntúli formájú házak egy kört foglalnak össze, melynek közepén 3 nagy medence található. Ez is jele annak, hogy ez az üdülőváros akár élményfürdőként is funkcionálhatott volna.

1978-ban készültek el az első házak, de a cég csődbe ment, és ezért a 80-as években már otthagyták a kész, illetve félkész házakat. Az építkezést soha nem fejezték be. Azonban ezek a csodás épületek is sok halálesetet vontak maguk után. Nagyon sok munkás vesztette életét a helyszínen. Szóbeszédek szerint máig kísértenek ott a szellemeik. Többek között emiatt is, sokáig meg sem közelítették az üdülővárost, nem merték eltávolítani a törmelékeket, romokat, sőt még az építkezések befejezéséhez sem volt bátorságuk. 2010-ben végül lebontották, hogy helyére víziparkot építhessenek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek