Starity

Lara Croft – élet a konzolon túl

2014. augusztus 07. 12:12   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lara Croft nevét manapság már nemcsak a számítógépes játékok kedvelői ismerik, hiszen megelevenedett a filmvásznon és videoklipekben is megmutatta magát.

hirdetés
Lara Croft – élet a konzolon túl

1996-ban, az akkor még Eidos Interactive nevet viselő cég (a mai Square Enix) egy szokatlan videojátékot dobott a piacra Tomb Raider néven. A dolog szokatlanságát az adta, hogy a hős ezúttal egy gyönyörű, intelligens és párductestű nő volt, a brit régésznő, Lady Lara Croft, aki veszélyes kalandok során értékes kincsek után nyomozott a világ legérdekesebb tájain.

A Core Design által tervezett játék olyan népszerűségre tett szert, hogy azóta több folytatása is született (a tizenegyedik 2013-ban jelent meg), emellett a szex-szimbólummá vált Lara szerepet kapott reklámfilmekben (Seat, Lucozade, Brigitte), mozifilmekben, animációs filmekben (Re\Visioned: Tomb Raider Animated Series, 2007) és videoklipekben, többször került magazinok címlapjára, könyvek jelentek meg róla és a képével számtalan tárgyat árusítottak nagy sikerrel.

Kevesen tudják, hogy Lara alakját a svéd popénekesnő, Neneh Cherry és a képregény-hősnő, Tank Girl inspirálta. Az évek során grafikai átalakításon és finomításon esett át, hogy a megjelenése életszerűbb legyen.

Öt színésznő kölcsönözte neki a hangját a videójátékok készítésekor: Shelley Blond (1996), Judith Gibbins (1997–98), Jonell Elliott (1999–2003), Keeley Hawes (2006–2010) és Camilla Luddington (2013 óta). A Re\Visioned: Tomb Raider Animated Series című animációs sorozatban Minnie Driver hangján szólalt meg.

Lara népszerűsége megszületése óta töretlen. Hat Guinness rekordot tart és hatalmas rajongótáborral rendelkezik. 2010-ben az angol Derby városában utcát neveztek el róla. Több hivatalos hasonmása van (például Jill De Jong, Karima Adebibe vagy Diana Maria Dorow), akik nyilvános eseményeken a bőrébe bújnak.

Ő az egyik első videojátékhős, akiről mozifilm készült. A Lara Croft: Tomb Raider (2001) és a Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003) című filmekben az Oscar-díjas amerikai színésznő, Angelina Jolie személyesítette meg.

Larával a zene világában is találkozhatunk. Alakja felbukkan a német punk-rock banda, a Die Ärzte „Männer sind Schweine“ (A pasik disznók) című dalához készült videoklipjében, ahol a zenekar akcióhősként harcoló három tagját laposra veri, miközben ő maga is elszenved némi sérülést.

Lara – Angelina Jolie megszemélyesítésében – az ír rockbanda, a U2 „Elevation” című videoklipjében is megjelenik. Itt a gitáros, The Edge fog össze a hősnővel és közös erővel harcolnak a rosszfiúk ellen.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek