Starity

Nightwish: idén 10 éves a Once

2014. június 12. 09:09   |   Szerző: kicsikoki

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2004 júniusában debütált a finn zenekar egyik legsikeresebb és legmeghatározóbb albuma, ami egyben hatalmas mérföldköveket jelentett a zenekar történelmében.

hirdetés
Nightwish: idén 10 éves a Once

Napra pontosan 2004. június 7-én jelent meg az akkor még szimfonikus-opera metalt játszó Nightwish ötödik nagylemeze, amely visszatekintve számos dolog miatt az egyik legkülönlegesebb albuma a finn zenekarnak. A finnek nemcsak új műfajt hoztak létre a metal színterén belül, hanem egyikük voltak azoknak az együtteseknek, akik női énekesekkel próbáltak kitörni az iskolai zenekarok közül. Ugyan 1998-ban törtek a köztudatba Oceanborn című lemezükkel, a várva várt áttörést mégis a Once hozta.

A Nightwish fennállásának történetében először került teljesen finn nyelvű dal egy lemezre, ami a Kuolema Tekee Taiteiljan, vagyis A halál művésszé tesz címet kapta. Továbbá szintén az első korong, amin hatalmas hangsúlyt kap a nagyzenekar és a kórus is.

A lemez legfőbb különlegessége, hogy ez az utolsó kiadvány, amin Tarja Turunen hangja csendül fel. 2005-ben hatalmas port kavart, hogy az énekesnőt kitették az együttesből – Tuomas Holopainen nyílt levélben kérte Tarját, hogy hagyja el őket. Az utolsó koncertre 2005. október 21-én, a finnországi Hartwall Arénában került sor, amelyet End Of An Era néven meg is jelentetett az együttes.

A Once Finnországban, Németországban, Szlovákiában. Norvégiában, Svédországban, Görögországban és itthon is első helyezést ért el, és rengeteg országban került a top 10-be, s a mai napig ez a legsikeresebb Nightwish-korong.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek