Starity

Kedvenc divattervezőm: Elie Saab

2014. december 08. 16:04   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk következő részében a libanoni divattervező, Elie Saab munkásságát mutatjuk be, és csodálatos ruhakölteményeire teszünk pillantást!

hirdetés
Kedvenc divattervezőm: Elie Saab

Elie Saab 1964. július negyedikén látott napvilágot a Libanonban megtalálható Beirut városban, egy teljesen átlagos család fiaként. Gyermekkora óta érdekelte a varrás, ezért hamar ki is tanulta a szakmát. Mindössze 8 éves volt, amikor a divatra kezdett el fókuszálni. Először újságokban talált mintákból vette ihletét, majd édesanyja ruhatárában turkált csipkéért, amit ezután testvérén állított össze, aki modellje volt. Első ruhájával hihetetlen meglepetést okozott családjának, akik elképedve nézték a csodálatos kék színű estélyi ruhát, melyet testvérének készített a fiú.

1981-ben Párizsba, a divat fővárosába költözött, hogy ott tanulhasson a legnagyobb divatemberek keze alatt. Azonban itt nem úgy alakultak a dolgok, ahogy az a fiatal Elie tervezte, így nem sokkal ezután, 1982-ben hazaköltözött. Mindössze 18 éves volt, amikor ugyanebben az évben elindította saját ruhákkal foglalkozó cégét Beirutban, ahol összesen 15 embert foglalkoztatott. Kezdetben esküvői couture ruhákat készített, melyeket gazdagon díszített olyan anyagokkal, mint például a csipke, a gyöngy, a kristály vagy éppen a selyemfonál. Ahogyan sorra készítette a szebbnél szebb ruhákat a szomszédságában élő hölgyeknek, egyre több felsőbb kategóriás asszony kereste meg a városból, azzal a kéréssel, hogy készítsen nekik egyedi ruhakölteményeket.

1997-ben már Európában próbált szerencsét, és ő lett az első nem olasz tervező, aki bekerült a Camera Nazionale della Modába, akik nem mellesleg a milánói divatheteket szervezik. Ennek köszönhetően részt vehetett az azévi divatbemutatón Rómában, ami első show-ja volt Libanonon kívül. 1998-ban egy újabb kollekcióval ált elő, valamint ugyanebben az évben részt vehetett az egyik legnagyobb eseményen, melyet Monacóban rendeztek, és ahol még Monaco hercegnője is jelen volt. 1999-ben ért el a csúcsra, amikor is Jordánia királynője, Raina az ő egyik költeményét viselte koronázásakor. A ruha tele volt smaragddal és gyémántokkal, valamint felbecsülendően 2,4 millió dollárért adta el.

2002-ben egy éjszaka alatt lett elismert divattervező, amikor is Halle Berry az ő ruhájában jelent meg az Oscar díjátadón, amin nem mellesleg díjra is váltotta a jelölését. Az este után csak úgy özönlöttek hozzá a felkérések, hogy készítsen interjút számos magazinnal. 2003-ban szintén Halle Berry tündökölt Elie egyik csodás ruhájában, melyet ismét az Oscarra vett fel.

2003 májusában a Chambre Syndicale de la Haute Couture invitálta, hogy legyen tagja a legismertebb francia divattervezők klubjának. Ebben a társulatba olyan tervezők állandó tagok, mint Alexander McQueen, Christian Dior, Chloé, Celine, Givenchy, Hermès és Valentino, csak hogy megemlítsünk néhányat a sok közül. Szintén 2003-ban készítette el első haute couture költeményeit, amelyeket júliusban látott először a nagyközönség Párizsban.

2006 elején szintén a divat fővárosában jelent meg a párizsi divatheteken, melytől kezdve minden évben bemutatta legújabb kollekcióit. Az idei év tavaszi nyári kollekciója elsöprő siker aratott, ugyanígy őszi és téli kollekciója is.


2014. tavaszi Couture kollekció

2014. őszi Couture kollekció

Elie nem mellesleg nem csak Halle Berry, hanem sok már a celeb körében is nagy népszerűségnek örvend, többen is viselték már az általa tervezett mesés, egyedi estélyiket. Ilyen volt például Anna Kendrick, Gwyneth Paltrow, Katy Perry, Rachel McAdams, Angelina Jolie, Evan Rachel Wood, Mila Kunis és Beyoncé is.

Balról:  Katy PerryLily Collins, Diane Krüger

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek