Starity

Elhunyt Avar István

2014. szeptember 14. 10:10   |   Szerző: xMilesss

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2014-ben Avar István a harmadik a Nemzet Színészei közül, akitől el kellett búcsúznunk. Áprilisban Szabó Gyula, most pénteken pedig Sztankay István csukta le örökre a szemét.

hirdetés
Elhunyt Avar István
Fotó: Zih Zsolt/MTI

Avar István, csak úgy, mint Szabó Gyula és Sztankay István, hosszú betegeskedés után hunyt el. A színművészt családi körben érte a tragédia, temetéséről később gondoskodnak majd. 84 éves volt.

Avar István 1931. március 20-án született Egercsehin. 1949-ben iratkozott be a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, később, 1954-ben diplomát is szerzett. Ezután a Pécsi Nemzeti Színházhoz szegődött, 1960-tól a Madách Színház tagja, 1966-tól a Nemzeti Színház színésze volt, majd nyugdíjba vonulásáig, 1993-ig ismét a Madách Színház tagja, halálakor pedig a Pesti Magyar Színház társulatához tartozott. A Színház- és Filmművészeti Főiskola színpadi beszéd tanára volt.

A színész legismertebb filmjei közé tartozik a Lear Király, a Liliomfi és a Bánk bán, melyben Tiborcot alakította.

A művészt többek között Jászai Mari-díjjal, Kossuth-díjjal, SZOT-díjjal, Magyarország Kiváló Művésze díjjal és Kállai Ferenc-életműdíjjal tüntették ki, ezek mellett pedig megkapta a Nemzet Színésze címet is.

Nyugodjon békében!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek