Starity

Feltörekvő bandák nyomában: Haim

2014. július 28. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk új részében három Los Angeles-i nővér együttesét mutatjuk be.

hirdetés
Feltörekvő bandák nyomában: Haim

Danielle, Alana és Este Haim, illetve Dash Hutton alkotják azt a 2006-ban megalakult, 2012-ben híressé vált Los Angeles-i pop-rock együttest, melynek sikersorozata a két éve ingyenesen kiadott középlemezük után indult be. Ismerjétek meg az ipar egyik legújabb és legeredetibb reménységeit!

A lányok gyermekként zeneszerető családban nőttek fel, mi több, izraeli származású édesapjukkal, Motival, és édesanyjukkal, Donnával együttesük is volt Rockinhaim néven, melyben fellépéseik során dalokat dolgoztak fel. Danielle és Este később a Valli Girls tagjai lettek, ami egy lányokból álló, többek között a Blondie és Gwen Stefani által inspirált zenekar volt a Sony Recordsnál. A csapat feloszlása után úgy döntöttek, megalapítják saját bandájukat, ami főleg a pop és a kortárs R&B körül fog mozogni. Öt évig mindössze helyben játszottak, ugyanis mindhárom nővérnek mások voltak a prioritásai a formációval kapcsolatban.

Este egyetemre járt és öt helyett két év alatt lediplomázott népzenetudományból, szakosodva a bolgár és brazil zenére. Danielle Jenny Lewis turnédobosa, később gitárosa volt, ami után a The Strokes énekese felkérte, hogy csatlakozzon hozzá a koncertsorozatán. Később Cee-Lo-Green háttérzenekarának tagja lett.

A legfiatalabb testvér, Alana szintén egyetemre járt, ám csupán egy évig, hiszen úgy döntöttek, komolyabban szeretnének foglalkozni a Haimmal, így ő lemorzsolódott a felsőoktatásból. Első koncertjük egy zsidó deliben volt, ahol maceszgombócokkal fizettek nekik a fellépésért.


Sorrendben: Alana, Este és Danielle Haim

Tudni kell róluk, hogy stúdióban és koncerteken Este basszusgitározik, Danielle gitározik és énekel, Alana pedig gitározik, ami mellett a billentyűsökön és az ütősökön is játszik, de mindhárman jártasak több eszközön is.

Első anyaguk egy ingyenesen elérhető EP volt, mely 2012-ben debütált, és három dal volt hallható rajta. A Falling pozitív visszhangja és az SXSW fesztiválon adott koncert sikere után pedig leszerződtek az angol Polydor Recordshoz, ami után csak még nagyobb elismerések jöttek. Együtt turnéztak a Mumford & Sonsszal és a Florence and the Machine-nel, 2013-ban pedig megjelentették első teljes hosszú lemezüket, a Days Are Gone-t, mely a 70-es évek soft-rock hangzásának és lányok egyediségének köszönhetően hatalmasat robbant bemutatása után a zenei listákon. A Haim jelenleg is folyamatos turnézással népszerűsíti korongját.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek