Starity

Különös zenekarnevek és jelentéseik

2015. január 18. 12:12   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kíváncsi vagy, hogyan született meg a kedvenc zenekaraid neve? Összeállításunkban húsz világhírű banda elnevezését vizsgáljuk meg közelebbről.

hirdetés
Különös zenekarnevek és jelentéseik

A-ha

A norvég popbanda neve egy korai daluk címéből ered, amelyet a gitáros Pål Waaktaar írt. Amikor az énekes, Morten Harket meglátta, nagyon megtetszett neki, egyedinek találta. Több nyelv szótárában is ellenőrizték a szót, és miután látták, hogy a jelentése rendszerint pozitív, a helyeslés kifejezése, így végleg eldőlt, hogy ezt választják a nevüknek.

AC/DC

Az ausztrál rockerek, Malcolm és Angus Young egy elektromos varrógépen találkoztak ezzel a kifejezéssel és úgy döntöttek, hogy ezt a nevet adják a bandájuknak.

Avenged Sevenfold

Az amerikai rockbanda neve Mózes első könyvéből (a Teremtés könyve) való: If Cain shall be avenged sevenfold, Truly Lamech seventy and sevenfold. Ez magyarul annyit tesz: Ha hétszeres a bosszú Káinért, hetvenszeres az Lámekhért.

Coldplay

A brit zenekar eredetileg a Starfish nevet viselte, és egy barátjuk bandáját nevezték Coldplaynek.  Amikor a utóbbi együttes tagjai megváltak a névtől, átadták a Starfish-nek. Az elnevezés egyébként egy verseskötet címéből ered: Child's Reflections: Cold Play.

Az akkor még Starfish nevet viselő Coldyplay

The Cure

A brit banda eredeti neve Easy Cure volt – ugyanezt a címet viselte az egyik korai szerzeményük. Később az Easy Cure The Cure-ra rövidült le, mert a frontember Robert Smith úgy érezte, hogy a név túl amerikainak és túl hippisnek hangzott.

Depeche Mode

A No Romance In China néven induló brit csapat későbbi nevét, a Depeche Mode-ot egy francia divatmagazin inspirálta.

The Doors

A rockbanda nevét Aldous Huxley The Doors of Perception című könyvéből vette, amely az angol költő, William Blake egyik idézetére utalt: When the doors of perception are cleansed, things will appear to man as they truly are... infinite.

Duran Duran

A brit popbanda két alapító tagja, John Taylor és Nick Rhodes 1978-ban együtt nézte a televízióban a Barbarella című kultikus sci-fi filmet (Jane Fondával a főszerepben) és nagyon megtetszett nekik a gonosz professzor, Dr. Durand-Durand neve – annyira, hogy ebből született meg a zenekaruk neve.

A Duran Duran 1984-ben

Foo Fighters

Az amerikai rockerek neve egy második világháborús kifejezésből ered, amelyet az amerikai pilóták ufók és egyéb rejtélyes repülő jelenségek megnevezésére használtak.

Garbage

A brit banda kezdetben az énekesnő, Shirley Manson szüleinek pincéjében gyakorolt és Manson apja gyakran leordított nekik: Play more quietly – you sound like garbage. Szabad fordításban: Játszatok halkabban – egy nagy szemét, amit műveltek.

Green Day

A Green day egy szleng kifejezés arra, ha valaki egy teljes napot azzal tölt, hogy marihuánát szív. Az énekes, Joe Armstrong Green Day címmel írt egy dalt a kábítószerrel kapcsolatos első tapasztalatairól, és nem sokkal később ezt a nevet adták a bandának is.

Hootie and the Blowfish

A frontember, Darius Rucker két főiskolai barátjáról nevezte el a bandát – az egyik srácnak bagolyra emlékeztető arca volt és a Hootie becenevet viselte, a másik pedig a Blowfish nevet, köszönhetően pufi arcának.

A Hottie and the Blowfish tagjai karrierjük kezdetén

Iron Maiden

A basszusgitáros és alapító tag, Steve Harris adta a nevet a heavy metál-bandának, a Vasálarcos című filmben látható, vasszűznek nevezett kínzóeszköz alapján.

Jimmy Eat World

Jimmy, a gitáros, Tom Linton öccse volt, aki a zenekar megalakulásának idején súlyproblémákkal küszködött. Az énekes, Jim Adkins testvére rajzolt egy képet Jimmy ajtajára, amint éppen a földgolyót próbálja megenni, és aláírta: Jimmy Eat World, azaz Jimmy megeszi a világot.

Linkin Park

A nu metál-banda eredetileg a Lincoln Park nevet viselte volna, de jogi problémák miatt meg kellett változtatniuk Linkin Parkra. Az énekes, Chester Bennington minden nap a Lincoln Park mellett hajtott el, amikor a gyakorlóterembe vagy onnan haza autózott.

Manic Street Preachers

A walesi rockbanda énekese és szólógitárosa, James Dean Bradfield már a zenekar megalakulása előtt szívesen muzsikált az utcán a járókelők között. Az egyik gyakori hallgatója jegyezte meg egyszer, amikor meglátta őt közeledni: Na, itt a kis mániákus utcai prédikátor (manic street preacher).

Az együttes a 90-es években

My Chemical Romance

Mielőtt a zenekarhoz csatlakozott volna, a basszusgitáros, Mikey Way egy könyvesboltban dolgozott. Ott találkozott Irvine Welsh Five Tales of Chemical Romance című könyvével. Az énekes, Gerard Way hozzátette a My birtokos névmást, hogy személyesebbé tegye a kifejezést, amely végül a banda neve lett.

Smashing Pumpkins

A frontember, Billy Corgan kezdetben viccből nevezte a Zúzós sütőtököknek a bandáját, amikor megkérdezték tőle, játszik-e valahol. A név rajta maradt a zenekaron, annak ellenére, hogy a többi tagnak eleinte nem tetszett.

Thirty Seconds To Mars

Az amerikai rockzenekar neve egy harvardi ex-professzor kéziratából származik. Az egyik alfejezet a Thirty Seconds To Mars (30 másodpercre a Marstól) címet kapta és az embereket összekapcsoló, lenyűgöző technológiai fejlődésről szólt.

U2

Az ír rockbanda énekese, Bono egyszer azt mondta, hogy a zenekar neve a közönségükkel kialakított kapcsolatot jelképezi (U2 – you too – ti is). A U2 egy híres amerikai kémrepülőgép neve is volt egyben, amit a szovjet légtérben lőttek le 1960-ban, valamint ugyanezt a nevet viseli egy berlini metróvonal is, amely annak idején összekötötte Kelet- és Nyugat-Berlint. Ezen a vonalon található a Zoo Station nevű állomás, amely a címadója az Achtung Baby című album egyik dalának.

A U2 1980-ban

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek