Starity

6 hihetetlen fóbia, ami tényleg létezik

2014. július 05. 11:11   |   Szerző: ZoeBloggerina

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha a félelemről van szó, nem létezik szokatlan dolog! Cikkünkben bemutatunk hat nem mindennapi félelmet, melyektől emberek milliói tartanak, mégis sokan nevetségesnek tartják ezeket.

hirdetés
6 hihetetlen fóbia, ami tényleg létezik

Emetofóbia – Hányástól való félelem

Elsőre iszonyúan érdekfesztítően hangzik, hiszen tudjuk, a hányás az emberi szervezet velejárója, egyfajta tisztulás. Mégis elképzelhetetlenül sok személy szenved e betegségben, sok esetben párosítják az anorexiával, ugyanis a beteg nem sokat eszik, mert attól retteg, visszajön, szorong a társaságban, nehogy valaki rosszul legyen.

Ezek mellett félnek a hányadék szagától, látványától, hangjától. Kerülik az olyan helyeket, ahol gyakorian megeshet ez a szituáció (kocsmák, szórakozóhelyek). Többségében a nőket érinti, de férfiaknál sem kizárt.

Nomofóbia – Mobilkapcsolat elvesztésétől rettegőek fóbiája

Modern világ, modern fóbiák. Majdnem minden embernek van telefonja, amivel kapcsolatot tud tartani társaival, de megesik, hogy az akkumulátor lemerül, esetleg elmegy a térerő, vagy lefogy a kártya egyenlege. A nomophobiában szenvedő betegek akár pánikrohamot is kaphatnak ilyenkor.

Adatok szerint a brit mobiltelefon-használók 53 százaléka él ezzel a félelemmel.

Sesquipedalofóbia – Félelem a hosszú szavaktól

Ha esetleg egy olyan emberrel beszélgetünk, aki fél a hosszú szavaktól, ne csodálkozzunk, ha minél rövidebb kifejezéseket használ. Az sem ritka, hogyha kötelezőszerűen ki kell mondaniuk néhány rettentően összetett szót – felelés, előadás, betanult szöveg –, pánikrohamot is kaphatnak. Mily érdekes, hogy saját betegségük nevét sem tudják rettegés nélkül kimondani. Igazán valaszthattak volna valami számukra kedvezőbbet.

Cathisofóbia – Félelem a leüléstől

Valószínűleg sokunk kerüli a koszos ülőhelyeket, vagy legalábbis nem szívesen helyezzük magunkat kényelembe egy igénytelen ülésen, azonban aki cathisofóbiában szenved, minden olyan helyzetet kerül, ahol ülőhelyzetbe kell helyezkedni, így megnehezítve saját életét, olyan mindennapi tevékyenségektől rettegve, mint például az autóvezetés, irodai munka vagy a vécézés.

Dextrofóbia – A jobboldaltól való iszonyat

Most nem a politikára kell gondolni, hanem a magunktól jobbra lévő dolgokra. Ha például egy dextrofóbiában szenvedő asztalnál ül, minden tőle jobbra helyezkedő tárgy zavarja, s próbál mindent áthelyezni balra, így sokszor azt vehetjük észre, hogy ezek az emberek állandóan pakolnak, rendezgetnek.

Ha esetleg egy ilyen személlyel kerülünk egy asztalhoz, s mindent áttett jobbra, ne vessük fel neki az ötletet, hogy üljünk inkább át az asztal másik felére.

Genufóbia – Félelelem a térdektől

Ha a beteg meglát egy térdet, legyen akár a sajátja, émelyegni kezd. Sajnos annyira rettegnek a látványtól, hogy sok esetben tekintetük öntudatlan állapotban, de odavándorol. Szívesen élnének egy olyan világban, ahol az emberek térd nélkül rohangálnak, noha valószínűleg akkor a többieknek ez lenne a fóbiája.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek