Starity

Elhunyt Tommy Ramone

2014. július 12. 11:11   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legendás Ramones zenekar magyar származású dobosa, Tommy Ramone a tegnapi nap folyamán 62 éves korában életét vesztette.

hirdetés
Elhunyt Tommy Ramone

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, miszerint a mára már kultikus Ramones zenekar alapjaiban rengette meg a punkzene történelmét a 80-as, 90-es években. Ugyan a New York-i zenekar közel 18 éve nem hallat magáról, ennek ellenére rajongóikat mélyen lesújtotta a hír, miszerint a magyar származású dobos, Tommy Ramone 62 éves korában epevezetékének rosszindulatú daganata miatt életét vesztette a tegnapi nap folyamán.

A zenekar hivatalos Facebook-oldalán keresztül került bejelentésre a szomorú hír alig néhány órával korábban:

„Szomorúan jelentjük be, hogy Tommy Ramone (született Erdélyi Tamás), a Ramones eredeti dobosa, 2014. július 11-én reggel elhunyt.

'Ez nem csupán zene volt a Ramonesban: ez egy ötlet volt. Ez visszahozta mindazt az érzést, amit hiányoltak a rockzenében – ez az egész egyfajta nyomás volt a nyilvánosság felé, hogy mondjunk valami újat vagy szokatlant. Eredetileg csak egy művészi dolog volt, végül megváltozott az érzésem, úgy éreztem ez elég jó mindenkinek' – Tommy Ramone, 1978

Nyugodj békében, Tommy.”


Fotó: Facebook/Ramones

A zenész Erdélyi Tamás néven látott napvilágot 1952. január 29-én Budapesten. Családja ugyan zsidó volt, ennek ellenére sikeresen túlélték a holokausztot, ugyanis szomszédaik bújtatták el őket a nácik elől. A család később New Yorkban telepedett le, és Tommy zenekart alapított egy barátjával közösen a 60-as években.

A Ramones eredeti felállásában Johnny Ramone gitározott, Dee Dee Ramone felelt a basszusért, Joey Ramone a dobok mögött foglalt helyet, Tommy pedig a menedzser szerepét töltötte be. Később Joey dobosból énekessé avanzsálódott, így Tommyra maradt a feladat, hogy a cinek mögött foglaljon helyet, ugyanis senki más nem vállalta magára e szerepet. Később a zenekar imidzséhez alkalmazkodva felvette a Ramone vezetéknevet ő is.

Tommy 1978-ban átadta a stafétát Marky Ramone-nak – már ami a dobokat illeti -, és a későbbiekben a produceri feladatokat látta el. Érdekesség, hogy ő írta a zenekar I Wanna Be Your Boyfriend és a Blitzkrieg Bop című szerzeményeit.

A zenekart két ízben is beiktatták a Rock & Roll Hírességek Csarnokába (2002-ben és 2011-ben), mintegy elismerve pályafutásuk során nyújtott teljesítményét. Sajnos, a zenekar eredeti tagjai már mindannyian a másvilágról űzik a punkzene iparát, ugyanis Joey Ramone 2011-ben a nyirokcsomója rosszindulatú daganatába halt bele, Dee Dee Ramone 2002-ben kábítószertúladagolás során vesztette életét, Johnny Ramone pedig hosszas, prosztatarákkal vívott harc során maradt alul 2004-ben. Nyugodjanak békében!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek