Starity

19 fontos első az állatok közt - I. rész

2015. január 20. 08:08   |   Szerző: Darkness

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Föld története során számos faj fejlődött ki, így listába szedtünk 19 sorsdöntő állatot - jelenlegi ismereteink szerint a legelső képviselőket.

hirdetés
19 fontos első az állatok közt - I. rész

Az első dinoszaurusz – Eoraptor

Az alig egy méter hosszú és 10 kilogramm súlyú állatok a késő triász korban éltek, azaz 230 millió évvel ezelőtt, a mai Argentína északnyugati részén. Neve ellenére igazi raptornak nem, de annál inkább igazi dinoszaurusznak tekinthető. Húsevő és növényevő fogai is voltak, tehát feltehetően mindenevő életmódot folytatott, emellett öt, teljesen kifejlett újjal rendelkezett.

dinosaur-revolution_2.jpg

Az első kutya - Hesperocyon

Nem sokkal a medvefélék ősétől való elválás után jelent meg Észak-Amerikában. Testalkata sokban nem hasonlított a ma élő kutyafélékére, sokkal inkább egy mongúzéra, fülcsontjai és fogazata mégis a kutyafélék közé sorolja. Valószínűleg mindenevő volt.

Az első tetrapod - Tiktaalik

Sekély, oxigénszegény vizekben élt, mely később a kétéltűek evolúciójához vezetett. Külsőleg mind a halakra, mind a négylábú állatokra hasonlított, akár egy átmenet. Mozgatható nyaka (külön vállövvel) és tüdeje volt. Számos olyan csonttal rendelkezett, mely később elengedhetetlen lett a négy-, illetve kétlábú állatoknál. 375 millió évvel ezelőtt élt.

Az első ló - Hyracotherium

Egyre elterjedtebb, hogy a Palaeotheriidae család tagjaként emlegetik. Nem csak a lófélék őse, hanem a kihalt Brontotheriidae családé is (egyesek a tapírok és orrszarvúk ősének is tekintik). 55-50 millió évvel ezelőtt éltek Eurázsiába és Észak-Amerika trópusi erdeiben. Az apró, 25-45 cm marmagasságú állatok rövid nyakkal és hajlékony hátgerinccel rendelkeztek, tipikus levélevő fogazata egyértelművé teszi, hogy főképp levelekkel táplálkozott.

Az első teknős - Odontochelys

Az apró, alig pár tíz centi hosszú állatok 220 millió évvel ezelőtt éltek. A mai teknősökkel ellenben nekik még voltak fogaik és farkuk is hosszabb volt. Páncéljuk is nagyban eltért, mégis egyértelműsíthető, hogy ezen ősi fajnak köszönhetjük a ma élő összes teknőst.

Az első madár - Archaeopteryx

Mára már széles körben elfogadott az a tény, miszerint a madarak a dinoszauruszok leszármazottjai. A rokonságot számtalan átmeneti faj és az Archaeopteryx is bizonyítja, hisz csontváza leginkább egy Theropodáéhoz hasonlított. Ugyan tollas volt, mégis sok különbség van a mai madarak és a 151 millió évvel ezelőtt élt állat között. Többek közt ezen primitív madaraknak fogaik és hüllőmedencéjük volt, csőrük még nem fejlődött ki, csupán egy csőrszerű állkapcsuk volt.

Az első krokodil - Erpotesuchus

A Triassic elején, azaz 250 millió évvel ezelőtt fejlődött ki, leszármazottjaival ellenben még két lábon járt, de feltehetőleg vadász módszere hasonlított ma élő rokonaiéhoz. Koponyája vége enyhén hajlított volt, melynek köszönhetően jobban meg tudta tartani az elkapott zsákmányt.

Az első tyrannosauroidea - Guanlong

A 160 millió évvel ezelőtt élt állat többek közt az ismert Tyrannosaurus-Rex őse. Leszármazottjaitól jelentős különbség a feje tetején található fejdísz, mely egész élete folyamán nőtt, és valószínűleg a párzásban kapott szerepet. Mellső lábán még három (nem pedig kettő) új helyezkedett el, testét pedig valószínűleg kezdetleges tollak borították.

Az első hal -  Pikaia

Az 500 millió éve élt állat külsőre inkább hasonlított a gyűrűsféregre, mintsem egy halra, viszont több jelentős különbség is van e két teremtmény közt. A legjelentősebb az, hogy ezen ősi halnak volt gerince – mely nemcsak minden hal, hanem minden emlős, hüllő és egyéb gerinces állat ősének tekinthető. Az apró, lassú mozgású állat éppen, hogy elérte az öt centiméter hosszúságot.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek