Starity

6 ágy, ami történelmet írt

2014. november 13. 17:05   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legtöbben ágyunkat egészen egyszerűen arra használjuk, hogy pihenjünk benne egy fárasztó nap, vagy élményteli kikapcsolódás után. Most viszont kiderül, hogy akad néhány fekhely, amely történelmet írt.

hirdetés
6 ágy, ami történelmet írt

John és Yoko tiltakozó ágya

Az ominózus ágy főszerepet játszott John Lennon és Yoko Ono híressé vált békeüzenetében. Ez az esemény aztán több erőszakellenes tiltakozás ihletadója is lett. Lennon és Ono Amszterdamban és Montrealban az 1969-es esztendőben az ülősztrájkok mintájára hosszú órákat töltöttek el fekhelyükön csak azért, hogy ellenvéleményüket kinyilvánítsák és protestáljanak a vietnámi háború ellen.

Az eseményt egyébként később filmre vitték, amiből egy dokumentumfilm is készült és az „Ágy béke” címet kapta. Az amszterdami ágyba bújás pont egybeesett a pár nászútjával, megmozdulásuk és üzenetük pedig a média segítségével eljutott a szélesebb közönséghez is.

Elvis Presley hamburgeres ágya

Az ikonikus, extrém bársonyos ágy tekinthető az egyik legnépszerűbb rock and roll emléktárgynak.

Az első darabot Elvis Presleynek tervezték, amely számos modern szerkentyűt foglalt magában: tartalmazott beépített televíziót, sőt, sztereo hangszórót is aplikáltak a fejtámlába. Később aztán Elvis lánya, Lisa Marie „hamburger ágynak” keresztelte el, ami annak volt köszönhető, hogy a fekhely erősen erre az ételre emlékeztette. Az ágy 2007-ig volt a Country Music Hall of Fame-nél, később eladásra került az eBay-en 50.000 amerikai dollárért.

Tracey Emin: „Az én ágyam”

Ez a rendetlen ágy valójában egy műalkotás, amit a londoni Tate Galériában állítottak ki és amely Tracey Emin keze munkáját és kreativitását dicséri. Az installáció „Az én ágyam” fantázianevet kapta, amely darab a „vallomásos mű” kategóriájában szerepelt a kiállításon, mivel a művészt egy csúnya szakítás utáni, öngyilkos gondolatokkal teli depressziós állapota ihlette meg.

Az ágyon együtt jelenik meg a nyomorúság és a zűrzavar. A lepedő gyűrött és foltos, számos tárgy pedig szétszórva hever a környékén. Beleértve az óvszert, a használt, viseltes fehérneműt és különféle magazinokat.

Az ágyat végül Charles Saatchi (a londoni Saatchi Galéria tulajdonosa), műgyűjtő vásárolta meg 150.000 angol fontért. Később Emin exbarátja, Billy Childish azt nyilatkozta, hogy ez az ominózus régi ágy az övé és igényt tart rá…

Róma királyának bölcsője

Ez a nagyon pazar kiságy Napóleon egyetlen örököséé, II. Napóleon római királyé volt. A csodálatos darab számos kiemelkedő 19. századi kézműves munkáját dicséri. Olyan művészek dolgoztak rajta, mint például Pierre-Philippe Thomire szobrász, az ezüstműves Charles Nicolas Odiot vagy éppen a festő Pierre-Paul Prud’hon. Ezt a bölcsőt adták ajándékba II. Napóleon anyjának, Mária Lujzának.

A híres kiságy hátterében az egyik festő, François Gerard portréi láthatóak. Egyébként a fiatal császár is kapott ajándékba 101 tisztelgő ágyúlövést születése napján.

Vincent Van Gogh „Arles-i hálószobája”

Ezt az ágyat alapvetően unalmasnak tekinthetnénk, unalmasabbnak, mint az összes többi ágyat a listán, ha nem tudnánk azt a tényt, hogy a festőművész, Vincent Van Gogh aludt benne. Igaz azonban, hogy annyira tetszett neki ez a fekhely, hogy három festményén is megörökítette.

A hálószobája a Sárga Házban, a franciaországi Arlesben volt fellelhető, ahogyan több egyéb tárgya is, amiket megfestett 1888 és 1889 között. Ilyen alkotás többek között „Van Gogh széke”, a művész egy másik ikonikus képe. A festményt feltűnő színek, merész ecsetkezelés és szokatlan perspektíva jellemzi, ugyanakkor páratlan betekintést ad Vincent Van Gogh életébe és munkásságába.

Ware hatalmas ágya

Ez a hatalmas, baldachinos tölgyfából készült ágy Jonas Fosbrooke asztalos munkája, ami az 1580-as években készült és eredetileg az Angliában található ware-i White Hart Innben kapott helyet.

A mérések szerint 3,38 méter hosszú és 3,26 méter széles. A gigantikus fekhelyen akár 15 ember is kényelmesen tudott volna aludni egyszerre. Sokan azok közül, akik használták korábban ezt az ágyat, a nevüket belekarcolták a fába, sőt, még William Shakespeare is megemlíti Vízkereszt, vagy amit akarok című művében.

A 19. században az ágy átköltözött egy másik ware-i vendéglátóhelyre – a Saracen's Head-be. Napjainkban a londoni Victoria & Albert Museum ad otthont ennek a gigászi méretű fekhelynek.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek