Starity

Könyvek a mozivásznon - VIII. rész

2014. május 31. 14:02   |   Szerző: Fanni00

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Könyvadaptációkból sosem fogyhatunk ki, legújabb cikkünkben is erről nyerhettek tanúsítást.

hirdetés
Könyvek a mozivásznon - VIII. rész

Jeffrey Eugenides – Öngyilkos szüzek (The Virgin Suicides)

Történetünk egy amerikai kisvárosban kezdődik, ahol a kerítés tökéletesen fehér, és a fű vakítóan zöld. A történetszál súlyos, elvont, bonyolult és talán kissé nehezen emészthető: a Lisbon család élete látszólag hibátlan, mígnem a legfiatalabb lány öngyilkos nem lesz. Rögtön a regény első oldalán és a fülszövegén kiderül, hogy nemcsak az egyikük, de mind az öt Lisbon-lány meg fog halni.

Sofia Coppola 1999-es debütáló filmjével, Az öngyilkos szüzekkel már kiforrott rendezőként mutatkozott be. Neve talán ismerősen csenghet a 2003-as Elveszett jelentés című filmből, ahol rendezőként és producerként tevékenykedett. Coppola meghagyta az eredeti mű történetét, és ugyanolyan nyomasztó hangulatban próbálta visszaadni azt a mozivásznon és a tévéképernyőkön keresztül. Coppolának esze ágában sincs kész tényeket és információkat elénk tárni – akárcsak a könyv, a válaszokat ránk bízza.

Szerepet vállalt a filmben James Woods, A.J. Cook, Chelse Swain, Kirsten Dunst, Kathleen Turner és Josh Hartnett is.

Joyce Maynard: Nyárutó (Labor Day)

Könyvadaptációink másodikjaként jöjjön a csupán öt éve – 2009-ben megjelent amerikai regényíró könyve, a Nyárutó. Joyce Maynard igazi szépirodalmi igényességgel megírt története hétköznapi emberekről és sorsukról szól. A történet eleje szépen bemutatja azt, hogy a börtönből szökött Frank hogyan teszi szebbé Adele és Henry életét. Ám a boldogság nem tart olyan sokáig, megjelenik a színen Eleanor, és emellett olyan titkokra derül fény, amely megváltoztatja a dolgok menetét.

A tengerentúlon 2013 decemberében Jason Reitman által megjelent filmdráma talán nem érte el a várt sikereket. Noha színészeink (Kate Winslet, Josh Brolin) remekelnek, sokak szerint a sztori vontatott és a rendezés sem kiemelkedő. A filmben megjelenik még Tobey Maguire, Gattlin Griffith, Brooke Smith és Alexie Gilmor. Az IMDb-n 6,9 pontra értékelt film az idei Golden-Globe-díj-átadón jelölést kapott a Legjobb színésznő kategóriában, de nem sikerült díjra váltania.

Vikas Swarup: Semmit és mindent (Slumdog Millionaire)

Ki ne ismerné Ran Mohammad Thomas, a fiatal gettómilliomos történetét? A Gettómilliomosban Ran, miután 18 éves lesz, elindul a Legyen Ön is milliomos! indiai változatában, ahol mind a 12 kérdésen sikeresen végigmenetelve nyer egymillió rúpiát. A műsor készítő meg vannak róla győződve, hogy a nyomornegyedből származó fiú csakis csalással nyerhetett. A műsor befejeztével letartóztatják és kifaggatják, de a tizenkét kérdéshez kapcsolódó könnyfakasztó történetek megadják a válaszokat.

Danny Boyle a Trainspottinggal vált ismertté, a 2009-es Gettómilliomossal elsöprő sikert aratott, nyolc Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb filmnek és legjobb rendezőnek járót. A főszerepben Dev Patel látható.

Annie Proulx: Közel s távol (Close Range)

Az amerikai szerzőnő 1991-ben megjelent novellájának köszönhetően bepillantást nyerhetünk a normák miatt egy, akár szokottnak nem mondható szerelmi történetbe. A homofóbok talán kerüljék a könyvet, de az előítéletekkel nem rendelkező egyének nyugodtan vegyék a kezükbe az írónő mély és egyben izgalmas könyvét – melyben nagyon szép képet kaphatunk a még ma is létező vadnyugatról. Két cowboy a Brokeback Mountainen tölt együtt el egy nyarat, ahol szorosabbá válik a kapcsolatuk, mint barátság. Az élmény aztán egész életüket meghatározza, és azokért a röpke napokért élnek, amikor együtt tudnak lenni.

A film – sokak véleménye szerint – nagyon jól visszaadja a könyv vadnyugati hangulatát, könnyen bepillanthatást nyerhetünk Wyoming állam természeti szépségeibe, az itt élő emberek nyers ösztöneibe és nem mellesleg egy mély szerelmi történetbe.

Ang Lee 2005-ben megjelent Túl a barátságon című filmje 8 Oscar-jelölést kapott, amiből hármat bezsebelt. A meleg pár főszerepében láthatjuk Heath Ledgert és Jake Gyllenhaalt, de filmünkben feltűnik még Michelle Williams, Anne Hathaway, Kate Mara és Anna Faris is.

Sylvia Nasar: Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind)

Matematikai karrierjének csúcsán John idegei felmondják a szolgálatot, és skizofréniába esik. Hatvanévesen kinyílik újra előtte a világ, és a skizofréniája megdöbbentő javulásnak indul, melyet követően a Nobel-díj bizottság neki ítéli a legnagyobbnak mondható tudományos elismerést. Sylvia díjnyertes könyve ismertté tette a betegséget legyőző zseniális tudóst.

A 2001-ben bemutatásra került film azonos címen jelent meg, a rendezést Ron Howardnak (Apollo 13, A Grincs, A dilemma) köszönhetjük, aki Russell Crowe-ot bízta meg, hogy játssza el a matematikust. Sikerét tükrözi az IMDb-n elért 8,2-es értékelése és a legjobb filmért járó Oscar-díj.

Lewis Caroll: Alice Csodaországban (Alice’s Adventures in Wonderland)

A lassan már másfél évszázada megjelent könyv (1865) egy angol író és költő kezei közül származik. Legismertebb írásai a gyermekirodalom klasszikusai: Alice Csodaországban és Alice Tükörországban.

Ha azt mondjuk, Alice Csodaországban, talán mindenkinek a 2010-es Tim Burton féle adaptáció jut az eszébe. Tudniillik ám, hogy 1951-ben Walt Disney elkészítette Carroll regénye alapján az Alice Csodaországban című filmet, amit az Amerikai Egyesült Államokban 1951 júliusában mutattak be, míg Magyarországon 1992 decemberében csak az MTV1 adta le.

Az Alice Csodaországban 2010-es feldolgozásában hihetetlen látványvilág, kellemes párbeszédek tárulnak elénk Anne Hathaway, Johnny Depp, Mia Wasikowska és Helena Bonham Carter szereplésének köszönhetően.

John Grisham: A csodatevő (The Rainmaker)

Az Arkansas állambeli regényíró 40 éves korára érett meg, hogy megírja Rudy sztoriját. Az 1995-ben megjelent több, mint 400 oldalas regény elmeséli egy férfi történetét, akit különösebben sosem üldözött a szerencse. Sivár gyermekkora, eseménytelen diákévei és nem mellesleg fantasztikusnak hitt, de annál lehangolóbb ügyvédi állása sem sok jóval kecsegtetik a jövőre nézve. Mindezek után egy elég különös ügy csöppen az ölébe – egy leukémiás férfit kell képviselnie: a férfi elmaradt kártérítése miatt perelnie kell egy hatalmas biztosító céget. Mindenáron próbálja elérni, hogy az emberek megbecsüljék és tiszteljék, mint neves ügyvédet, de erre talán még egy kicsit várnia kell.

Francis Ford Coppola a monumentális Keresztapa-trilógiával már egyszer s mindenkorra beírta magát a filmtörténelembe. Coppola Grisham története alapján 1997-re elkészítette a „Dávid és Góliát-történetet”. A filmben – akárcsak a könyvben – egy nagy bírósági ügy van a középpontban, a szegény család kontra nagy és neves biztosító közötti kárpótlási per. Rudy szerepében láthatjuk Matt Damont, de feltűnik még Danny DeVito, Calire Danes és Jon Voight is.


Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek