Starity

Hírességek stílusevolúciója: Adam Lambert

2015. január 05. 16:04   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk ezen részében Adam Lambert átalakulását tekintheted meg, 2004-től napjainkig. Glamrockerből lett popsztár, majd a Queen frontembere a 32 éves amerikai énekes.

hirdetés
Hírességek stílusevolúciója: Adam Lambert

Adam Lambert 10 éves kora óta tanult énekelni, pályafutását pedig iskolai színdarabokban kezdte. Érettségi után, 2001-ben Los Angelesbe költözött, célja az volt, hogy elismert musicalszínész legyen a Broadwayen. Kezdetben operát tanult énekelni, majd áttért a musicalek világába, és a klasszikus rockra a Queen és David Bowie hatására. Emellett dolgozott luxushajón és egy Starbucksban is, hogy fenntartsa kicsi lakását Los Angeles egyik külkerületében. Szerepelt a Hairben és a Tíz parancsolatban is, majd Európában tett látogatása után rájött, hogy az éneklés az, amit igazán szeret, és amit csinálni akar egész életében. Alapított egy bandát The Citizein Vein néven, és rendszeres fellépője volt a Zodiac show-nak is 2006 környékén.

Sok becsukott ajtó és sikertelen próbálkozás után 2008-ban jelentkezett az American Idol meghallgatására, míg végül a tehetségkutató műsor 8. évadában a második helyig robotolt. Ő volt az első versenyző, akit Simon Cowell állva tapsolt meg. A show után két sikeres nagylemeze jelent meg, a For Your Entertainment (2009) és a Trespassing (2012), jelenleg pedig harmadik stúdióalbumán dolgozik, és ideiglenes frontembere a Queen rockbandának.

Lambert legnagyobb inspirációforrása a színházi világ, a ’70-es és ’80-as évek, a glam és rock. Élteti Madonna, David Bowie, Michael Jackson, a Queen, az Aerosmith, és a Led Zeppelin stílusát. Lambert a királyként és királynőként mindig Michael Jacksont és Madonnát emlegeti, merész választásaik, inspiráló zenéjük és sokatmondó videoklipjeik miatt. A brit zenéből kedvencei közé tartozik Freddie Mercury, David Bowie és Robert Plan. David Bowie-ról a következőt nyilatkozta: Teljesen új szintre emelte a glam-rock korszakot. A zenéje lenyűgöző, a dalszövegei pedig nagyon intelligensek.

2004-2008: a hírnév előtt

A hírnév előtt kezdte igazán felfedezni a stílusát és a szexualitását, és ebben az időben született meg az az Adam Lambert, akit a későbbiekben megismerhettünk. Természetes, eperszőke haját feketére festette, ruhatárának egészét pedig lecserélte merész, extravagáns darabokra, hogy felfedezze a benne élő művészt. Lezárta a színházi múltját, garázsbandát alapított, és a Zodiac Show-ban pedig fontos kapcsolatokra tett szert. Megismerte fotósát, Lee Cherryt, Katy Perry baráti körét, Ferrast és Bonnie McKee-t. Ez egy nagy fordulópont volt az életében és gyönyörű, meghatározó időszak volt – nyilatkozta Scarlett Cherry.


Adam Lambert 2004 környékén, a The Citizen Vein frontembereként


Showtime: 2004-ben, egy Zodiac Show fellépés előtt a backstage-ben


2005-ben a Wicked musical jótékonysági gáláján


2008 szeptemberében, ismét a Zodiac Show színpadán, előadva a Crawl Thru Fire dalát

2009: American Idol

2008. július 17-én jelentkezett az American Idol 8. évadába a San Franciscó-i meghallgatáson, ahol a Bohemian Rhapsodyt adta elő a Queentől, és Michael Jacksontól a Rock With You-t. A verseny során visszavett a megjelenéséből, azt akarta, hogy az énektudásán legyen a hangsúly, ne a szexualitásán. Megmutatta Amerikának a legjobb énjét, ami működött, hiszen hamarosan az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb Idol-versenyző lett. Magánéletét azonban így sem tudta leplezni, hatalmas kérdés volt az emberekben, hogy melyik nemhez vonzódik. Ő volt az első Idol, aki az Entertainment Weekly címlapjára került még a műsor közben, a címlapon pedig úgy hirdették, hogy Adam az eddigi legizgalmasabb versenyző, majd kis betűvel megjegyezték: és nemcsak azért, mert talán meleg.

A verseny során olyan jelzőket kapott szemceruzája és színpadi jelenléte miatt, mint a következő Freddie Mercury, a glamrocker. Innen jött a Glambert becenév és a fandomának elnevezése is. Taktikája az volt, hogy hétről-hétre meglepetést okozzon és érdeklődve tartsa a közönségét. Ruhatárát maga válogatta össze, a műsor alatt szívesen hordta tervező barátainak ékszereit, így reklámozva őket. Visszatérő darab volt a Skingraft márka.

Miután a második helyen végzett Kris Allennel szemben, lemezszerződést kapott a Sony Musictól, és címlapot a Rolling Stone-tól, ahol coming outolt, azaz hivatalosan is bejelentette, hogy saját neméhez vonzódik.


American Idol Top 13 partiján, az első publikus megjelenésén. Később imidzsévé vált az emós frizura a kék tinccsel


Első vörös szőnyeges megjelenés az American Idol alatt, a Megint 17 premierjén, 2009 áprilisában


Az egyik legvitatottabb fellépése előtt, Lambert újradolgozta a Ring of Fire dalt, némi keleti beütéssel (Top 11)


Bizonyítja sokoldalúságát: a közönség itt látta először smink nélkül Lambertöt. A Track of My Tears dal előtt (Top 10)


Dráma garantálva: Lambert csupa fehérben, Broadway-hangulatot idézve, a Feeling Good előadása közben (Top 5)


American Idol Top 2 eredményhirdetésén, fellépés a Kiss-szel. Később a kosztümét kiállították egy Los Angeles-i múzeumban.

2009-2011: Glam Nation

Az Idol után nem akart titkolózni, úgy gondolta, szexualitása csak kis része a személyiségének. A Sony Musickal kötött szerződése után rohamtempóban haladtak debütáló albumának munkálataival, és mindössze három hónap alatt készült el a For Your Entertainment, ami olyan slágereket tartogatott, mint a Whataya Want From Me és az If I Had You.

Az extravagáns glamrocker botrányt váltott ki az USA-ban, az embereknek nem tetszett az átalakulása, míg Európában éppen nem mindennapi stílusa tette egyedivé. Így hazájában tombolt a visszafogottabb Whataya Want From Me, míg az óceánon túl az If I Had You.

2010-ben legjobban a túldíszített, glameseített cuccok jellemezték, sok csillámmal, szegeccsel és bőrrel. Akkoriban a divatlapok a szégyentelen, magabiztos választásai miatt Lady Gagához hasonlították. Adam ruhatára mindig vita tárgya, holott ő nem veszi magát komolyan, elmondása szerint csak játszik, a divatot szórakoztatónak gondolja.


Az American Music Awards vörös szőnyegén, a botrányos fellépése előtt, 2009 novemberében. Klasszikus, fekete Armani öltönyt választott, fekete lakkcipővel és ékszerekkel.


Első Grammy Awards megjelenésén, 2010-ben. Dolce & Gabbana filteres öltönyben vezette az E! Online vörös szőnyeges közvetítését


Blonde divatbemutatón, 2010 februárjában, New Yorkban. Merész, aranyozott kesztyűben, még mindig a glamrocker oldalát mutatva


Egyik legmerészebb fellépése, 2010-ben, Tokióban. For Your Entertainment lemezét népszerűsítette szegecsekben, full sminkben – az országban bejött Adam kinézete, hamar ünnepelt sztár lett.


Új hajstílus 2010 végére: Much Music Awardson felnyírt hajával hódított Lambert, ahol a Whataya Want From Me daláért díjat vehetett át.


Glam Nation turné egyik állomásán, az opening-szettben. Rojtok, glam, bőr és csillámpor minden mennyiségben.

2011-2012: Trespassing

A Glam Nation turné után, 2011 elején alkotói válságba csöppent, és depressziója kiült öltözködésére is. Majd később a Grammy-jelölés, az új szerelem és a stúdiómunkálatok visszahozták Adamet, kinézete pedig letisztultabb, férfiasabb lett. A föld színeket részesítette előnyben, és letett a csillámporról, a glittert pedig halottnak nyilatkozta.

2012-ben Tommy Hilfiger tervező a következőket nyilatkozta Lambertről, aki lassan, de biztosan divatikonná nőtte ki magát a saját stílusában: Úgy gondolom, Adam Lambertnek lenyűgöző imidzse van. Megértette, hogy valójában miről is szól a divat világa. Szintén 2012-ben címlapot kapott az amerikai FAULT divatmagazinnál, ahol a fotósorozat mellett egy interjút is készítettek vele: Szeretem a kortárs divatot. Szemmel követem az új kollekciókat, cikkeket, és ami megtetszik, azt megveszem. Ennek ellenére, általában a hangulatomhoz megfelelően öltözködök.

2012 végén Adam újabb címlapot kapott, ezúttal az angol Fiasco divatmagazinnál. A fotósorozatnál előtérbe helyezték a minimalista stílust, visszavettek a provokálásból és Lambert egészen új oldalát mutatták be. A glam irányt végleg levetkőzve, Adam az interjú közben beszélt az örök meleg-heteró kérdésről: Szerintem ez nem függ össze a szexualitásommal. Nehéz esetnek számítanék az emberek szemében. Nem átlagosnak nézek ki. Szerintem van egy kemény kettősség – a nőknek sokkal nagyobb szabadságuk van annak tekintetében, hogyan öltözködnek, fejezik ki magukat vagy hogy látják a világot. De sokkal kevesebb dolgot fogadnak el a férfiaktól. Ha az átlag közönséget kérdezed, rám néznek, és azt mondják ‘err, ez meleg’, de ha megkérdezel egy tucatnyi meleg srácot, ők azt fogják válaszolni ‘én ezt sosem venném fel’. A feltűnőség nem feltétlenül meleg vonás, csak szimplán feltűnő. Ha visszanézünk a '70-es, '80-as évekbe, rengeteg olyan férfi előadó volt, aki fel volt cicomázva pedig heterók voltak.


Divatbakival indította az új évet: hosszú, fekete póthaja nem aratott sikert.


A Grammy áttörés volt: megjelenése letisztult volt a Dolce & Gabbana-öltönyben, és hamar a legjobban öltözöttek közé került


Arcszőre életének ezen szakaszában nem oszlatott sikert a rajongók körében, így Lambert egy hónapon belül megborotválkozott. Megjelenésének ezen szakasza sok kritikát kapott különféle divatblogoktól.


2012 első megjelenése a Grammy estéjén meghatározó volt: többnyire ilyen letisztultan láthattuk őt a vörös szőnyeges eseményeken.


Londonban, már az új lemezét, a Trespassinget promóciózta egy jótékonysági fellépésen a Royal Hallban.


2012 második felében visszatért a rocksztár énje, a Queen újdonsült frontembereként. Bőr, platform és szegecsek: a 2011-es kiadás visszafogottabb verziója.


Sárga-feketében, avagy megjelentetve a Trespassing album témáját, saját koncertjén, az USA-ban.


2012 végétől visszatért a borosta finomabb kiadása, és bár voltak kisebb kihagyások, ez visszatérő elem lett Adam arcán.

2013-2014: Queen, stúdió

2013-ban továbbvitte a már ismert, visszafogottabb vonalat, és végleg letett a szemfestékről, valamint a körömlakkról. Adam úgy érezte, harminc felett már ideje felnőni, és a hangsúlyt ismét a zenére akarta fektetni, nem a kinézetére. Emellett turnéra indult a legendás Queen bandával, így fel kellett nőnie a feladathoz, és a rockerek ízléséhez.


Visszafogottan tért vissza az American Idol 13. évadának döntőjébe, 2013-ban. Elmondása szerint az utolsó pillanatban döntötte el, mit fog viselni a Titanium duettje során Angie Millerrel, majd választása erre a mintás pólóra és Rick Owens csizmáira esett


Dolce & Gabbana-öltönyben, Alexander McQueen ingben és arany napszemüvegben csak sikert arathat az ember: Adam így jelent meg a World War Z mozi premierjére, New Yorkban.


Személyre szabott Lanvin-öltöny a 2013-as VMA gálára: Adam meglepte letisztult kinézetével az amerikai közönséget


Gucci-szmoking a kínai díjátadóra, amit több, mint 300 millióan követtek szemmel. Lambert két díjjal távozott, és ismét bizonyította, hogy a legjobban az elegáns kinézet áll jól neki.


A színpadon már merészebben: Diesel-farmer, bőrkesztyű és mellény, egyszerű póló, és az évek során végig varratott keze jellemzi Lambert megjelenését (2014)


AT&T kampányarcaként privát koncerten vett részt, egyszerű farmerben, bőrkabátban és kalapban


A Queen arcaként, a berlini sajtókonferencián, 2014 decemberében. Farmering, bőrnadrág, és zakó: Lambert lazára vette.


A színpadon teljes rocksztár valójában: egyedi Versace-kabát és csizmák, aranyhímzéses Armani-nadrág és kesztyűk – Lambert így nyitja meg a Queen + Adam Lambert show-kat (2014)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek