Starity

A krimi nagyágyúi: Miss Marple

2015. január 21. 11:11   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sorozatunk első részében megismerkedhetünk azokkal a színésznőkkel - a teljesség igénye nélkül - akik életre keltették Agatha Christie egyik ikonikus karakterét, Miss Marple-t!

hirdetés
A krimi nagyágyúi: Miss Marple
Fotó: agathavilaga.blogspot.com

Több olyan nagy név is szerepel a krimitörténelemben, akik már-már ikonikusnak számítanak. Most induló sorozatunkban azokat a legnagyobb nyomfejtőket és megformálóikat mutatjuk be, akik az egész világot meghódították kalandjaikkal. Az első részben Agatha Christie egyik népszerű figurájáról, Miss Marpleról lesz szó, akit a filmes világban többen is megformáltak már. De kik is ők pontosan?

Margaret Rutherford

A színésznő 1892. május 11-én látta meg a napvilágot szülei egyedüli gyermekeként az angliai Balhamban. A kis Margaretnek kifejezetten nehéz gyermekkora volt, mivel édesapja 1883-ban agyonverte apai nagyapját, amiért hét évig elmegyógyintézetben kezelték. 1904-ben ismét elborult az elméje, ekkor már végleg az intézet falai közé zárták. Édesanyjával közösen egy időre Indiába költöztek, ám amikor anyja elhunyt, kislányként visszatért nagynénjével Nagy-Britanniába, ahol aztán már tanulmányait is végezte. Margaret egyébként egy Oscar-díjas angol karakterszínész volt, aki, hogy elismerjék tehetségét a szakmában, még nemesi rangot is kapott. Az áttörést Noel Coward Vidám kísértete és Oscar Wilde Bunburyje hozta meg számára, melyek adaptációiban szinte brillírozott. 1961-ben játszotta el először Miss Marple karakterét egy öt epizódból álló filmfeldolgozásban, mely könyvhűséget mellőző mivolta ellenére is olyannyira jól sikerült, hogy szereplése után szinte már csak Marpleként emlegették. Érdekesség, hogy a forgatások alkalmával Margaret ragaszkodott ahhoz, hogy saját ruháit viselhesse és hogy férje is kapjon némi szerepet a történetekben. 80 éves korában hunyt el, komoly Alzheimer-kórban szenvedett.

Angela Lansbury

Dame Angela Brigid Lansbury 1925. október 16-án született az angol fővárosban, Londonban. Angie-t első filmszerepe 1944-ben érte utol, mely a George Cukor által rendezett Gázláng címú produkció volt, s mely alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Legismertebb szerepe minden kétséget kizáróan Jessica Fletcher, amely karaktert 1984 és 1996 között alakította a Gyilkos sorok című krimisorozatban. Szerepelt nem egy Agatha Christie regény filmfeldolgozásában is. 1978-ban tűnt fel a Halál a Níluson című Poirot-történetben Salome Otterbourneként Peter Ustinov oldalán, majd ezt követően bújt Miss Jane Marple bőrébe. Egyik legnépszerűbb alakítását a Kristálytükör meghasadt című történetben láthattuk, ahol olyan színészek voltak a partnerei, mint Elizabeth Taylor vagy Tony Curtis. Akárcsak kolléganője, Margaret, ő is büszkélkedhet Oscar-díjjal, sőt, öt Tony-díjjal, hat Golden Globe-díjjal, valamint három Oscar- és tizennyolc Emmy-díj jelöléssel is.

Joan Hickson

A színésznő 1906. augusztus 5-én született Angliában, Kingsthorpe településen. Az egyik - ha nem a - legnépszerűbb és legjobb Miss Marpleként tartják számon nevét a mai napig. 1927-ben debütált először a színpadon. Gyakran játszott komikus szerepeket és excentrikus karaktereket a londoni West Enden. Karrierje során Folytassa... filmekben is feltűnt. 1940-ben színpadra lépett Agatha Christie Találkozás a halállal című művében, amit maga a krimi koronázatlan királynője is látott, s mely előadás hatására tollat ragadott és üzent a színésznőnek: "Remélem, egy nap majd eljátssza az én drága Miss Marple-met." 1961-ben Joan is szerepelt abban a Marple-feldolgozásban, melyben akkor még Margaret Rutherford alakította a főszerepet. Hickson egy házvezetőnőt keltett életre. 1979-ben Tony-díjat kapott, egy évvel később pedig feltűnt a Miért nem szóltak Evansnek? filmes adaptációjában, mint Mrs. Rivington. A BBC a későbbiekben figyelembe vette a szerző kritikáit és elvárásait, hogy ő hogyan képzelte el pontosan a kotnyeles vénkisasszonyt. Így találta meg végül a szerep Joant. 1984 és 1992 között 12 Christie produkció készült a főszereplésével, ráadásul két BAFTA jelölést is kapott teljesítményéért, mint legjobb TV-s színésznő. Érdekesség, hogy Joan Hickson volt az első és ezidáig utolsó Miss Marple, aki ha nem is teljesen hiteles és hivatalos módon, de találkozott Hercule Poirot-val. Mint az ismeretes, Agatha Christie sosem írt olyan történetet, melyben mindketten feltűntek volna. Állítása szerint azért, mert "Hercule Poirot egy teljesen egoista alak, aki nem szeretné a szürke agysejteket megmozgató bűnügyeit megosztani egy idős vénlánnyal." Ennek ellenére 1990-ben az írónő centenáriumán Devonban sor került a nagy találkozásra. Poirot (David Suchet) vonattal érkezett a torquay-i állomásra, ahol udvariasan, kézcsókkal üdvözölte fifikás kolléganőjét, Miss Marple-t. A színésznő 92 éves korában hunyt el Colchesterben.

Helen Hayes

Helen 1900. október 10-én született Washingtonban. Kétszeres Oscar-díjas színésznő. Nem csekély, 70 évet felölelő pályafutása alatt jogosan érdemelte ki az Amerikai Színház First Ladyje becenevet, ráadásul egyike volt annak a tizenkét embernek, akik elsők között nyerték el a Tony-, az Emmy- és az Oscar-díjat. Tehetségét valószínűleg édesanyjától örökölte, aki szintén színésznőként tevékenykedett. Érdekesség, hogy anyai nagyszülei ír származásúak voltak. Első színpadi premierjére mindössze 5 éves korában került sor, amikor énekelhetett a helyi Belasco Színház színpadán. 1931-ben nyerte meg első Oscar szobrocskáját a Madelon Claudet bűnében című filmben nyújtott felejthetetlen alakításáért. Karrierje során volt szerencséje együtt játszani többek között Ingrid Bergmannal is. 1970-ben szerepelt az Airport című katasztrófafilmben, melyért megkapta második aranyszobrocskáját. Az 1980-as években találta meg őt Agatha Christie karaktere, Miss Marple. Ezen időszak alatt két filmben is eljátszotta az idős hölgyet. 1993-ban hunyt el 92 esztendős korában New Yorkban.

Ita Ever

A színésznő 1931. április elsején született Észtországban. Filmes, rádiós, színházi és televíziós színésznő, nálunk viszonylag kevéssé ismert a neve és munkássága. 1953-ban kezdte pályafutását színpadi színésznőként. Ezt követően számos észt és orosz filmben feltűnt. Eino Baskin észt színészhez ment feleségül, akitől egy gyermeke született. Fiuk, Roman Baskin napjainkban rendezőként és színészként dolgozik. 1983-ban Ita eljátszhatta Miss Marple karakterét az Egy marék rozs című, orosz nyelvű filmes adaptációban, mely alakítását azóta is emlegetik.

Geraldine McEwan

A színésznő 1932. május 9-én született az angliai Old Windsorban. 1953-ban feleségül ment a Royal Academy of Dramatic Arts egykori vezetőjéhez, Hugh Cruttwellhez, akivel a windsori Nemzeti Színházban találkoztak először. Két gyermekük született: egy fiú, Greg, aki szintén színészként, illetve forgatókönyvíróként keresi a kenyerét, valamint egy leány, Claudia. Geraldine 2002-ben megözvegyült, de később már nem házasodott meg újra. Eddigi karrierje során változatos, színes szerepeket tudhat maga mögött. Már 14 évesen ügyelőasszisztensként dolgozott Windsorban, a Nemzeti Színházban. Első színpadi megjelenésére 1946-ban került sor, amikor is Shakespeare Szentivánéji álmában kapott szerepet. Ezt követően a drámaírók fejedelmének több híres művében is bizonyított, mint például a Vízkereszt vagy az Ahogy tetszik. 2004-ben az ITV megkereste őt, hogy fogadja el újonnan induló Marple sorozatuk címszerepét, amit a színésznő nagy kihívásnak érzett és végül rá is bólintott. Néhány évvel később azonban bejelentette, hogy szeretne nyugdíjba vonulni, ezért már nem vállalta el tovább a karaktert.

Julia McKenzie

A mindig vidám és mosolygós énekes-színésznő 1941. február 17-én született Enfieldben. Julia nem csak filmes, de színpadi színésznő is, sőt, gyakran tűnik fel különféle musical szerepekben. Olyan nagysikerü produkciókban működött közre, mint például az 1994-es Sweeney Todd. Alakításáért annyira lelkesedett a szakma és a közönség is, hogy neki ítélték az Olivier Award elismerését, mint az év legjobb musicalszínésznője. Ezen kívül jelölték még pályája során Tony-díjra és Drama Desk Awardra is. Több népszerű és emlékezetes televíziós szerepet osztottak rá. Többek között játszott a Kisvárosi gyilkosságok című népszerű krimisorozatban is, még mielőtt 2008-ban megkapta Miss Marple szerepét az ITV-nél azt követően, hogy bejelentették elődje, Geraldine McEwan távozását. A 2012-es londoni nyári olimpiai játékok megnyitóján ő játszotta el az angol királynőt, valamint 2013. decemberében mutatták be David Walliams nagysikerű ifjúsági regényének, a Gengszter nagyinak filmes adaptációját, melyben szintén ő alakította a főszerepet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek