Starity

Életmű-Oscart kapott Mijazaki Hajao

2014. november 09. 20:08   |   Szerző: Lindsay019

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tegnapi nap folyamán Oscar-díjat vehetett át a legnagyobb japán animátor, Mijazaki Hajao.

hirdetés
Életmű-Oscart kapott Mijazaki Hajao
Fotó: Getty Images

A tegnap megrendezett Governors-gálán tüntették ki a legendás japán animátort és rendezőt, Mijazaki Hajaót, aki hihetetlen életműve miatt részesült Oscar-díjban. A 73 éves filmkészítő a tavalyi év során jelentette be visszavonulását a rendezői székből, ám a Ghibli stúdió életében továbbra is jelen lesz majd.

Korábbi rendezései között szerepel az Oscar-díjas Chichiro Szellemországban (2002), valamint az Oscar-jelölt Szél támad (2013) és A vándorló palota (2005), valamint a Ponyo a tengerparti sziklán (2008) és A vadon hercegnője (1997). Utóbbi volt az, amely a millenium határán a rendezőre terelte az amerikai nézőközönség figyelmét.

Mijazaki beszámolt terveiről, mely szerint figyelmét ezentúl a japán Ghibli Múzeumnak készített rövidfilmeknek szenteli: „Az egyik jó oldala annak, hogy ilyen rövidfilmeket készítek, hogy nem kell aggódnom a pénzügyi siker miatt - mesélte az Associated Pressnek egy tolmács segítségével.Az emberek, akik ellátogatnak a múzeumban, kénytelenek megnézni ezeket a filmeket, amikor beülnek az ottani kis színházba. Szóval, ha még egy kicsit unalmas is, valószínűleg végig fogják ülni és nem csinálnak belőle felhajtást.”

Mivel a Governors-gálát nem vetítik le a televízióban, ezért a jövő februári Oscar-gálán láthatunk majd belőle részleteket. A díjat a számítógépes animáció nagymestere, John Lasseter adta át Mijazakinak, aki tolmácsa segítségével elárulta, mennyire szerencsés, valamint hogy nagyon örül annak, hogy megismerkedhetett Maureen O'Harával, aki szintén aznap vehette át az életművéért járó Oscar-djíat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek