Starity

Tragédiával végződött az Ice Bucket Challenge

2014. augusztus 26. 09:09   |   Szerző: Freeze

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden jel arra utal, hogy megvan az első halálos áldozata a legújabb őrületnek. Egy 18 éves skót fiú vasárnap este belfulladt egy bányatóba miután részt vett a jeges vödör kihívásban.

hirdetés
Tragédiával végződött az Ice Bucket Challenge

A 18 éves Cameron Lancaster eltűnését vasárnap délután 5 órakor jelentették a skóciai segélyhívó szolgálatnak, holttestét négy óra keresés után emelték ki Preston Hill bányatóból. Az ügyben még folynak a vizsgálatok, mivel a haláleset összefüggésbe hozható a jeges vizes őrülettel, és a skót tinédzser lehet a kihívás első áldozata – írja a brit Independent.

Bár a haláleset pontos körülményei még nem tisztázottak, úgy tudni, hogy a fiú a jeges vödör kihívás egy új formájaként belevetette magát a hideg és mélyvízű tóba. A helyiek elmondása szerint a használton kívüli kőbánya népszerű fürdőzőhely a fiatalok körében, a vízbe aznap is többen beugrottak.

A bányatavak ipari tevékenység melléktermékeként jönnek létre, ezért nagy részükben tilos fürdeni, mivel különösen veszélyesek. Hirtelen mélyülnek, szennyezettek lehetnek, valamint a tómederben gyakran éles tárgyak fekszenek. Az egyik legveszélyesebb, hogy a víz egy-két méterrel mélyebb rétegeiben akár több 10 fokos hőmérsékletkülönbség is lehet.

Bár halálesetet még korábban nem jegyeztek, az interneten már rengeteg összeállítás található jeges vizes bénázásokról, néhányan komolyabb sérüléseket is beszereztek csak amiatt, hogy egyszerűen nem bírták el a hatalmas vízzel teli vödröt. Szívbetegeknél a mutatvány önmagában sem veszélytelen, mivel a hideg víz által kiváltott sokk akár szívleállást is okozhat.

Egyébként az Ice Bucket Challenge keretében már több mint negyedmillió angol font jött össze a brit ALS-alapítványnak és több mint 80 millió dollár adomány gyűlt össze az amerikai megfelelőjének. Ennek ellenére számos kritika éri a vírusként terjedő kihívást, mivel sokan úgy gondolják, hogy ez csak egy újabb lehetőség a hírességeknek, hogy nyilvánosságot kapjanak, akik ráadásul adományozás helyett inkább a vizes vödröt választják, ahelyett, hogy mindkettőt megtennék.

A jeges vödör kihívás magyar megfelelőjét még több kritika éri, főleg amiatt, hogy nincs hivatalos magyar szála a kihívásnak. Az első hazai jeges vizet Gönczi Gábor öntötte a fejére, aki eredetileg az ALS szindróma magyar érintettjeit támogatta, és kihívottjait és erre buzdította. Azonban valószínűleg a Fókusz műsorvezetőján kívül senki nem tudta, hogy hova is kellene eljuttatni a felajánlásokat, ezért hazánk celebjei átvették az irányítást, és inkább már a saját maguk által megjelölt alapítványoknak ajánlottak fel húszezer forintos összegeket, fittyet hányva az egész kampány eredeti céljára.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek