Starity

Harcra termett dinoszauruszok

2015. január 10. 11:11   |   Szerző: Darkness

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nincs olyan élő ember, aki ne hallott volna még a dinoszauruszokról. Azon ősi lényekről, melyek némelyike elképzelhetetlen méreteket öltött, de nem csak ebben voltak kitűnőek. Íme, néhány valódi harci gépezet!

hirdetés
Harcra termett dinoszauruszok

Iguanodon

Ezen, akár 10 méter hosszúságúra is megnövő növényevő állatok kézfejüknek, pontosabban az azon megtalálható hüvelykujj-tüskének köszönhetően kerültek listánkra. Úgy tartják, hogy a ragadozók elleni védekezés mellet magok és gyümölcsök feltörésére is szolgáltak, illetve a hímek a párzási időszakban is hasznát vehették. Érdekesség, hogy mikor először felfedezték, úgy gondolták, a tüske eredetileg az állat orrán volt, azonban a később napvilágra került maradványok erre rácáfoltak.

Massospondylus

A valószínűleg növény- vagy mindenevő állatok éles fogaiknak és hatalmas karmaiknak köszönhetően kerültek listánkra. Az állatot 1854-ben fedezte fel Richard Owen. Életükről nem sokat tudni, egyelőre még azzal kapcsolatban sincs megegyezés, hogy két, vagy négy lábon járt-e. Érdekesség, hogy emésztésük megkönnyítésére az egyedek köveket nyeltek le.

Pegomastax

Sajnos ezen fajról kevés lelet áll rendelkezésünkre, ugyan alig voltak nagyobban 60 centiméternél, mégis felkerültek listánkra, ugyanis fejükön a csőrszerű képződmény mellett hatalmas fogak is terpeszkedtek. Testmérete miatt fogaik is aprók voltak, viszont megfelelőnek bizonyult ellenségei elriasztására.

Coahuilaceratops

Az állatról sajnos nagyon keveset tudni, egyelőre még egy teljes koponyacsontváz sem került elő, a leletekből azonban sikerült rekonstruálni az állatot. Listánkra a fején található két hatalmas szarvnak köszönhetően került fel. Ezen fegyverek valószínűleg párzási időszakban kaptak nagy jelentőséget, illetve a ragadozók elrémisztésére is használhatták.

Stegosaurus

Ezen növényevő lény a hátán található hatalmas lemezeknek és farkán terpeszkedő éles tüskéknek köszönhetően került listánkra. Az összesen 17 darab bőrlemez nem állt közvetlen kapcsolatban a csontvázzal, hanem bőréhez kapcsolódtak. Feladatuk sok vitát szított, eleinte úgy gondolták, hogy pajzsként szolgáltak, de ahhoz túl gyengének bizonyultak és elhelyezkedésük is ellenük szólt. Egyesek úgy gondolják, hogy az állat testhőmérsékletének szabályozására szolgált, míg mások a szaporodáshoz kötik. A faroktüskék sokak szerint csak a szaporodáshoz kellettek (a nőstények elcsábítására), azonban sokkal valószínűbb, hogy fegyverként funkcionáltak.

Ankylosaurus

Ezen növényevő lények a farkukon található hatalmas buzogánynak köszönhetően kerültek listánkra. Ez a kinövés csigolyák és bőrcsontok összeforrásából alakult ki. Aktív védelmi fegyver volt, az viszont nem bizonyos, hogy csak ragadozók vagy fajtársaik ellen is használták. Testük nagy részét csontos páncélzat borította, s ha ez még nem lenne elég, néhány fajtánál még tüskék is átszövik ezt.

Gastonia

Listánkra testét a beborító páncélzatnak és az azt átszövő hatalmas tüskéknek köszönhetően került fel. Ezen fegyverek nem csak a ragadozók elriasztására és védekezésre szolgáltak, valószínű, hogy a hímek a párkeresésben is hasznukat vették.

Camarasaurus

Ezen állatok nem rendelkeztek hatalmas tüskékkel, buzogánnyal vagy páncéllal, hanem méretüknek köszönhetik, hogy felkerültek a listára, ugyanis a Camarasaurusok akár 15,7 tonnás súlyt is elérhettek és akár 23 méter hosszúra is megnőttek. Ezek után melyik ragadozó támadná meg őket?

Acrocanthosaurus

Ezeknek az akár 10 méteres gyilkológépeknek nem csak fogaik, vagy éles karmaik említésre méltóak, hanem teljes testfelépítésük arra utal, hogy egyetlen céljuk a harc volt. Még a listánkon szereplő dinoszauruszok közül sem soknak lett volna esélye ellene.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek