Starity

Az internetes bántalmazásról beszélt Maisie Williams

2014. december 16. 18:06   |   Szerző: Lady Suzy

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Trónok harca sztárja a The Guardian magazinnal ült le egy rövid beszélgetésre, melyben felmerült a virtuális bántalmazás kényes kérdése, valamint a színésznő elárulta, ő maga hogyan birkózott meg az internet névtelen támadóival.

hirdetés
Az internetes bántalmazásról beszélt Maisie Williams

Maisie Williamsnek már 12 éves korában szembesülnie kellett a hírnév árnyoldalaival. Első szerepét az HBO nagysikerű sorozatában, a Trónok harcában kapta, melyben a szomorú sorsa ellenére harcias Arya Starkot alakítja. A széria hatalmas sikereket aratott, vele pedig a fiatal Maisie is a média kereszttüzébe került, azonban nem csak a kritikus nézőközönség sanyargatta, hanem saját ismerősei is közösségi oldalakon fejtették ki róla véleményüket.

A színésznő így emlékszik vissza erre az időszakra: Borzasztó szakasza volt az életemnek. Rengeteg sértő üzenetet kaptam a Formspringen [a mára elhíresült ask.fm-hez hasonló kérdezz-felelek alapú közösségi oldal], természetesen mindet névtelenül, ám sokszor ráismertem bennük a saját barátaimra.

Azóta évek teltek el, Maisie pedig 17 éves tinédzserré cseperedett, aki hírneve ellenére mai napig buszozik a bathi színművészeti iskolába. Interjújából kiderül, hogy rengeteg osztálytársa továbbra is ellenszenvesen viszonyul hozzá, ám már egy ideje megtanulta, hogy ne hallgasson az olyanokra, akik a háta mögött becsmérlik. Elmondása szerint inkább azokkal tölti az idejét, akikkel jó barátságot ápol – ezen társaság nagy része pedig pont olyan átlagos lány, mint ő maga. Néha vetek egy pillantást a velem egykorúakra ebben a szakmában, és meglep, hogy csak hírességekkel barátkoznak. Ez persze nagyszerű dolog, de én jobban élvezem a normál emberek társaságát, akiknek az életét nem forgatta fel fenekestül a média.

Magabiztosan jegyezte meg, hogy egyáltalán nem törődik a róla keringő pletykákkal, bár korábban meggyűlt velük a baja: Amikor kiköltöztem otthonról, akkor mindenki rögtön előrukkolt azzal a felvetéssel, hogy mostantól nincs szükségem szülői támogatásra és egyedül folytatom az életemet, minden segítség nélkül. Egyáltalán nem erről van szó. Igenis szükségem van anyukámra, hiszen az internetes bántalmazásokon is ő segített túljutni.

Kritizálták ugyanakkor piercingje miatt is, hiszen a világ nagy része még mindig a 12 éves kislányt látja benne. Ez olyan, mintha a társadalom azt mondaná, hogy légy önmagad, de ne így. Szeptemberben is a szórakoztatóipar ellentmondásával került szembe, mikor ítélkeztek felette, amiért kétszer viselte ugyanazt a ruhát. A TV Choice Awardsot követően így reagált a kritikákra: Egy olyan ruhát viseltem tegnap egy díjátadón, amit már korábban felvettem egyszer és jöttek az olyan kommentek, hogy 'nem-nem, nem viselünk egy ruhát kétszer'. Kérdem én, miért nem? Ez egy csinos ruha és szeretem. A többi nem számít.

Amikor a riporterrel komolyabban belemélyedtek a témába, a színésznő elárulta, hogy megveti azokat, akik szerint a virtuális megfélemlítés nem sorolható a bántalmazások közé. Bárki mondhat bármit, ez nagyon fájdalmas tud lenni, sokszor fájdalmasabb, mint a fizikai bántalmazás. Gyerekek az egész világon emiatt ölik meg magukat, ez egyáltalán nem játék – jegyezte meg.

Elmesélte, hogy ami segített neki átvészelni a nehéz időszakot, az édesanyja támogatása volt. Anya bármikor hozzáférhetett a Twitter-profilomhoz, nem tweetelt, csak nézte az üzeneteket. Ha valaki olyan sértést vágott a fejemhez, ami megbántott, akkor mindig leültünk és megbeszéltük. Tudom, hogy ez rengeteg tininél fura helyzet, a barátaim is gyakran megkérdezik, hogy 'Te tudsz így beszélni anyukáddal?', én pedig csak annyit tudok mondani, hogy közel állok hozzá és el tudok vele beszélgetni az ehhez hasonló dolgokról.

Elmondása szerint az élete sokkal könnyebb lett, mióta törölte magát sok közösségi portálról: Miért kéne hallanom, hogy mások mit mondanak rólam? Boldog vagyok, és nem hagyom, hogy elrontsák. A régebbi időkre már teljesen másként tekintek, furcsa szakasz volt az életemben, mert mindig próbáltam azt tenni, ami helyes és próbáltam olyan lenni, akit az emberek kedvelnek, de ennek ellenére megszámlálhatatlan mennyiségű kritikát kaptam. Rájöttem, hogy felesleges törnöm magam, hogy megkedveltessem magam azokkal, akik már az első pillanatban elítéltek.

Maisie azóta visszatért a Trónok harca forgatásaihoz, ami lassacskán a végéhez közeledik. A sorozat 2015 tavaszán tér vissza a képernyőkre, az új évad pedig minden néző számára új meglepetéseket tartogat, hiszen – mint az már korábban kiderült – senki nincs biztonságban.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek