Starity

Az eredeti Disney-hercegnők II.

2014. szeptember 04. 09:09   |   Szerző: Brittany

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pocahontas őszintén szerette John Smith-t, Aranyhaj pedig hozzáment egy szegény tolvajhoz, de persze csak a Disney-világban. Eredetileg az ő történetük is kegyetlenebb.

hirdetés
Az eredeti Disney-hercegnők II.

Egyszer volt, hol nem volt egy cikk az eredeti Disney-hercegnőkről. A sokak által ismert mesék vége közel sem volt minden esetben olyan boldog, ahogyan ismerjük őket. Öt hercegnő története már ismert, de a többiek sem éltek boldogan, amíg meg nem…


POCAHONTAS
Az indián hercegnő igaz legendája sokkal kegyetlenebb, mint a Disney egész estés animációs változata. A valóságban Pocahontas gyűlölte John Smith-t, aki hazudott azért, hogy megszerezze a hercegnő szerelmét. Az angol férfi elrabolta a lányt a szüleitől, magával hurcolta a hazájába és ezt követően többször megerőszakolta. Pocahontas hercegnő 21 évesen halt meg, és még halálában sem tisztelték őt a britek, hiszen a sírját is összetörték. Ennek ellenére a mese sok mindent megtanít a különbözőségekről és egymás kultúrájának tiszteletéről, ha már a valóságban nem is így volt.


A HERCEGNŐ ÉS A BÉKA
Talán nem olyan horrorisztikus, mint néhány eredeti tündérmese, de az első változatában a hercegnőnek a falhoz kellett többször vágnia a békát azért, hogy herceggé változzon. Vannak átiratai is a történetnek, mely szerint a béka fejét kellett levágni, vagy felgyújtani, hogy újra daliás királyfi legyen belőle. A csók valahogy jobban illik a boldog befejezéshez.

ARANYHAJ
Rapunzel történetének vége eredetileg is happy end, de a mese maga igaz történeten, Szent Borbála legendáján alapul, aki sokat szenvedett kegyetlen apja miatt. A lány apja tudományokban jártas ember volt, aki gyűlölte a keresztényeket és féltette tőlük gyermekét. Nem engedte, hogy bárkivel is találkozzon a lány, ezért toronyba zárta. Borbála senkivel nem találkozhatott, csak tanítóival és szolgáival. A toronyba zárt fiatal lány azonban valahogyan mégis megkeresztelkedett, de ezzel kiengesztelhetetlen haragot gyújtott apja szívében. Szent Borbálát saját apja kínozta meg, majd végezte ki.

Egy másik változat szerint Rapunzel és a herceg, aki megtalálta őt még a toronyban elhálják szerelmüket, amelyre a gonosz boszorkány rájön. Ezért levágja a lány haját és száműzi őt a vadonba, majd megmondja a hercegnek, hogy soha többet nem találkozhat vele. A daliás királyfi kiugrik az ablakon, de a zuhanás közben tüskék szúrják ki a szemét és megvakul. Rapunzel ikreket szül e közben, majd az énekét meghallja a herceg, aki így rátalál a családjára. Minden jó ha a vége jó, Aranyhaj könnye meggyógyítja a herceget és boldogan élnek.

SZÉPSÉG ÉS A SZÖRNYETEG

Eredetileg Little Broomstick volt a címe a történetnek, amely helyileg Németországból ered. A szörnyeteg ebben a történetben a szépség ágyas társa volt. Csókolta és kényeztette őt. A mostohanővérei – mert itt azok is voltak a lánynak -, megölték saját testvérüket: belefojtották őt a kádba. A család nem adott éppen boldog befejezést a történetnek.


+1 HERCULES, MEGARA ÉS A GÖRÖG ISTENEK
Az eredeti görög mítosz szerint már Hercules fogantatásának pillanata is szörnyű lehetett, hiszen Zeusz erőszakkal és trükkökkel érte el, hogy Héra lefeküdjön vele. Hercules pedig már gyermekkorában gyilkolt, méghozzá az egyik tanítóját, majd elvette feleségül Megarát, akivel több közös gyermekük is született. Hercules azonban megőrült és lemészárolta az egész családját, majd többször újra nősült élete során.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek