Starity

A valaha élt legnagyobb állatok

2015. február 09. 16:04   |   Szerző: Darkness

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Manapság sokan elcsodálkoznak azon, hogy milyen hatalmasak az afrikai elefántok vagy a zsiráfok, de néhány ősi teremtményhez képest még ők is eltörpülnek.

hirdetés
A valaha élt legnagyobb állatok

A legnagyobb szárazföldi emlős - Indricotherium transouralicum

Az oligocén végén és a miocén legelején 6 méteres állatok hagyták láblenyomataikat a földben. Akármilyen óriási is volt, békés, növényevő állatként tartják számon. Sajnos kihalásukat is ez okozta, méretük miatt ugyanis rengeteg táplálékra volt szükségük, viszont a változó körülmények miatt gyakran túl kevés táplálékhoz jutottak. Nagy állatok lévén - valószínűleg csupán - kétévente egy utód születhetett egy-egy anyától, így hamar lecsökkent a létszámuk, mígnem teljesen eltűntek a föld színéről.

 

A legnagyobb szárazföldi állat - Amphicoelias fragillimus 

Sokak számára köztudott, hogy a dinoszauruszok egyes fajai nagyobbak voltak, mint azt el tudjuk képzelni. Legnagyobb képviselőjük - és egyben a valaha élt legnagyobb szárazföldi állat - elérte az akár 60 méteres testhosszt is, amely mellett nem csak egy ember, de még egy busz is jócskán eltörpül. Méretei ellenére növényevő volt, így – hacsak nem lépne ránk véletlenül – még félnünk sem kellene tőle. Sajnos napjainkban már nem állnak rendelkezésre leletek, hogy általuk jobban is megismerhessük ezen tekintélyes méretű állatokat.

A legnagyobb vízi ragadozó - Carcharodon megalodon

Sok szörfös rémálma a nagy fehér cápa. Valószínűleg a tenger vagy óceán közelébe sem mennének, ha még ma is létezne a hatméteres nagy fehér cápánál háromszor nagyobb, akár 20 méteres Carcharodon megalodon, melynek súlya elérte akár a 103 tonnát is. Étvágyuk is ehhez méltó lehetett, naponta testsúlyuk egyötvened részét el kellett fogyasztaniuk a túlélésért. Valószínűleg főként bálnákkal, nagyobb halakkal és fókákkal táplálkozhattak.

A legnagyobb szárazföldi ragadozó - Spinosaurus aegyptiacus

Ugyan sokan a Tyrannosaurus rexet gondolják a valaha élt legnagyobb szárazföldi ragadozónak (mely egyébként máskor élt, mint a Spinosaurusok), még ők sem nőttek akkorára, mint ezen óriások. A legújabb kutatások szerint akár a 18 méteres testhosszt és a 9 tonnás tömeget is elérhették. Jelenleg is rengeteg vita folyik az állat életmódjával kapcsolatosan, sokan meg vannak bizonyosodva arról, hogy – legalábbis néha – négy lábon járt, illetve vízi életmódot folytatott és halakkal táplálkozott. Hátán vitorlaként funkcionáló taraj helyezkedett el, mely sokak szerint a hőszabályzást szolgálta, de valószínűleg szerepe volt a párzásban is, mivel még nagyobbnak látszott tőle az állat.

A legnagyobb röpképes állat - Quetzalcoatlus

A késő krétakori pteroszaurusz szárnyfesztávolsága elérte az akár 16 métert is, súlya a 250 kilogrammot, magassága pedig a 6 métert. Méretei ellenére csontváza könnyű, légies volt, így könnyedén a levegőbe emelkedhetett. Hosszú nyaka miatt hatalmas távot tudott megtenni egyetlen szárnycsapás nélkül. Meglepő módon maradványait nem a tengeri, hanem a szárazföldi rétegekben találták meg, ősi folyók mentén.

A legnagyobb madár - Argentavis magnificens

A hétméteres szárnyfesztávolságú állat a miocén végén élt, s ahogy neve is mutatja, a mai Argentína területén volt honos. A keselyűszerű madár alkalmanként mindössze egy vagy két tojást rakott, melyek súlya nagyjából egy-egy kilogramm lehetett. Ragadozó vagy dögevő életmódot folytathatott.

A legnagyobb kígyó – Titanoboa cerrejonensis

Ugyan ma is élnek tekintélyes méretű kígyók, még a legnagyobbak is eltörpülnek az akár 15 méter hosszú csúszómászó mellett, mely 60–58 millió évvel ezelőtt élt. Változó testhőmérsékletű állat lévén a trópusokon élt, ahol minimum 32 °C átlaghőmérsékletre volt szüksége ahhoz, hogy ilyen óriási hüllőként életben maradhasson, illetve ekkorára megnőhessen.

A legnagyobb ízeltlábúak - Arthropleurák

Jelenleg a Földön élő fajoknak több mint kétharmadát teszik ki. Ezekre a teremtményekre gondolva mindig valami apró jut eszünkbe - persze ma is vannak belőlük óriások. Ugyan ki gondolná, hogy a valaha élt legnagyobb képviselőjük nagyobb volt, mint egy ember? Úgy bizony, az Arthropleura nem fajai - eddig kettő ismert, az Arthropleura armata és az Arthropleura moyseyii - akár 2,5 méteresre is megnőttek. Ugyan a száját még nem találták meg, tudósok egyetértenek abban, hogy erőteljes volt – még akkor is, ha a legfrissebb leletek azt mutatják, hogy növényevő állatról van szó. Hatalmas méretét főként a karbon oxigéndús levegőjének köszönheti.

A legnagyobb emlős – kék bálna

Az akár 70 tonnás és 30 méteres állat nem egy több millió éve kipusztult fossziliákból ismert faj, hiszen a Balaenoptera musculus, azaz a kék bálna ma is létezik. Sajnálatos módon kiemelkedően veszélyeztetett, így félő, hogy néhány évtized múlva már ezen cetféle is el fog tűnni a föld színéről. Hiába óriási, ennek ellenére szelíd természetű, s csak apró rákokkal, krillekkel táplálkozik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek