Starity

A legsikeresebb videoklipek: iamamiwhoami

2014. augusztus 30. 23:11   |   Szerző: Kazuo

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A már több, mint 5 éve fennálló iamamiwhoami rengeteg fülbemászó dalt és látványos kisfilmet tudhat magáénak. Vajon melyek a legsikeresebbek az eddig készült 31 közül? Cikkünkből most az öt legjobbról olvashattok!

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: iamamiwhoami

Az ismert svéd audiovizuális projekt és elektropop együttes, az iamamiwhoami 2009-ben alakult az egykori szólóénekesnő, Jonna Lee és Claes Björklund producer közreműködésével. A duó ugyanennek az évnek decemberében mutatkozott be a nagyközönségnek. Ekkoriban rengeteg zenével foglalkozó oldal és kritikus kapott egy ismeretlen e-mail címről – mint később kiderült, az iamamiwhoami-tól – egy igen-igen zavarbaejtő levelet, melyben csupán egy videó szerepelt.

A december negyedikén feltöltésre került Prelude 699130082.451322-5.4.21.3.1.20.9.15.14.1.12 szokatlan képi világa és titokzatossága annyira elnyerte az emberek tetszését, hogy még többet akartak tudni erről a rejtélyes csapatról, akik ezzel a kis üzenettel akarták tudatni mindenkivel, hogy hamarosan bemutatkoznak a nagyközönségnek.

Hivatalosan 2010. március 14-én debütáltak a b című videoklipjükkel. Ugyanebben az évben dobták piacra első albumukat bounty címen, melynek az összes dalához készítettek kisfilmet. A titokzatossága és szokatlan világa rengeteg rajongót és kritikusi elismerést szerzett nekik.

2012-ben jelent meg a második lemezük kin címen, melynek csakugyan az összes száma kapott videoklipet. Ebben az évben pedig november 10-én kerül a boltok polcaira a harmadik nagylemezük BLUE címen.

Immár iamamiwhoami-hagyománynak számít, hogy az összes daluk kap egy fantasztikus képi világgal és fülbemászó dallammal megáldott videót. Íme az öt legsikeresebb iamamiwhoami-szerzemény!

y (2010. augusztus 10.)

Az y a bounty történet hetedik részeként jelent meg és az összes közül ez a leglátványosabb, illetve leghosszabbra sikeredett darab. A kisfilmben látható jelenet, amikor Jonna Lee fokozatosan elfeketedik egyfajta utalás a Prelude 699130082.451322-5.4.21.3.1.20.9.15.14.1.12 című titokzatos videójukra és ezenkívül még rengeteg további visszatérő elemet – korona, papírvár és csomagoló fólia – is láthatunk az n klipből és tulajdonképpen az y-ban rajzolódik ki a sztori lényege.

A csapat rengeteg munkája kifizetődött, hiszen nemcsak egy nagyszerű végeredményt kaphattunk, de mindezek mellett ez az iamamiwhoami legsikeresebb videoklipje több, mint 16 milliós megtekintéssel. De ki tudja, lehet, hogy a majomhangot kiadó, rejtélyes macskának is köze van ahhoz a rengeteg kattintáshoz.

b (2010. március 14.)

A groteszk hatású csomagolópapírból készült ruhába bújtatott énekesnő a legtöbb embert megrémisztette a b című videoklipben, ám mindezek ellenére a szám fülbemászó dallama annyira megfog, hogy azon kapjuk magunkat, hogy már harmadjára játszottuk le.

Érdekes, hogy ez az egyetlen szám, amelyet csakis egyetlenegyszer adtak elő élőben és eddig mindig megtalálható volt az előadható koncert bónuszszámok listáján, azonban a csapat mindig úgy döntött, hogy inkább egy következő alkalomra tartogatja.

A b talán az egyik legmelankólikusabb és leghipnotikusabb száma az iamamiwhoaminek, nem is csoda, hogy ez a második legkiemelkedőbb szerzeményük az eddigi 1.509.733 megtekintővel.

t (2010. június 30.)

A t Jonna Lee karrierjének szempontjából egy különleges alkotás, ugyanis ebben a kisfilmben fedte fel magát és adta tudtára mindenkinek, hogy ő már többé nem a szólóénekesnő, hanem az iamamiwhoami előadója.

Egészen a t megjelenéséig senki se volt száz százalékig tisztában azzal, hogy valóban Jonna látható-e a videókban és néhányan úgy fogták fel, hogy a híresség elárulta akkori kiadóját azzal, hogy másik projektbe kezdett. Jonna Lee ebben a darabban kapta a földanya szerepét.

Jelenleg a t a harmadik legismertebb iamamiwhoami videoklip, eddig összesen 1.459.742 személy volt rá kíváncsi.

n (2010. június 2.)

Aki esetleg látta a Prelude 699130082.451322-5.4.21.3.1.20.9.15.14.1.12-t, nem tűnik ismerősnek a kisfilmben feltűnő koromfekete nő? Nos, itt derül fény arra, hogy ki is volt látható a csapat legelső videójában! Ahogyan haladunk előre a kisfilmekkel, az énekesnő fokozatosan fedi fel önmagát.

Érdekességképpen érdemes megemlíteni, hogy a számban felcsendül egy spanyol mondat a „A quien le corresponda” is, amely azt jelenti, hogy To whom it may concern. Ez az iamamiwhoami önálló kiadójának a címe.

A dal a negyedik legsikeresebb klipként van jegyezve a majdnem 1,2 milliós megtekintésével.

o (2010. ápr. 12.)

Az o rendezőjének Viktor Kumlinnak nem ez az első közreműködése a csapattal, mivel több kisfilmjüket is ő készítette el, emellett annak idején Jonna Lee-nek is segédkezett a munkálataiban. A videoklip a b folytatása volt, melyet még további hét kisfilm is követett. Érdekesség, hogy ha mindezeket egymás után nézzük meg és a dalszövegre is fordítunk némi figyelmet, akkor egy kerek történet rajzolódik ki előttünk.

Nem szokatlan, hogy az énekesnő, Jonna Lee misztikus alakokat és dolgokat testesít meg: a bounty összes videoklipjében más-más szerepét játssza el. Ebben a videóban éppenséggel a halálos sikolyáról közismert mandragóra bőrébe bújt.

Igazából nem lehet tudni, hogy Jonna Lee gyönyörű hangja vagy esetleg a látványos képi világ tetszett-e annyira közönségnek, mindenesetre ez az ötödik leghíresebb iamamiwhoami-klip a maga több, mint egymilliós megtekintésével.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek