Starity

Elhunyt Gera Zoltán

2014. november 09. 16:04   |   Szerző: xMilesss

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei, 2014-es év nem szerencsés, ha azt vesszük, hogy Gera Zoltán a negyedik nemzet színésze Szabó Gyula, Sztankay István és Avar István után, aki itt hagyott bennünket.

hirdetés
Elhunyt Gera Zoltán

Gera Zoltán, a nemzet színésze pénteken hunyt el 91 évesen – tudatta az MTI-vel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága.

1923. augusztus 19-én született Szegeden. Színházi pályáját 1939-ben, a Belvárosi Színházban kezdte, később, 1940-ben Inke Rezső vándortársulatához került, majd 1942–1944 között Rév István bábszínházánál dolgozott. 1944-ben először a Városi Színház, utána az Ifjúsági Színház tagja volt. 1945-ben is két színházhoz tartozott: Magyar Néphadsereg Színház, majd a Vígszínház színésze volt.

1960-ban megpályázott egy angliai Shakespeare-kurzust, azonban a színháztól nem engedték ki. A tiltást megírta a pályázatot kiíró British Drama League-nek, de a levelét a postán felbontották, aminek következtében tíz hónap börtönbüntetést kapott, ezután pedig 1987-1992 között a Radnóti Miklós Színház foglalkoztatta.

Gera Zoltán hét díjat szerzett élete során, többek közt Érdemes Művész, Kiváló Művész és Kossuth-díj tulajdonosa volt, 2014-ben pedig Szabó Gyula halála után megkapta a Nemzet Színésze díjat. Felesége, Görgey Helga is ebben az évben távozott.

Nyugodjon békében!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek