Starity

20 éves a Jóbarátok

2014. szeptember 22. 11:11   |   Szerző: Fannycska999

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1994. szeptember 22-én került adásba először a Jóbarátok az Egyesült Államokban, az NBC tévéadó műsorán.

hirdetés
20 éves a Jóbarátok

Minden idők egyik legismertebb sorozata 1994-től 2004-ig követte nyomon a hat jóbarát, Chandler, Monica, Ross, Rachel, Joey és Phoebey mindennapjait.

A Jóbarátok premierjének huszadik évfordulója nagy eseményekre adott alkalmat: létrejött egy új online áruház, ahonnan pólók, kiegészítők, naptárak és bögrék mellett még a Central Perk-féle kávét is beszerezhetik a rajongók, sőt, egy időre a sorozat híres kávézója is megnyitotta kapuit New Yorkban.

Érdekesség, hogy kiállítást is rendeztek a szervezők a szereplők népszerű ruhadarabjaiból, de megtekinthetők Monica és Chandler jegygyűrűi és esküvői meghívói is sok egyéb érdekesség mellett. Ha pedig mindez nem lenne elég, a Warner Bros. összeállított egy négy perces válogatást a 236 epizód legemlékezetesebb pillanataiból.

Mi a huszadik évforduló alkalmából húsz érdekességet hoztunk el nektek a 10 évadot megélt sorozatról:

1. A Rosst alakító David Schwimmer tízet maga rendezett a sorozat epizódjai közül, többek között azt is, amelyben kiderül, hogy Rachel gyerekének Ross az apja.

2. A Jóbarátok írói, Marta Kauffman és David Crane szintén közreműködtek a sorozat főcímdalának, az I’ll Be There For You-nak a megírásában, melyhez videoklip is készült.

3. A széria negyedik és ötödik évadának forgatása alatt Lisa Kudrow várandós volt, ezt pedig a sorozatba is be kellett építeni: ez az igazi oka, hogy Phoebe kihordta féltestvére, Frank hármasikreit.

4. A Nagy Fehér Kutya igazából Jennifer Anistoné: egy barátja adta a színésznőnek kabalaként, amikor megkapta Rachel szerepét a sorozatban.

5. A Vegas után című epizód elején minden színész az Arquette vezetéknevet kapta – ez volt az első epizód Courteney Cox és David Arquette esküvője után.

6. A színészek sokszor ki nem állhatták karaktereik kedvenceit – Lisa Kudrow például rettegett Joey és Chandler kacsájától.

7. Többek között Bruce Willis is vendégszerepelt a sorozatban, méghozzá ingyen. Mikor együtt forgatták a Bérgyilkos a szomszédom című filmet, fogadást kötött Matthew Perryvel – amit elvesztett -, így a pénzt, amit a sorozatbeli szerepéért kapott, egy jótékonysági szervezetnek adományozta.

8. Tíz éven át minden epizód forgatásának megkezdése előtt a hat főszereplő néhány percet együtt töltött, ezt pedig mindig egy közös öleléssel zárták – mindez egy színfalak mögötti szobában történt, ahova a stáb sosem engedett be se kamerát, se kívülállókat.

9. Jennifer Aniston kis híján kihagyta az utolsó évadot, de szerencsére végül meggondolta magát.

10. A Senki sincs kész című epizód teljes egészében Monica lakásában játszódik, ugyanis a stábnak nem volt elég pénze, hogy statisztákat és extra helyszíneket béreljen.

11. David Schwimmer volt az első színész a főszereplők közül, akit felvettek a sorozatba, Jennifer Aniston pedig az utolsó.

12. Mielőtt adásba került volna az első epizód, a stáb Las Vegasba utazott, hogy a Ceasar's Palace-ban élvezzék névtelenségük utolsó napjait: ennek során azon a helyen ünnepeltek, ahol később Ross és Rachel esküvőjét forgatták.

13. Ross majmát, Marcelt két majom alakította: először egy Monkey, majd egy Katie nevű állat.

14. A Central Perkben látható narancssárga fotelt a Warner Bros. stúdiójának pincéjében találták.

15. Monica és Phoebe kivételével minden karakter csókolózott legalább egyszer (beleértve az alternatív „mi lett volna ha?”-epizódokban történteket is).

16. Ahogy sorozatbeli karakterének, úgy Courteney Coxnak sem ment akadálytalanul a gyermekvállalás (többször el is vetélt). Monica és Chandler végül örökbe fogadott egy ikerpárt, Courteney-nak pedig egy hónappal a sorozat befejezése után született meg kislánya, Coco, akinek Jennifer Aniston a keresztanyja.

17. A Monica lakásának ajtaján, a kukucskáló lyuk körül látható sárga keretben eredetileg egy tükör volt – ez még a forgatás elején eltört, de a keretet otthagyták, mert így is jól mutatott.

18. Amikor Rachel papot keresett Monica és Chandler esküvőjére, egy görög ortodox papot talál, aki épp az Anastassakis/Papasifakis esküvőről távozik. Az Anastassakis eredetileg Jennifer Aniston családneve – édesapja még Jennifer születése előtt változtatta meg.

19. A Gunthert alakító James Michael Tyler eredeti hajszíne barna – mielőtt meghallgatásra ment volna, egy fodrásztanuló barátja gyakorlásból kiszőkítette a haját. Megkapta a szerepet, a hajszín pedig Gunther karakterének részévé vált, így James tíz éven át hetente szőkítette a haját.

20. Az utolsó epizódban elhangzik, hogy hosszabb-rövidebb ideig mind a hat karakter élt Monica lakásában, ugyanez pedig igaz Joey lakására is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek