Starity

Mik azok a tunák?

2015. március 08. 11:11   |   Szerző: El Mexicano

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha azt mondják, spanyol zene, akkor nagy eséllyel a legtöbb embernek csak a flamenco jut eszébe. Pedig a spanyol tradicionális zene nem kifejezetten a flamencónál kezdődik...

hirdetés
Mik azok a tunák?
Fotó: Tuna de Aparejadores de Madrid

Spanyolországban egészen a középkorig visszamenő gyökerekkel rendelkező hagyománya van a tunáknak, amely a múlt században Latin-Amerikában is elterjedt.

De mik is azok a tunák? A spanyol tuna szó egyetemistákból szerveződött folklórzenekart jelent, akik különböző címerekkel és szalagokkal díszített egyetemi bársonyköpenyben tradicionális spanyol szerelmes dalokat, szerenádokat adnak elő különféle méretű lantokkal, gitárokkal és csörgődobbal kísérve. Egyúttal – mint gyűjtőfogalom – jelenti magát a zenei hagyományt is. A tunazenekarok egyetemi karokhoz tartoznak, így elnevezésükben annak a karnak a neve szerepel, amelyiken megalakultak. Persze ez nem azt jelenti, hogy tagjaik csak abból a karból kerülhetnek ki, továbbá a zenekari tagság nem szűnik meg a diploma megszerzésével: aki egyszer belépett, örökre tag marad.

A tunáknak még versenykoncerteket is rendeznek, és külön dalrepertoárja is van a műfajnak. A dalok zenei stílusa általában keringő, pasodoble vagy pasacalle – az utóbbi (jelentése ’utcamenet’) a pasodobléhoz hasonló induló.

Maga a tuna szó francia eredetű: jelentése kezdetben ’alamizsna’ volt, majd innen ’ötfrankos’, végső forrása pedig a roi de Thunes [ruá dö tün], azaz a ’Tunisz királya’ kifejezés, ahogy a koldusok királyát nevezték a 15–17. századi Párizsban. Mai spanyol jelentése az utcai vándorzenészekre utalva alakulhatott ki, szinonimája pedig az estudiantina.

Az alábbi videón egy ismert angol sláger, a Blue Spanish Eyes spanyol feldolgozását – Los ojos de la Española – hallhatjuk a Tuna de Empresariales de Melilla zenekar előadásában.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek