Starity

Kiderült, miért nem alszanak jól a tinédzserek

2015. február 05. 10:10   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sok tinédzser megy a telefonjával a kezében az ágyba, hogy még egy utolsót görgessen Instagram-oldalán és felzárkózzon azzal, ami a Twitter-falán történik. Ezután megpróbálnak elaludni, gyakran sikertelenül.

hirdetés
Kiderült, miért nem alszanak jól a tinédzserek
Fotó: Peter Cede

Norvég tudósok megállapították, hogy elektronikus eszközeidet kell okolnod azért, ha nehezen alszol éjszaka. Nemcsak a késő esti használat befolyásolja az alvásod minőségét, hanem a nappali kütyükezelés is. Erre engednek következtetni ugyanis a legújabb kutatási eredmények.

Összesen 9800 alany vett részt a kísérletben a 16 és 19 év közötti korosztályból, a vizsgálat végeredménye pedig megmutatta, hogy az, aki százalékban többet tölt kijelzőjének bámulásával, az nehezebben és rosszabbul alszik majd az éjszaka folyamán. Ebbe beleszámítanak a számítógépek, okostelefonok, TV-k, táblagépek és bármi más, ami elektromos sugarakat bocsájt ki.

A kutatás vezetője, Mari Hysing pár szóban összefoglalta a megállapításokat: Minél többet tölt valaki a képernyője előtt, annál kevesebbet alszik az éjszaka során.

Azok a tinédzserek, akik két órával többet foglalkoznak elektromos készülékekkel, 49%-kal rontják az esélyüket arra, hogy éjjel nyugodtan merüljenek álomba. Emellett ha online cseverészel több mint három órát, akkor háromszorosan növeled az esélyedet arra, hogy öt óránál kevesebbet aludj az este folyamán. Legalábbis a tanulmány ezt állítja.

Az eddig elterjedt hiedelem szerint csak az éjszakai használat befolyásolta az emberi szervezetet, de a mostani kutatások erre rácáfoltak: a nappali elektronikai hatások is ugyanúgy felborítják az ember belső ciklusait.

Jó hír viszont, hogy az okosgépek így könnyedén felválthatják az ember kávéját.

12bHxkm.gif

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek